hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Engellilerin buluşma noktası: Yüzme

    Engellilerin buluşma noktası: Yüzme
    expand

    Ankara Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde yürütülen çalışmayla farklı engelli gruplarına ait çocuklar yüzme havuzunda bir araya gelerek özgürlüğe kulaç atıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anıttepe Yüzme Havuzu'nda zihinsel, bedensel, işitme, bedensel ve görme engelli çocuklara, antrenörler Kamil Tombuloğlu ile Ercüment Kantar nezaretinde haftanın belirli günlerinde yüzme kursları veriliyor.

    Daha çok engelli çocukların tedavi ve rehabilitasyonuna yönelik gerçekleştirilen yüzmede, başarılı ve yetenekli olan çocuklar yarışma sporcusu olarak kulüplere yönlendiriliyor.

    Ankara Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yüzme antrenörü Kamil Tombuloğlu, kursların ücretsiz verildiğini söyledi. Engelli çocukların haftada 4 gün kursa geldiğini ifade eden Tombuloğlu, şöyle konuştu:

    "Tüm engelli grupları çalıştırıyoruz. Her hangi bir yaş sınırlamamız yok. İşitme, görme, zihinsel ve bedensel engellileri çalıştırıyoruz. Kabiliyetli, başarılı olanları aktif spora yönlendiriyoruz. Engelli çocukların yüzmeyle kendine olan güvenleri artıyor. Sosyal çevreyle daha uyumlu hale geliyorlar. Kendi kendilerine yetinme yetenekleri artıyor. Motivasyonları yükseliyor. Yeme içme davranışlarında bile değişiklik oluyor. Çünkü çocuk burada enerjisini boşaltıyor. Çocuklar sürekli havuza gelmek istiyor."

    Çocukların suda ayrı bir mutluluk yaşadıklarını anlatan Tombuloğlu, "Gelenler arasında tedavi amaçlı olanlara öncelik veriyoruz. Şu an farklı engelli gruplarından yaklaşık 75 çocuk yüzmeye geliyor" dedi.

    "Engelliler daha azimli"

    Havuzda yetişen ve şu an engelliler federasyonları aracılığıyla müsabakalara katılan sporcuların bulunduğunu ve bunların şampiyonalarda final yüzdüğünü anımsatan Tombuloğlu, açıklamasını şöyle sürürdü:

    "Yüzmeye katılanlara kaynaştırma modeli uyguluyoruz. Çocuklar bizim yaptıklarımızı görerek yardımlaşma duygularını geliştiriyor. Zihinsel engelli çocuk, görme engellinin koluna girerek havuza götürebiliyor. Diğer kulüp sporculardan da bu çocuklara engelli olduklarını hissettirmemelerini istiyoruz. Çünkü burada tüm engelli gruplarıyla kaynaşıyorlar. Engelli çocuklar diğerlerinden daha azimli. Pes etmeyerek cesaretle yüzüyorlar."

    Federasyonlara sitem

    Türkiye'de 4 ayrı engellilere yönelik spor federasyonu bulunmasına karşın bunların bu çalışmalara destek vermediklerini belirten Kamil Tombuloğlu, yöneticilerin merak edip havuza bile gelmediklerini kaydetti.

    Federasyon yönetici ve görevlilerinin çocuklara ve ailelere moral verebileceğini dile getiren Tombuloğlu, "Burada bir çalışma yapılıyor. İyi olanlar kulüplere gidiyor. En azından merak edip bir gelen de yok. Belki federasyonlar bize fikir verebilirler. Belki gelirlerse ihtiyaca göre bir fiziki değişim olur" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow