SUÇLU, HORMONLU VE KATKI MADDELİ GIDALAR
BESLENME tarzındaki değişikliklerin de büyük etken olduğunu belirten Prof. Dr. Kavak, şunlara dikkat çekti: "Yiyecek maddelerine karıştırılan katkı maddeleri ve hazır paketlenmiş gıdalar bu duruma neden oluyor. Erken ergenliğin belki de en önemli suçlusu hormonlu ve katkı maddesi içeren gıdalardır. Bunlarla beslenen çocuklarda ergenlik yaşının düştüğünü görüyoruz. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla piyasada bulunan birçok üründe de endokrin bozucuların olduğunu biliyoruz. Küçük çocuklara besin takviyeleri verirken dikkatli olmalıyız. Hormonlu gıdalar dediğimiz zaman aklımıza gelen ilk gıdalar; kırmızı-beyaz et, çilek, domates gibi sebze meyveler, süt ve süt ürünleridir."
EN ÇOK ÇEVRESEL FAKTÖRLER ETKİLİYOR
PROF. Dr. Kavak, "Erkek ve kız çocuklarındaki bazı tümörler aşırı hormon salgılanmasına neden olarak erken ergenliği tetikleyebilir. Beyindeki hipofiz bezinin fazla çalışmasına yol açan bazı hastalıklar erken ergenliğe neden olabilir. Genetik kökenli ergenlik problemine çok ender rastlanır. Son senelerde en sık gördüğümüz erken ergenlik nedenlerinden biri ve belki de en önemlisi çevresel faktörlerdir" dedi.
ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİSİ UZMANINA GİDİLMELİ
Prof. Dr. Kavak, özellikle çocuklara boy kazancı sağlayabilmek için erken tedavinin önem taşıdığını belirterek "Erken ergenlik çocukları psikolojik olarak da etkilediği için, psikososyal faydalar için de tedavi seçenekleri önemlidir. Tedavinin çocuk endokrinoloji uzmanları tarafından yönetilmesini öneriyoruz" dedi