Entübe ne demek? Entübe hasta nedir, entübe etmek ne demek?
Sağlık alanında hayat kurtaran bir işlem olan entübe kısa hastanın suni solunuma geçirilmesi olarak biliniyor. Yani normal solunum yolları ile nefes alamayan hastanın solunum yollarına yerleştirilen tüple zararsız nefes alması sağlanıyor. Peki, tam olarak entübe ne demek ve entübe hasta nedir?
Entübe hasta entübasyon işleminin uygulandığı vaka olarak adlandırılabilir. Normal solunum yolları ile nefes alamayan hastanın nefes alış verişini sağlamak adına solunum yollarına yerleştirilen tüple nefes alması kolaylaşıyor. Hasta tedaviye olumlu yanıt verdiği takdirde taburcu edilebilecek durumda ise entübe edilen aletler hastadan alınıyor.
ENTÜBE NEDİR?
Entübe durumu, solunum sıkıntısı çeken hastalarda solunum yoluna ağız ya da burun yoluyla özel bir tüp yerleştirilmesi. Kendi kendine yeterli soluk alamama durumu olarak da tanımlanabilen entübasyon durumu ayrıca, ameliyat süresince hastanın solunum cihazına bağlanmasını da ifade eder.
Entübasyon, solunumun veya solunum yolunun güvenliğinin bozulması ya da bozulma riskinin oluşması durumunda hava yolunun korunması, devamlı havalandırma sağlanması, gerekirse ilaç verilmesi amacıyla, suni solunuma geçmek için laringoskopi veya özel aparatlar yardımıyla solunum yoluna (trakea) içine ağız ya da burun yoluyla özel bir tüp yerleştirilmesi işlemidir.
Kendi kendine yeterli soluk alamama durumu olarak da tanımlanabilen solnum yetmezlikli hastaları solunum cihazına bağlayabilmek için ağızdan nefes borusuna ulaşan bir boru takmak gerekir. Bu boru takma işlemine "entübasyon" denir.
Ayrıca pek çok ameliyatta, ameliyatı yapabilmek için hastayı uyutmak ve kaslarını gevşetici ilaçlar vermek gerekir. Bu ilaçlar hastanın kendi kendine nefes almasına engel olduğundan ameliyat süresince hastanın solunum cihazına bağlanması ve bunun için de entübe edilmesi gerekir.
Hızlı ve seri entübasyon medikal acil durumlar nedeniyle yaşamı tehdit altında olan hastalarda güvenle uygulanabilecek bir hava yolu açma yöntemidir. Yöntemin literatürde tanımı ve geliştirilmesi, acil tıbbın ayrı bir uzmanlık dalı olarak kabul edilmesi süreci ile paraleldir. Bunun nedenleri araştırıldığında 30 yıllık geçmişi acil servis hekimlerinin hastanın ve hekimin güvenliği açısından diğer uzmanlık alanlarından farklı bir tanım ve uygulama deneyimi kazandıklarını görmek olasıdır. Bu deneyimi süreç içinde her konuda olduğu gibi literatürde yayınlanmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Beyin çürümesine dikkat! Çocuklarınız tehlikede olabilir
Uyumadan önce telefonla ilgilenenler dikkat!
Dinlenirken ortaya çıkan bel ağrısına dikkat!
Egzamanın bilinmeyen sebebi! Kıyafetler gözden geçirilmeli
Canan Karatay Tavsiye Etti! Günde 1 Bardak İçmek Yeterli! Serotonini Artırıyor, Stres Ve Anksiyeteyi Azaltıyor!