hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ender görülen hastalığa Japon tedavisi

    Ender görülen hastalığa Japon tedavisi
    expand

    İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yüz binde bir görülen akalazya hastalığı nedeniyle yutma zorluğu çeken hastalar, Türkiye'de ilk kez uygulanan Japon tekniğiyle sağlığına kavuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    10 yıldır yeme zorluğu çeken ve gittikçe kilo kaybına uğrayan Sanat Tarihçisi Fatoş Çiftçi (30) birçok hastane dolaştı, altı kez endoskopi yapıldı fakat hastalığına bir türlü teşhis konulamadı. 40'lı kilolara düşen ve artık hiçbir şey yiyemez hale gelen Çiftçi'ye İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'ne başvuran Fatoş Çiftçi'ye "Akalazya Hastalığı" teşhisi konuldu ve Türkiye'de ilk kez uygulanan bir yöntemle sağlığına kavuştu.

    Ameliyatsız yöntemle endoskopik girişimle tedavi edilen Fatoş Çiftçi, "On yıldır doğru dürüst yemek yiyemiyordum, hastalığım yavaş yavaş ilerleme gösterdi. İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nda hastalığıma teşhis konuldu. Üç ay önce ameliyatsız endoskopik yöntemle tedavi oldum ve üç ayda yeniden yemek yemenin ve hayatın keyfine vardım, dokuz kilo aldım. Çok mutluyum doktorlarıma teşekkür ediyorum" diye konuştu.
    Operasyon İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Belkıs Ünsal, klinik doktorlarından Uzm. Dr. Fatih Aslan ve ekibi tarafından gerçekleştirildi. Uzm. Dr. Fatih Aslan "Yüz bin kişide bir görülen akalazya hastalığı nedeniyle yutma zorluğu çeken hastalar, Türkiye'de ilk kez İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde uygulanan endoskopik yöntemle hiçbir cerrahi girişim olmadan sağlıklarına kavuşuyor. Akalazya hastalığı yemek borusunun hareket bozukluğu ya da yemek borusunun gevşeyememesi olarak da adlandırılabilir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Soğuk hava yüz felcine sebep olabilir

    Bu hastalık nedeniyle hastaların yemek yiyemediklerini hatta sıvı gıda bile tüketemez hale geldiklerini anlatan Aslan, "2010 yılından itibaren Japonların geliştirdiği bu tekniği (POEM) ilk kez Türkiye'de 15 hastada uyguladık. Akalazya hastalığı için endoskopik olarak ağız içinden giriyoruz, hastalıktan sorumlu kasları endoskopik olarak kesiyoruz ve yine endoskopik olarak dikiş atıp, hastayı üçüncü gün normal yaşantısına devam edecek şekilde taburcu ediyoruz. Şu anda 15 hastamız hayatlarına iyileşmiş olarak devam ediyor. Bu yöntemde ameliyata gerek olmaksızın, ağız içinden girilerek işlem yapılıyor. Hastalar konfor açısından, hayat kalitesi açısından hiçbir sıkıntı yaşamadan normal yaşantılarına devam ediyorlar" diye konuştu.

    Gastroenteroloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Belkıs Ünsal ise dünyada 2 bin 500 civarında akalazyalı hastanın bu yöntemle başarılı olarak tedavi edildiğini belirterek, "Ülkemizde de yeni başlayan ve ilk kez uygulanan bu yöntem sayesinde akalazya hastalarının ameliyatsız olarak tedavilerinin mümkün olabileceği gösterildi" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hepatitten her yıl 1 milyon kişi ölüyor

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow