hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Elma sirkesi Sedef hastalığı için tehdit mi?

    Elma sirkesi Sedef hastalığı için tehdit mi
    expand

    Sedef hastalığı, cildi değiştiren, kalın, pul pul ve kırmızımsı lekelere neden olan bir durumdur. Bu durum bazen kaşıntılı, kuru; bazen de acı verici olabilir. Elma sirkesi kullanan kişilerde sedef hastalığı belirtileri azalıyor mu yoksa şiddetli bir hale mi sokuyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sedef hastalığı kronik bir hastalıktır ve tedavisi yoktur. Bazı insanlar belirtileri hafifletmek için elma sirkesi gibi ev yemek tarifleri kullanır. Sedef hastalığı hem genetik faktörleri hem de bağışıklık sistemini içeriyor gibi görünür. Sedef hastalığı olan insanlar zaman zaman belirtilerin kaybolduğu veya daha iyi hale geldiğini zanneder bazen de tam tersi durum oluşur belirtilerde hastalık yükselir ve hastalığa yakalanan kişi daha da çok kötüleşmeye başlar. Belirli tetikleyiciler belirtilerin patlamasına neden olabilir, ancak hastalığı taşıyan kişide belirtileri tetikleyen şey başka bir kişiyi etkileyemez.

    Sedef hastalığı belirtileri nelerdir?
    Pullu cilt kırmızı lekeleri, kurumuş, dökebilen veya dökülmeyen kırık ciltler, kaşıntı veya yanma, ağrısız cilt, kalınlaştırılmış tırnaklar veya ayak tırnakları, şişmiş veya sert mafsallar. Sedef hastalığının en yaygın türü plak sedeftir. Plak sedef hastalığının belirtileri, hafif yamallardan cildin geniş bölümlerini kaplayan plaklara kadar değişebilir. Tedavi, iltihaplanmayı azaltmak ve ciltteki pullu lekeleri yumuşatmaya odaklanır. Topikal steroid kremler veya diğer topikal kremler genellikle iltihabı hafifletir. Diğer tedaviler arasında hafif terapi ve bağışıklık sistemini etkileyen ilaçlar bulunur.

    Elma sirkesi sedef hastalığına yardımcı olabilir mi?
    Antiseptik sirke antiseptik özelliklerinden ötürü başta kafa derisi olmak üzere sedef hastalığından kaynaklanan kaşıntı veya tahrişten kurtulmaya yardımcı olabilir. Kullanımını destekleyenler elma sirkesini haftada birkaç kez doğrudan kafa derisine uygulamayı önerir. Bazı insanlar durumu iyileştikçe birkaç hafta içinde rapor verir. Şimdiye kadar, sedef hastalığı için elma sirkesi kullanmak için hiçbir risk bulunmadı. Bununla birlikte, eğer kafa derisi kırılırsa, kanama varsa veya açık yaralar varsa, elma sirkesi daha fazla tahrişe ve ağrıya neden olabilir. Çok fazla sirke kullanılması yanma hissine neden olabilir. Uygulamadan önce sirkenin eşit miktarda su ile inceltilmesi yanma ve tahriş hissini azaltabilir. Solüsyon kurutulduktan sonra kafa derisini durularsa bu etkileri de hafifletebilir. Elma sirkesinin sedef hastalığına olan etkisini doğrudan araştırma hiçbir şekilde tespit etmemiştir. Bununla birlikte, Eczane Araştırması Dergisinde yayınlanan bir makalede, anekdot yoluyla kullanımı belirtildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow