El yıkamak "hayati önem" taşıyor
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Alerji ve İmmünoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşen Bingöl, çocukların okullardakarşılaşabilecekleri enfeksiyonlara karşı özellikle tuvaletlerden sonra ve beslenmeden önce mutlaka ellerini sabunla yıkamalarının öğretilmesi gerektiğini belirtti.
Bingöl, başlayan eğitim öğretim yılında sağlık açısından gerek velilerin gerekse okul idarecilerin hazırlıklı olması gerektiğini dile getirdi.
Okullarda çocukların toplum kaynaklı enfeksiyonlarla karşılaşma riskinin arttığına işaret eden Bingöl, sonbahar mevsimi nedeniyle salgın hastalıkların da artacağını, bu durumun çeşitli hastalıklara zemin hazırlayacağını anlattı.
Özellikle kreşe ve okula yeni başlayan çocukların bağışıklık sistemi henüz gelişmediği için risk grubunu oluşturduğuna dikkati çeken Bingöl, çocukların kalabalık ortamlarda çeşitli enfeksiyonlara maruz kaldığını belirtti.
Çocukların sık sık hastalanmaması için anne ve babalarına uyarılarda bulunan Bingöl, öncelikle çocukların aşılarının tamamlanmış olmasına dikkat edilmesini istedi.
Çocukların beslenmesine de özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Bingöl, "Çocukların yaşına uygun kalori, vitamin, protein ihtiyaçlarını yeterince alabilmesi gerekiyor" dedi.
Enfeksiyona karşı beslenme kadar temizliğe de önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Bingöl, şöyle konuştu:
"Çocuklara el yıkama alışkanlığının kazandırılması gerekiyor. El yıkamama, toplum içinde çok önemli bir risk faktörü oluşturuyor. Yıkanmayan eller, pek çok hastalığa neden olabilecek mikropları barındırır. Ellerin yıkanmasıyla birçok hastalığın oluşması önlenebilir. Dolayısıyla çocuklarınıza el yıkamayı öğretmeliyiz. El yıkamak hayati önem taşıyor. Çocuklara özellikle tuvaletlerden sonra ve beslenmeden önce mutlaka ellerini sabunla yıkamaları gerektiği bilinci aşılanmalı. Aksi takdirde birçok hastalığa davetiye çıkabilir."
Bingöl, bazı okullarda tuvaletlerde sabun olmadığını ifade ederek, okul idarecilerinin temizlik konusuna gereken hassasiyeti göstermeleri gerektiğini dile getirdi.
"Hasta çocuklar evde istirahat etsin"
Prof. Dr. Bingöl, çocukların ruhsal olarak okula hazır olmasının önem taşıdığına işaret ederek, "Hasta olan çocukların evde istirahat etmeleri hem daha çabuk iyileşmeleri hem de hastalıklarını diğer çocuklara bulaştırmamaları açısından daha uygundur. Okul idarecilerinin bu konuda anlayışlı davranmaları gerekir" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kışın cilt sağlığınız için ılık suyla yıkanın
Beyni Hızla Yaşlandıran 4 Gıda Belli Oldu! Riski Yüzde 330 Artırıyor
Çocuk sağlığının gizli düşmanı: Sıcak! "Sıcak ortam bağışıklığı zayıflatıyor"
Meğer 'Kısırlık' Nedeniymiş! Cep Telefonları Üreme Sağlığını Etkiliyor... Konuşurken, Uyurken Sakın Bu Hatayı Yapmayın
Kumpirden Sonra Pirinç Ve Pirinçli Ürünler İçin de Tehlike Uyarısı! Sütlaç, Pilav, Dolma Tüketirken Dikkat! Tat Ve Kokudan Anlaşılmıyor... İşte O Risk