Entübe hasta ne demek, entübenin anlamı nedir?
Doğal solunum yolları ile nefes alamayan hastanın entübasyon işlemi ile suni solunuma geçmesinin ardından vakaya entübe hasta adı veriliyor. Peki, entübe etmek ne demek ve neden uygulanıyor?
Entübasyon çeşitli nedenlerle tedavi altında olan hastaların solunumlarını sağlamak adına oluşturulan suni solunuma verilen ad olarak biliniyor. Hasta normal yollarla solunumunu sağlayamadığı için ya da bu solunumun hastanın genel gidişatına tehlike oluşturacak durumlara yol açması durumunda entübasyon işlemi uygulanıyor.
ENTÜBE NEDİR?
Entübasyon, solunumun veya solunum yolunun güvenliğinin bozulması ya da bozulma riskinin oluşması durumunda hava yolunun korunması, devamlı havalandırma sağlanması, gerekirse ilaç verilmesi amacıyla, suni solunuma geçmek için laringoskopi veya özel aparatlar yardımıyla solunum yoluna ağız ya da burun yoluyla özel bir tüp yerleştirilmesi işlemidir.
SON DAKİKA KORONAVİRÜS HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ...
ENTÜBE HASTA NE DEMEK?
Hasta normal solunumunu devam ettiremediği için suni solunum oluşturmak adına uygulanan entübe işlemi sonrası vakaya entübe hasta adı veriliyor. Entübe hastalar kendilerine bağlanan suni solunum ile birlikte nefes alıp verme işlemlerini gerçekleştiriyorlar.
Entübasyon işlemi, hava yolunun açık tutulması, hava yolu ve solunumun kontrol edilmesi, solunum eforunun azaltılması, aspirasyonun önlenmesi; anestezistin ve diğer aygıtların sahadan uzaklaştırılması ile cerrahi rahatlık sağlanması; herhangi bir sorun olduğunda resüsitasyon kolaylığı ve ölü boşluk volümünün azalması gibi faydalar sağlarken, işlemin zaman alması ve özellikle güçlük çıktığında özel beceri gerektirmesi, daha derin anestezi gerektirmesi ve bazı komplikasyonlara neden olabilmesi gibi sakıncalar taşır.
ENTÜBE HASTA UYANIR MI?
Entübe edilen hasta tedaviye olumlu yanıt verdiği takdirde vücutta oluşan semptomların ortadan kalkmasıyla birlikte uyanabilir ve tedavisini sürdürerek taburcu olabilir.