Egzersiz Hareketleri: Evde Hangi Egzersiz Hareketleri Yapılabilir? Evde Yapılabilecek Egzersizler

Sağlıklı bir yaşam stili adına olmazsa olmaz konuların içerisinde bulunan en önemli konu egzersizdir. Egzersiz, hem psikolojik hem de fiziksel anlamda zinde kalmaya destek olur. Bazı dönemlerde, toplumda yaşanan farklılıklar bireye de yansımaktadır.
Egzersizler, spor salonları yerine evde yapılmaktadır. Sedanter bir yaşam stilini doğurabilecek bazı durumlar karşısında egzersizler evde yapılmaktadır. Egzersizler sayesinde fiziksel ve mental olarak gelişim sağlanabilir, akciğer sağlığı geliştirilebilir ve kan dolaşımı arttırılabilir.
Egzersiz Hareketleri: Evde Hangi Egzersiz Hareketleri Yapılabilir?
Evde yapılacak egzersizler için ilk önce kişi çok kararlı olmalıdır. Bu durum, egzersizlerin devamlılığı adına çok önemlidir. Bu sayede birey, sürekli egzersiz alışkanlığını oldukça kolay bir şekilde edinebilir ve egzersizlerin devamlı şekilde ertelenmesini önleyebilir.
Egzersizler yapılırken egzersizlere başlamadan önce dikkat edilmesi gereken en önemli husus, bireyin kendi kondisyonuna göre egzersiz hareketlerini tercih etmesidir. Bir süre boyunca hareketsiz kalınmasından ötürü egzersizlere hafif hareketler ile spora başlanmalıdır.
Bireyin kas kütlesi, yaşı ve mevcut olan kondisyonuna göre hareketlerin tercih edilmesi önemlidir. Bunun dışında gün içerisinde bir saatlik egzersiz yapmanın yerine aralıklı olarak beşer dakikadan oluşan programlarla egzersiz yapmak daha faydalı olacaktır.
Evde Yapılabilecek Egzersizler
Spor salonuna gitmek istemeyen kişilerin, evde yapılacak egzersizleri araştırdığını belirtmek önemlidir. Bununla birlikte pek çok hareket evde, kişinin kendi çabaları ile yapılabilmektedir. Evde yapılacak olan egzersizler içerisinde; plank, şınav, squats, kuş köpek hareketi, karın kası egzersizleri, bel hareketleri gibi birden fazla hareket yapılabilir. Bu hareketlerin yapılması kişinin koordinasyonunu güçlendirecektir. Bununla birlikte yapılan egzersizlerden pek çok fayda görmek de mümkün olacaktır.
Şınav
Şınav hareketinin doğru bir şekilde yapılması, hareketten fayda almak adına oldukça önemlidir. Plank pozisyonundayken, kollardan güç alıp yukarıya kalkmak gerekir. Şınavda en önemli olan husus; kalçayı, bacakları ve sırtı aynı seviyede ve düz bir çizgide tutmak şeklinde belirtilebilir. Bu hareket, kollarla beraber karın kaslarını da gerer. Daha sonra, plank pozisyonuna geri dönmek önemlidir.
Plank
Plank egzersizi, hareket açısından kolay olan bir egzersiz türüdür. Bu harekette tek yapılması gereken şey, pozisyonun doğru ayarlanmasıdır. Doğru yapılması adına kişi, dirseklerin ve ayak parmaklarının üzerinde kuvvetini toplamalıdır. Bu egzersizin önemi, sırtı dümdüz bir şekilde tutmaktadır. Eğer egzersiz yapılırken dirseklerin üstünde durulduğunda zorlanılmıyorsa, hareket yanlış yapılıyor demektir. Bu pozisyonda dururken, kişiyi dik tutmaya çalışan kaslar çalışır. Kol kasları, sırt kasları, karın kasları ve kalça kasları aynı anda çalışır.
Kuş- Köpek Hareketi
Bu egzersiz yapılırken, bacakların ve ellerin üstünde durup başlamak önemlidir. Daha sonra bir bacak düz tutulmalı ve sağa sola gitmesini önleyerek uzatmaya çalışılmalıdır. Bununla beraber bu hareketi zıt tarafta yer alan kol ile yapmak gerekir. Daha sonra diğer bacak ve kol adına egzersiz tekrarlanmalıdır.
Squats
Squat tam anlamıyla denge ile alakalıdır. Kollar, omuz genişliğinde açarak topukların üstünde durmak gerekir. Sandalyeye otururmuş gibi yavaş yavaş çömelip kalkmak önemlidir. Bacakların ve ayakların düz çizgide olmasına dikkat etmek önemlidir. Hareket yapılırken, kollar uzatılabilir ya da ense arkasında kavuşturulabilir. Tamamen aşağıya doğru inildiği zaman, kişi kendini olabildiğince yavaş bir biçimde yukarı çekmeye başlamak gerekir.
Karın Kası ve Kalça Hareketleri
Karın kası ve kalça hareketleri adına, eller ve ayaklardan yardım alarak vücudun üçgen gibi biçim alması sağlanmalıdır. Bacaklarından biri yükseğe kaldırılmalı ve yavaş yavaş indirilmeli daha sonra da diz ile buruna değmeye çalışılmalıdır. Aynı hareket diğer bacak ile yapılmalıdır.
Karın Kası Hareketleri
Sırt üstü yatarak, kollar yukarı doğru kaldırılmalıdır. Daha sonra bacaklardan birisi kaldırılarak, kola doğru getirilmeli ve ele dokunulmalıdır. Başlangıç pozisyonuna dönüp, diğer kol ve bacak ile tekrarlanmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, sol kol ile sol bacak, sağ kol ile sağ kolun aynı anda çalıştırılmasıdır.
Bel Hareketleri
Bu hareket bacaklar, dizden hafif geniş ve kırık olarak açık biçimde kişinin kendini duvara yaslaması ile gerçekleştirilir. Kişi eline bir top almalı veya parmaklarına lastik geçirilmelidir. Daha sonra bir sola bir sağa yavaş hareketler ile dönmek gerekir. Dönüşlerde duvara dokunmaya çalışılmalı. Ancak bu harekette en önemli olan husus, egzersiz yapılırken dik durmaya çalışmaktır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kanserde umut veren iki yeni alan: Alfa radyasyonu ve yapay zeka
Kahve nasıl tüketilmeli? Günde 3 fincan kahve vücutta mineral kaybına yol açar mı?
Sezaryen ile dünyaya gelen bebeklerde alerji ve enfeksiyon daha sık görülüyor
Soğuk algınlığı ile karıştırılıyor! Baharda uçuşan polenler kabusunuz olmasın! Polen alerjisine karşı 7 etkili önlem
Hemofili hastalarına uyarı: "Doktor kontrolleri aksatılmamalı"