Erkekleri utandıran sorun: "Meme büyümesi"
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eksal Kargı, "Erkekler de meme küçültme ameliyatları için artık plastik cerrahlara başvuruyor" dedi.
Doç. Dr. Kargı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, erkek memesinin normalden fazla büyümesine "jinekomasti" denildiğini, bu rahatsızlığa birçok nedenin yol açabileceğini söyledi.
Jinekomastinin birçok nedeni olabileceğini ifade eden Kargı, "Hormon dengesizlikleri en sık karşılaşılan nedenlerdir. Alınan hormon ilaçları, endokrin kökenli tümörler, testis gelişim bozuklukları, diğer jinekomasti nedenleridir" diye konuştu.
Siroz gibi ağır karaciğer bozuklukları şeklindeki bazı hastalıklar ve bazı ilaçların da meme büyümesi yapabileceğini belirten Kargı, şöyle konuştu:
"Ancak jinekomasti vakalarının büyük çoğunluğunda bilinen bir neden bulunmamakta ve kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Örneğin uyarıcı olarak kullanılan yüksek miktarda erkeklik hormonu da meme büyümesi nedeni olabilir. Erkeklik hormonu vücutta kullanıldıktan sonra yok edilirken ortaya kadınlık hormonuna benzeyen bir ara madde çıkıyor, bu da yüksek miktarlarda olunca memelerin büyümesine neden oluyor. Erkekler de meme küçültme ameliyatları için artık plastik cerrahlara başvuruyor."
Gençlere etkisi
Meme büyümesi nedeniyle en çok başvuruda bulunanların ergenlik çağındaki gençler olduğunu bildiren Kargı, şunları kaydetti:
"Meme büyüme problemi özellikle gençlerde psikolojik sorunlara yol açabiliyor. Çünkü bu kişiler, özellikle yazın denize girmekten ve spor aktivitelerine katılmaktan kaçınmakta, ince kıyafetler giyememektedir. Hafif ve orta dereceli büyüme bile onları rahatsız edebilmekte ve psikolojilerini olumsuz etkilemektedir."
Hastalığın 40 yaşından sonra da görüldüğünü anlatan Kargı, şöyle devam etti: "Kliniğimize her yaştan hasta başvurabiliyor. Ülkemizde bu konuda istatistiksel veri olmamakla beraber erkek meme büyümesine eskiye göre çok daha fazla rastlıyoruz. Belki hekime ulaşmak eskiye göre artık daha kolay, bu nedenle mi yoksa gerçekten artış var mı bilemiyoruz. İşin ilginç yanı bir kısım erkekler bu durumu kanıksamış durumda, memelerindeki büyümeyi normal değişiklik kabul ediyorlar."
İlaç tedavisi ya da ameliyat
Obez ya da aşırı kilolu erkekler için egzersiz ya da rejimle sorun düzeltilmeye çalışılmadan ameliyat önerilmediğini vurgulayan Kargı, şöyle konuştu:
"Alkollü içecekler tüketen ve esrar kullananlar da ameliyat için uygun adaylar olarak düşünülmez. Bu yüzden ameliyatı düşünmeden önce hastalara memenin küçülüp küçülmeyeceğini görmek için bu maddelerin bırakılması tavsiye edilir. Jinekomastiyi meydana getiren neden belirlenebilirse, buna yönelik tedavi uygulanabilir. Ancak birçok durumda tedavisi cerrahidir."
Bu ameliyatın herhangi yaştaki sağlıklı ve duygusal olarak istikrarlı erkeklere uygulanabildiğini belirten Kargı, "Büyümüş erkek memelerinin düzeltilmesi tercihen genel anestezi altında yapılmalıdır. Ancak bazı vakalarda lokal anesteziyle beraber sakinleştirici ilaçla yapılabilir" dedi.
Ameliyat süresinin jinekomasti derecesine göre 1 ile 3 saat arasında değiştiğini bildiren Kargı, şunları söyledi:
"Cerrahi tedavi yöntemi olarak yağ aldırma (liposuction) ve meme bezinin çıkarılması en uygun teknikler. Bu tedavi yöntemleri memenin muayene bulgularına göre değişir. Meme dokusunda fazla miktarda yağ dokusu mevcut hastalarda liposuction yöntemiyle iyi sonuçlar alınır. Yağ dokusu fazlalığıyla birlikte meme bezi fazlalığı olan hastalarda ise liposuctionla birlikte meme dokusunun çıkarılması gerekir. Yağ ve meme dokusu fazlalığıyla deri fazlalığı da mevcutsa yağ ve meme dokusuyla birlikte deri de çıkarılır. Ameliyat sonrası 3-8 hafta bandajlama uygulanır ve hasta aylık kontrole çağrılır."
"Ameliyat güven kazandırıyor"
Doç. Dr. Kargı, ameliyat sonrası ağrı kesiciler sayesinde herhangi acı hissedilmediğini, hastaların 1 hafta veya 10 gün içinde işine dönebildiğini ifade etti. Genellikle hastaların ameliyatla aynı gün veya ertesi gün taburcu edilebildiğini anlatan Kargı, şunları kaydetti: "İki hafta sonra uzun yürüyüşlere, 3 hafta sonra koşuya başlanabilir. Kolların kullanıldığı tenis gibi sporlara 4 hafta sonra başlanabilir. İlk zamanlarda oluşan sertlikler üçüncü aydan sonra geçer. Jinekomasti ameliyatının sonuçları önemli ve kalıcıdır, kişiye kendine güven kazandırır."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip misin yoksa nezle mi? Grip, nezle ve soğuk algınlığı arasındaki farklar ne? İşte ayırt etmenin yolu
Vücutta 300'den Fazla Reaksiyonda Görevi Var! Eksikliğinde En Sık Görülen Belirti Kas Krampları... Magnezyumun Önemi
Ağız Kanseri Riski: Erkeklerde 2 Kat Fazla Görülüyor! Belirtileri Göz Ardı etmeyin...
Gözden Kaçan En Önemli Salgın! Mide Ve Bağırsak Kanserlerini Tetikliyor! Bulaş Yaşı Çocukluk Çağına Kadar İndi
Uzman İsimden Korkutan Uyarı: 2050 Yılında, Dünya Nüfusunun Yarısı Miyopi Olacak Diye Tahmin Ediyoruz