Egzama Nedir, Neden Olur? Egazama Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hayatımızda birçok hastalık çeşidi bulunmaktadır. Bu hastalıkların bazıları nedeni belli olan bazıları ise nedenini bilmediğimiz hastalıklardır. Hangi hastalığı geçirdiğinizi bilmeniz için mutlaka nedenlerini araştırmanız gerekmektedir. Genetik yatkınlık, çevresel faktörler, alerjik durumlar ve daha birçok nedenden dolayı hastalıklar görülebilir. Can sıkıcı ve yaygın bir hastalık türü ise egzamadır.
Egzama Nedir?
Egzama, kaşıntı ve kabarcıklar ile başlayan bir deri hastalığıdır. Ciltte beyaz pullanmalar ve dökülmeler yapan bu hastalık can sıkan bir hastalık türüdür. Oluştuğu yerde kaşınmaya neden olması rahatsız edici bir durum ortaya çıkarmaktadır. Kaşındığı yerin kaşınması ise daha çok hastalık yapmasına neden olmaktadır.
Egzama çeşitleri şunlardır;
1. Atopik Egzama: Bu tip egzama yüz, kol ve bacaklarda görülmektedir. Genel olarak kaşıntı ve pullanma ile ortaya çıkmaktadır.
2. Asteatotik Egzama: Bu tip egzamada ciltte kuruluk ve döküntü görülmesi muhtemeldir. Ayrıca, ciltte çatlaklar görülebilmektedir. Özellikle kış aylarında ve kuru havalarda ortaya çıkmaktadır.
3. Kontakt Egzama: Alerji ile ortaya çıkan bir egzama çeşididir. Bu egzama türü özelikle temizlik malzemeleri ile kişilere temas etmektedir. Temas eden maddeye karşı hassas olan ciltte egzama ortaya çıkmaktadır.
4. Gravitasyonel Egzama: Varisle birlikte görülen ve ciltte kızarıklık, kaşıntı, pullanma ve dökülme ile devam eden bir egzama türüdür.
5. Numuler Egzama: Genellikle kol, el ve bacaklarda görülen bir hastalıktır. Kabarcık şeklinde oluşmaktadır.
6. Seberoik Dermatit: En yaygın görülen egzama türü olduğunu söyleyebiliriz. Kulak, burun, saç ve göğüs bölgesindr ortaya çıkabilir. Stres sonucu ortaya çıkan ve genellikle yağlı ciltlerde ortaya çıkan bir egzamadır.
7. Stres Egzaması: Strese kapılan kişilerde sık görülen ve yoğun bir şekilde ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalığın yaşanmaması için stresten uzak durmak gereklidir.
Egzama çeşitleri farklı olsa da hastalık belirtileri genel olarak aynıdır. Bu belirtiler sonucunda egzama olduğunuzu anlayabilirsiniz. Egzama özellikle saç, yüz ve ayaklarda görülmektedir. En yaygın görüldüğü kısım ise burun üzeri ve çevresidir. Ayrıca, ayak parmaklarının arasında çok sık görülmektedir.
Egzama Neden Olur?
Egzamanın nedenleri arasında birçok unsur yer almaktadır. Bu unsurların neden olduğu egzama kolay geçen bir hastalık değildir. Bu yüzden tedavisi uzun süren bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz. Bu uzun süreçte dikkatli olmanız ve egzamayı rahatalatmanız gerektiğini sakın unutmayın. Egzamayı tamamen bitirmek zordur ama etkisini azaltmak mümkündür.
Egzamanın nedenleri;
● Alerjik etkiler
● Genetik yatkınlık
● Temizlik malzemelerine karşı hassas olmak
● Sıcak su ile temas
● Pamuklu giysilerin cilde teması
● Mevsimsel etkiler
● Kuruyemiş çeşitlerinin cilde zarar vermesi
● Stres ve sıkıntı
Egzama Nasıl Geçer?
Egzama hastalığı kolay geçen bir hastalık değildir. Bu yüzden uzun bir süreci kapsamaktadır. Çoğu zaman ise geçmiş gibi görünse de tekrar ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden kesin bir tedavisi olduğunu söylemek mümkün değildir. Önemli olan ise egzamanın etkisini azaltmaktır. Bunun için öncelikle sabırlı bir yapınızın olması gerekmektedir. Sinir ve stres gibi faktörler egzamanın etkisini çoğaltacaktır. Bu yüzden stresli ortamlardan uzak durmak çok önemlidir.
Egzamanın geçmesi için egzamayı tetikleyen faktörlerin bitirilmesi gerekmektedir. Aksi halde egzama ortaya çıkmaya devam eder.
Egzama Tedavisi Nasıl Yapılır?
Egzama tedavisi için öncelikle hangi tür egzamaya yakalandığınız belirlenmelidir. Egzamanın etkisinin düzeyi anlaşıldıktan sonra nedenleri araştırılır. Bu nedenlerin etkisini kırmak için bunlardan uzak durmak gereklidir. Gerekli görülen durumlarda egzamaya neden olan faktörlerden uzak durulmalıdır. Bu sayede egzamanın etkisi azaltılmış olacaktır.
Egzama zor geçen ve görüldüğü kişiyi sıkıntıya sokan bir hastalıktır. Bundan dolayı egzama olan kişi strese girmektedir. Egzama tedavisi içim öncelikle stresten uzak durmanız gerekmektedir. Daha sonra ise çeşitli kremler veya doğal ürünler ile egzamanızı azaltmaya başlayabilirsiniz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BU YİYECEK VE İÇECEKLER MİDEYİ ALEV ALEV YAKIYOR! Yemekten sonra sakın bunları yapmayın... Meğer tetikliyormuş
Viral enfeksiyonlardan korunmanın en etkili yolu! Bağışıklığı güçlü tutmak için her gün yapın
Bilinçsiz kozmetik kullanımı sağlığı tehdit ediyor! Göz makyajı yaparken bunlara dikkat
Bu belirtiler varsa vücudunuz susuz kalmış olabilir! İleri yaşlarda su tüketimi neden önemli?
Menopozu 'ikinci bahar'a dönüştürmek elinizde! Nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeli?