hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Enerjik çocuklarda beslenmeye dikkat!

    Enerjik çocuklarda beslenmeye dikkat
    expand

    ‘Çocuğumun bitmek bilmeyen bir enerjisi var’ ‘Bütün gün 1 dakika yerinde durmuyor’ diye dert yakınanlardan mısınız? Bu durum sizi yorsa da ‘dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu’ gibi bir hastalık durumu yoksa ne mutlu size. Günümüzde birçok çocuk hareketsiz bir yaşam sürüyor ve bu durum obez çocuk ve ileride obez yetişkin olma risklerini artırıyor. Diyetisyen Rıdvan Arslan konu hakkında bilgiler verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çocuğunuzun yüksek enerjisinin neden olduğu hareketlilik durumunu baskılamak yerine bu enerjiyi egzersiz, oyun gibi aktivitelerle dışarı atmasına destek olmalısınız. Tabi bir diğer önemli konu da beslenme… Enerjik bir çocuğunuz varsa beslenmesinde nelere dikkat etmelisiniz buyurun bir bakalım…

    Yeterli miktarda enerji aldığından emin olun…

    Bir bireyin aktivite düzeyi ne kadar artarsa günlük alması gereken enerji miktarı da o kadar artar. Gün içerisinde sürekli hareket halinde olan bir çocuğun büyüme ve gelişmesinin sağlanabilmesi için besinlerle yeterli miktarda enerji almalıdır. Sebze yemeklerine kıyma, köftenin içerisine yumurta eklemek gibi yöntemlerle yediği yemekleri zenginleştirerek ve öğün düzenine dikkat ederek enerji gereksinimini karşılamasına destek sağlayabilirsiniz.

    Ara öğünler kurtarıcı olabilir

    Sürekli hareket halinde olan çocuklar daha fazla acıkır ve açlıklarını şeker veya yağ oranı yüksek paketli gıdalarla bastırmak isteyebilirler. Bu besinlerin tüketiminin önüne geçmek için süt, yoğurt, kefir, ayran gibi süt ürünlerinin yanına taze/kuru meyve veya badem/fındık gibi kabuklu yemişler ekleyerek hem doyurucu hem de besleyici bir ara öğün yapmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda ara öğünlü bir beslenme düzeni uyguladığınızda çocuğunuzun günlük enerji ihtiyacını daha kolay karşılayabilirsiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Koruyucu ve katkı maddesi içeren gıdalar hiperaktif davranışları artırabilir

    Cips/kraker gibi atıştırmalıklar, asitli içecekler, hazır meyve suları, beyaz şeker ilave edilmiş süt ve süt ürünleri, şekerlemeler ve renklendirici içeren besinler, salam/sosis gibi işlenmiş et ürünleri, hazır çorbalar, hazır soslar gibi koruyucu ve katkı maddesi içeren yiyecekler tüketilmemelidir.

    Aşırı salgılanan adrenalin magnezyum yetersizliğine neden olabilir

    Çocuklar özellikle bir yerden atlama, tehlikeli hareketler yapma gibi durumlarda adrenalin salgılarlar. Aşırı salgılanan adrenalin magnezyumun hızla harcanmasına neden olur ve bu durumda da magnezyum eksikliği görülebilir. Sert kabuklu yemişler, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıllar gibi magnezyum kaynaklarının tüketimine özen gösterilmelidir

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow