Elleriniz mi uyuşuyor? İşte nedeni
Yaşınız ve işiniz ne olursa olsun elleriniz sürekli olarak çalışmaktadır. Bu nedenle elde oluşabilecek sorunlar kişinin sosyal yaşamını olumsuz etkileyebiliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr.İbrahim Rızvanoğlu konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Karpal Tünel Sendromu, 1 veya her 2 elin ilk üç parmağını tutan ilerleyici özellik gösteren hastalıktır. El bileğinin ortasında bulunan ve ilk 3 parmağa dağılan medyan sinirin bası altında kalması sonucu ağrı, uyuşukluk ve güçsüzlükle kendini belli eder.
Hastalığı belirtileri; Özellikle gece artış gösteren elde uyuşma ve elektriklenme , elin veya parmakların güç gerektiren işler esnasında his bozukluğu oluşması, bazen omuza kadar uzanan ağrı olarak özetlenebilir. Anatomik olarak anlatılacak olursa; el bileği ve avuç içinin birleştiği bölgede yaklaşık 3 cm’lik bir tünel bulunur. Bu tünel içerisinden parmakları hareket ettiren kaslar (tendon) ve bu parmakların hissini alan median sinir geçer. Bazı durumlarda tendonlar sinire baskı yapar ve siniri sıkıştırır.
Karpal Tünel Sendromu nedenleri ve en sık kimlerde görülür?
Temelde üç sebebi olur. Bahsetiğimiz tünel içerisinden geçen tendonların fazlaca çalışması sonucunda tendonlar sinire baskı yapabilir. Uygunsuz pozisyonda bileğini hareketsiz tutan kişilerde tünel içinde sinir baskı altında kalabilir. Son olarak bu tünel üzerine alınan darbe sonucunda tünel içinde ödem (sıvı toplanması) oluşur ve sinir bu ödem altında sıkışır.
Elini sık kullanan kişilerde;
-Çiftçilerde
-Sıkça ev işi yapan ev hanımlarında
-Titreşimli el aleti kullanan kişilerde
-Sık bilgisayar kullanan kişilerde
-Avuç içine darbe alan kişilerde
-El bileğini bükülü pozisyonda uzun süre tutan kişilerde (yanlış pozisyonda uygulanan alçı vs.) daha sık görülür.
Karpal Tünel Sendromu tedavisi nedir?
Hastalığın erken dönemlerinde sinir sıkışması hafif düzeyde ilaç tedavileri, bileği sabit tutan el bileklikleri (el bilek ateli), fizik tedavi ve istirahat çoğu zaman yeterli olmaktadır. Eğer orta veya ileri düzeyde sinir sıkışması varsa bu durum genelde cerrahi tedavilerle çözülebilir. Ameliyat lokal anestezi altında yapılır, yatış gerektirmez ve yaklaşık 15 dakika sürer.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Aman dikkat! Çocuklarda hipertansiyon riskini artırıyor
Ateş düşürücü olarak kullanmayın! Yan etkileri korkunç: Böbrek ve karaciğeri bitiriyor
Dubai çikolatası yerken sağlığınızdan olmayın! Bu hastalıkları tetikleyebilir
Kardiyoloji Uzmanı uyardı: Her 15 saniyede bir insan kalp krizi geçiriyor
Çoğu kişi bilmiyor! Kış aylarında saç dökülmesinin en önemli nedeniymiş! Önlemek mümkün...