hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Elektronik sigaralar sağlığa zararlı mı?

    Elektronik sigaralar sağlığa zararlı mı
    expand
    KAYNAKAA

    İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Fatih Ölmez, elektronik bile olsa sigaradan uzak durmak gerektiğini bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye Akciğer Kanseri Derneği tarafından Antalya'nın Serik ilçesi Belek Turizm Bölgesi'ndeki bir otelde gerçekleştirilen 7. Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi'nde gazetecilere açıklamada bulunan Ölmez, kasım ayının Türkiye'de akciğer kanseri farkındalık ayı olduğunu söyledi.

    Akciğer kanserine olan farkındalığın artması gerektiğine dikkati çeken Ölmez, akciğer kanserinde erken tanının önemli olduğunu kaydetti.

    Rus basını: Görüntüler montaj olabilir

    Denizli'de krom madeninde göçük

    Akciğer kanserinin oluşmasındaki en önemli nedenin sigara kullanımı olduğuna işaret eden Ölmez, "Sigara kullanımı ile ilgili özellikle birtakım endüstriye pazarlama stratejileri insanların kafasını karıştırıyor. Özellikle
    bizim 'light' olarak bildiğimiz sigara paketlerinde bazı maddelerin az olduğunu gösteren ibareler bulunuyor. Bu ibareler insanlarda akciğer kanserine yakalanma riskini azaltacak gibi algı oluşturuyor. Light sigaraların akciğer kanserine yakalanma riskini azalttığına dair elimizde veri yok. Ne kadar uzun yıllar sigara içerseniz akciğer kanserine yakalanma riskiniz de o kadar artıyor." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elektronik sigaralar

    Elektronik sigaraların da son dönemde çok kullanılmaya başlandığını anlatan Ölmez, şöyle konuştu: "Elektronik sigaraların iyi tarafı var o da çevresindeki insanlara zarar vermemesidir. Çünkü su buharı çıkarıyor. İçen kişi ile ilgili 'normal sigaraya kıyasla daha az kanser yapar' diyebilmemiz için oldukça erken. Bununla ilgili elimizdeki veriler çok yetersiz. Elektronik Tbile olsa sigaradan uzak durmak gerekiyor. O elektronik sigara ile birlikte akciğerlerimize çektiğimiz kimyasal maddelerin akciğere neler yapabileceğiyle ilgili şimdilik ciddi bir veri eksikliğine sahibiz. İnsanların kafasında 'Bende kanser yapmaz. Bununla birlikte nikotin bağımlığına devam edebilirim' diye bir algı oluşmasın insanların kafasında."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow