Epilepsi nedir? Epilepsi belirtileri, nedenleri ve tedavisi
Halk arasında sara olarak da bilinen epilepside belirtiler nelerdir, teşhis nasıl konur, tedavi süreci nasıl ilerler? Çocuk Nörolojisi Uzmanı Doç. Dr. Ebru Kolsal, epilepsiyle ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor. İşte epilepsi tedavisi ve belirtileri ile ilgili tüm detaylar...
Epilepsi hastalığı tedavi yöntemleri tanı konulmasının ardından hastalığa maruz kalan kişilerde uygulanıyor. Peki, halk arasında sara hastalığı olarak da bilinen epilepsi tam olarak nedir?
EPİLEPSİ NEDİR?
Epilepsi, beyin hücrelerinin fazladan boşalımı sonucu ortaya çıkan tekrarlayan nöbetler ve bazen kişilik değişikliği bilişsel fonksiyonlarda gerileme ile ortaya çıkan bir hastalık grubudur.
Halk arasında her ne kadar korkuyla yaklaşılan ya da yakınlardan saklanan bir hastalık olsa da aslında birçok tipi rahatlıkla kontrol ve tedavi edilebilir.
EPİLEPSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Epilepsi birçok farklı şekilde ortaya çıkabilir. Yenidoğan bebeklerde bazen sadece bir ağız şapırdatma veya gözleri bir noktaya dikme gibi hareketler nöbet olabileceği gibi; sıçramalar, kollarda ve bacaklarda titreme ve atma hareketleri de nöbet olabilir. Daha büyük çocuklarda dalma nöbetlerine daha sık rastlanırken, bazen çeşitli korku atakları, zaman zaman da görsel bulgularda epileptik nöbet şeklinde karşımıza çıkar. Çeşitli konuşma ve iletişim bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite sendromlarında da epilepsinin eşlik etme ihtimali artmaktadır. Bu nedenle bu şikayetleri olan çocukların mutlaka epilepsi açısından da değerlendirilmesi gerekir.
EPİLEPSİ TEDAVİSİ NASIL OLMALI?
Epilepsi tanısı koyarken klinik öykünün yanı sıra Elektroensefalografi çekimi tanıyı destekler. Epilepsi tanısı konduğu zaman çoğu hasta ilaç tedavisine iyi yanıt verirken bu dönemde ilaç tedavisinin düzenli olması ve doktor takiplerine uyumlu olunması çok önemlidir.
İlaç kullanımı sırasında hayat düzenine dikkat edilmesi epilepsinin kontrolünde çok önemlidir. Özellikle birçok epilepsi tipinde uykusuzluk, uzun süreli bilgisayar ve tablet kullanımı nöbeti tetikleyebilir.
Aslında epilepsi korkulacak bir hastalık değildir, ancak çok az kısmı ilaçlara dirençli olup ilaç tedavisine yanıt vermeyebilir. Tedaviye dirençli epilepsi hastaları değerlendirilerek epilepsi cerrahisi için yönlendirilebilir. Epilepsi cerrahisi her hasta için uygun olmayıp ancak özel şartları oluşturabilen epilepsi hastalarında uygundur.
Sonuç olarak epilepsi hastalarında tedaviye uyum sağlanması ve düzenli takiplerinin yapılması önemlidir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ZEHİR GİBİ BİR HAFIZANIN SIRRI! İbn-i Sina'nın şifa reçetesi: Unutkanlığı gideriyor, bağışıklığı güçlendiriyor
Türkiye'de her 7 kişiden 1'inde bu hastalık var! Çoğu kişi farkında bile değil... "Organ kayıplarına ve hayati risklere yol açabilir"
Hava sıcaklıkları 10 derece birden düşecek! Ani sıcaklık değişimine dikkat! Damar tıkanıklığı ve kalp krizini tetikliyor
Uzmanı uyardı! "Pirinç eriştesi veya mantardan ölebilirsiniz" Uzakdoğu'ya seyahat edenler dikkat
Vitamin mineral eksikliği tetikliyor! Büyüme ağrısını iyi tanıyın