Duygusal yeme ataklarında psikolog desteği alınmalı
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hilal Yazıcı, “Eğer kişi duygusal yeme atakları yaşadığını düşünüyorsa bir diyetisyen ve bir psikolog tarafından değerlendirilmelidir” dedi.
‘Yeme Farkındalığı Atölyesi’nde kişilerin duygusal durumunun yeme şeklini etkileyip etkilemediği ölçüldü. Etkinliğe katılanların cinsiyeti, boyu, vücut ağırlığına bakılarak sağlıklı aralıkta olup olmadığı yorumlandı. Değerlendirme sonrasında katılımcılara duygusal açlık testi uygulandı. Testte kişinin yeme eyleminin fiziki ihtiyacı doğrultusunda gerçekleşip gerçekleşmediğine bakıldı. Duygusal açlık testinin ardından kişinin sağlıklı beslenme ve diyet sürecine hazır olup olmadığı ve hangi beslenme şeklinin kendisi için uygun olduğu değerlendirildi.
Etkinlikte açıklamalarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hilal Yazıcı, duygusal açlığın, fizyolojik açlık olmaksızın kişinin içinde bulunduğu stres, üzüntü, yalnızlık, öfke gibi duygular sebebiyle yapay bir açlık hissetme ve aşerme durumu olduğunu belirterek, “Duygusal yeme bozukluğu olan kişilerin çoğunluğu, yeme eyleminin duygularıyla bağlantılı olduğunun farkında değildir.
Fiziksel açlıkta spesifik belirli besinleri aşermez. Herhangi bir besinle açlığını giderebilir ve doyduğunda yeme eylemini sonlandırır. Duygusal açlıkta birey genellikle spesifik besinlere saldırır. Doygunluk hissetse bile yemeye devam eder ve sonunda pişmanlık duyar. Eğer kişi duygusal yeme atakları yaşadığını düşünüyorsa bir diyetisyen ve bir psikolog tarafından değerlendirilmelidir” diye konuştu.
Duygusal açlık için önerilerde de bulunan Yazıcı şunları kaydetti:
"Beslenme günlüğü tutun. Hangi durum ve olaylar karşısında fazla besin tüketimi olduğunu sonradan baktığınızda değerlendirebilirsiniz. Herhangi bir besin için kriz hali yaşadığınızda kendinize zaman tanıyın. 1 bardak su için. Besinden uzaklaşın ya da 10 dakika yürüyün. Hala o besini tüketmek istiyor musunuz? Duygularınızdan uzaklaşıp mantığınızı dinlemek için kendinize zaman verin. Öfke, sinir, üzüntü halleri için bir rahatlama aktivitesi belirleyin. Bu sizi yemek yemekten alıkoyacak sonrasında pişmanlık uyandırmayacak bir seçenektir."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ZEHİR GİBİ BİR HAFIZANIN SIRRI! İbn-i Sina'nın şifa reçetesi: Unutkanlığı gideriyor, bağışıklığı güçlendiriyor
Türkiye'de her 7 kişiden 1'inde bu hastalık var! Çoğu kişi farkında bile değil... "Organ kayıplarına ve hayati risklere yol açabilir"
Hava sıcaklıkları 10 derece birden düşecek! Ani sıcaklık değişimine dikkat! Damar tıkanıklığı ve kalp krizini tetikliyor
Uzmanı uyardı! "Pirinç eriştesi veya mantardan ölebilirsiniz" Uzakdoğu'ya seyahat edenler dikkat
Vitamin mineral eksikliği tetikliyor! Büyüme ağrısını iyi tanıyın