Dumping sendromu nedir, neden olur? Dumping sendromu tedavisi nedir, nasıl geçer?
Dönem dönem ünlü isimlerin de başına gelmesiyle sıklıkla konuşulmaya başlayan dumping sendromu tedavi edilmedi takdirde farklı sonuçlar doğurabiliyor. Son olarak Seren Serengil’in acilen ameliyata alınmasına neden olan hastalık farlı komplikasyonları beraberinde getirebiliyor. Peki, tam olarak dumping sendromu nedir, neden olur? Hastalarda yaşam fonksiyonlarını etkileyebilecek sonuçlar ortaya çıkaran dumping sendromu tedavisi var mı?
Dumping sendromu çeşitli belirtilerle ortaya çıkan ve hastanın yaşamını olumsuz etkileyen bir hastalık olarak biliniyor. Yemek içme sonrası şiddetli ağrılarla devam eden bu hastalık kişinin yaşam standartının düşmesine neden oluyor. İşte hastalık hakkında bilgiler ve yapılması gerekenler…
Dumping sendromu nedir, belirtileri nelerdir?
Dumping sendromu, mide baypas ameliyatı geçirmiş hastalarda ortaya çıkabilen bir metabolik komplikasyondur. Bu ameliyat sonucunda mide çok küçülmüş ve bağırsağın ortasına doğrudan bağlanmış olduğu için yüksek ve basit şeker içeren besinlerin tüketilmesi durumunda (meyve suları, kola gibi) rahatsız edici belirtiler ortaya çıkabilir. Yemeklerden yarım saat sonra karında şişlik, çarpıntı, halsizlik ve bulantı biçiminde veya yemeklerden iki üç saat sonra terleme, titreme ve hipoglisemi gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Bu sendromu önlemek için yüksek lif ve proteinli ve kompleks karbonhidratlı besinler tercih edilmelidir. Özellikle vitamin ve mineral eksiklikleri, hipoglisemi ve ‘dumping sendromu’ sanıldığından daha yaygındır.
Dumping sendromu tedavisi nedir?
Tedavi süreci kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir. Çoğu hastalarda diyet değişiklikleri ile tedavi gerçekleştirilebilirken, bazı hastalarda ise Dumping sendromunun ağır seyretmesinden dolayı cerrahi müdahale ya da ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. Diyetlerde genellikle az az ve sık sık yemek yemeleri tavsiye edilmektedir. Glisemik indeksi düşük olan gıdaların tüketilmesinde fayda vardır.
Dumping sendromunda beslenme alışkanlıkları değiştirilmeli
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip ve soğuk algınlığına karşı en güçlü kalkan! Bağışıklığı güçlendiriyor: PORTAKALDAN 10 KAT DAHA ÇOK C VİTAMİNİ İÇERİYOR!
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor