En çok kadınları etkileyen bahar depresyonuna dikkat
Gün ışığı ve mevsim değişikliğiyle ortaya çıkan bahar depresyonu kadınlarda daha sık görülüyor. Uzmanlar, uyku ve iştah değişikliklerinin yanı sıra iş performansında düşüşe ve konsantrasyonda bozulmaya yol açabilen bahar depresyonunun birkaç hafta sürebileceğini belirterek daha fazla sürdüğünde kronik hale gelebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. İşte Üsküdar Üniversitesi'nden Yrd. Doç Dr. Emre Tolun Arıcı'dan bahar depresyonuyla mücadele için 8 önemli öneri.
Haberin Devamı
/

Bahar depresyonunun mevsimsellik özellik gösterdiğini beliten Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, “Bahar depresyonu, mutsuzluk, keyifsizlik, halsizlik, uyku ve iştah değişiklikleri, dikkat ve konsantrasyonda bozulma, vücut ağrıları gibi belirtilerle ortaya çıkar. Değersizlik düşünceleri, hüzün, karamsarlık, sinirlilik, cinsel istekte azalma, iş performansında düşme, alıngan olma, önceden keyif alınan aktivitelere ilginin azalması, sorumlulukların ağır gelmesi dahil tüm depresyon belirtilerini taşıyabilir“ diye konuştu.
/

Arıcı, “Bahar depresyonunun ortaya çıkmasında beyindeki hormonlarda değişiklikler etkilidir. Kadınlarda daha sık görülmesinin yanında, ailesinde duygudurum bozuklukları öyküsü olanlar, daha önce depresyon geçirmiş kişiler daha risklidir. Tiroid hormon bozuklukları, vitamin eksiklikleri, anemi gibi tıbbi durumlar bahar depresyonunu tetikleyebilir” uyarısında bulundu.
Haberin Devamı
İşte depresyona karşı 8 tavsiye
/

Sorumluklar ve iş yükü azaltılıp yeterince dinlenilmeli.
/

Yeterli uyku süresi alınmalı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

İyi beslenilmeli.
/

Egzersiz artırılmalı ve açık alanda hafif yürüyüşler yapılmalı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Sevdiklerimizle daha çok vakit geçirilmeli,
/

Gün ışığından yararlanılmalı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Keyif veren aktiviteler artırılmalı.
/

Alkolden uzak durulmalı.