hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Embriyo dondurma işlemini kimler tercih edebilir?

    Embriyo dondurma işlemini kimler tercih edebilir
    expand

    Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, embriyo dondurma işleminin kimler için uygun olduğunu anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son yıllarda gelişen teknoloji ile beraber ortaya çıkan yeni teknikler embriyo dondurma işleminde başarı oranını artırmıştır. Tüp bebek tedavisinde elde edilen embriyolar yaklaşık olarak 10-15 sene boyunca saklanabilmektedir. Ancak Sağlık Bakanlığı belirlediği yönetmelik ile bu süreyi 5 yıl ile kısıtlamıştır. 5 yıl sonunda çözülen embriyolar tıpkı ilk günkü gibi sağlıklı olmaktadır.

    Embriyo dondurma işlemi hangi durumlarda ve kimler için uygulanır?

    Sağlıklı embriyonun anne rahmine yerleştirilmesinden sonra elde kalan kaliteli embriyolar imha edilmek yerine daha sonra yeniden kullanılmak için dondurulabilmektedir. Ayrıca tüp bebek tedavisinde uyarıcı ilaçların kullanılması sonucu aşırı uyarılma sendromu riski bulunan kadınlarda elde edilen tüm embriyolar sendrom ortadan kaldırılıncaya kadar dondurulmaktadır.

    Rahim içerisinde yer alan endometrium dokusunun istenildiği kadar gelişmediği zamanlarda, rahim içi operasyon gerektiren durumlarda yine embriyoların dondurulması tercih edilmektedir. Ayrıca vücuda olumsuz etkileri bulunan kemoterapi ya da radyoterapi gibi kanser tedavisi görecek olan kişilerde tedavi öncesi embriyoların dondurulması tavsiye edilmektedir. Dondurulan embriyolar sayesinde anne adaylarının tekrar tekrar hormon iğneleri kullanmasının önüne geçilmektedir. Ayrıca embriyo dondurma sayesinde yumurta toplama işlemi de tek seferde gerçekleştirilmiş olmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Embriyo dondurma işlemi nasıl gerçekleştirilir?

    Tüp bebek tedavisi sonucunda elde edilen embriyolar birinci günden, altıncı güne kadar herhangi bir gelişim evresinde alınarak dondurulabilmektedir. Elde edilen embriyolar koruyucu göreve sahip bir sıvı içerisine yerleştirilir ve plastik ya da cam tüpler içerisinde sıvı nitrojen dolu tanklar içerisine alınır. Bu tanklarda sıcaklık -196 derecededir.

    Dondurma işleminin başarısı çözülmeden sonra elde edilen canlı embriyo sayısı ile ölçülmektedir. Çözme işleminden sonra saklanan embriyoların %90’ından fazlası canlı olmaktadır. Çözme işleminde ise sıvı nitrojen içerisinde yer alan embriyolar çıkarılır ve oda sıcaklığında çözünmesi beklenir. Çözünen embriyolar koruyucu sıvılardan ayrılarak inkübatörlere yerleştirilir. Sağlıklı görünen embriyolar aynı gün içerisinde anneye transfer edilebilmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow