Donuk omuz neden olur, nasıl tedavi edilir?
Donuk omuz, hareket açıklığınızı sınırlayan bir omuz durumu olan yapışkan kapsülitin ortak adıdır. Omuz ekleminizdeki dokular kalınlaşıp sıkılaştığında zamanla yara dokusu gelişir. Sonuç olarak, omuz ekleminizin düzgün şekilde dönmesi için yeterli alanı yoktur. Yaygın semptomlar arasında şişlik, ağrı ve sertlik bulunur. 40 ila 60 yaşları arasındaysanız, bu duruma sahip olma olasılığınız daha yüksektir. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ufuk Özkaya, donuk omuz hakkında bilgiler verdi. (Milliyet)
Donuk omuz belirtileri nelerdir?
Omuz bölgesinde ağrı başladığında donuk omuzun farkına varırsınız. Ağrı daha sonra hareketinizi sınırlamanıza neden olur. Omuzu daha az hareket ettirmek ise sertliğini artırır ve çok geçmeden omzunuzu eskisi gibi hareket ettiremediğinizi fark ederseniz. Yüksek raftaki bir öğeye ulaşmak imkansız değilse de zorlaşır. Şiddetli olduğunda, giyinme gibi omuz hareketlerini içeren günlük görevleri yapamayabilirsiniz.
Donuk omuza ne sebep olur?
Hormonal dengesizliğiniz, şeker hastalığınız veya zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz varsa, eklem iltihabına yatkın olabilirsiniz. Yaralanma, hastalık veya ameliyat nedeniyle uzun süre hareketsiz kalma nedeniyle sertleşen dokular iltihaplanma ve yapışıklıklara karşı daha savunmasız hale getirir. Ciddi durumlarda, skar dokusu oluşabilir. Bu, hareket alanınızı ciddi şekilde sınırlar. Genellikle, durumun gelişmesi iki ila dokuz ay sürer.
Kimler risk altındadır?
Durumun orta yaşta ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir ve kadınlarda daha sık görülür. Şeker hastalığınız varsa riskiniz üç kat daha fazladır. Risk altındaki diğer kişiler şunlardır:
-Bir yaralanma veya ameliyattan sonra uzun süre omuz askısı takması gereken kişiler,
-Yakın zamanda geçirilmiş bir inme veya ameliyat nedeniyle uzun süre hareketsiz kalanlar,
-Tiroit bozukluğu olan kişiler.
Donuk omuz nasıl teşhis edilir?
Omzunuzda sertlik ve ağrı hissederseniz, mutlaka en kısa zamanda doktorunuza görünün. Fiziki muayene, hareket aralığınızın değerlendirilmesine yardımcı olur. Doktorunuz, siz belirli hareketleri gerçekleştirirken gözlemler ve omzun hareket açıklığını ölçer.
Birkaç test de gerekli olabilir. Doktorunuz, rotator manşetinizde veya diğer patolojilerde yırtılma olup olmadığını belirlemek için manyetik rezonans görüntüleme taraması (MRI) yapabilir. Artrit veya diğer anormallikleri kontrol etmek için röntgen de alınabilir. Röntgen öncesinde, doktorunuzun omzunuzdaki problemleri görebilmesi için omuz ekleminize boya enjekte etmeyi içeren bir artrograma ihtiyacınız olabilir.
Donuk omuz nasıl tedavi edilir?
Donuk bir omuz tedavi edilmeden bırakılabilir, ancak ağrı ve sertlik üç yıla kadar kalabilir. Fizik tedavi, ilaç tedavisi ve ameliyat seçenekleri tedavi için uygulanabilir.
Fizik tedavi, donuk omuz için en yaygın uygulanan tedavidir. Amaç, omuz ekleminizi germek ve kaybedilen hareketi yeniden kazanmaktır. İlerlemeyi görmek birkaç haftadan dokuz aya kadar sürebilir. Nazik hareket açıklığı egzersizlerinden oluşan bir ev egzersiz programı önemlidir. Altı aylık yoğun, günlük egzersizlerden sonra ilerleme görülmüyorsa, diğer seçeneklerden biri değerlendirilebilir. Ağrıyı tedavi etmek ve eklem iltihabınızı azaltmak için ilaç tedavisi uygulanabilir.
Günde birkaç kez omzunuza 15 dakika buz torbası koymak ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Fizyoterapistiniz yapmanız gereken egzersiz türlerini, bunları ne sıklıkta yapmanız ve kendinizi ne zaman daha fazla zorlamanız gerektiği konusunda talimatlar verecektir.
Cerrahi tedavisi nasıldır?
Fizik tedavi durumunuzu iyileştirmezse, cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Cerrahi yöntemlerle omuz yerine yerleştirilebilir, herhangi bir yapışıklığı kırmaya yardımcı olmak için genel anestezi altında tam hareket aralığına yerleştirilir.
Diğer bir seçenek ise artroskopik cerrahidir. Bu ameliyat türü, omzunuzda küçük bir kesi yapmayı ve yara dokusunu çıkarmak veya serbest bırakmak için "artroskop" adı verilen bir kamera kullanmayı içerir. Bu, omzun kaybettiği hareketini geri kazanmasını sağlar. Donuk omzunuz bir yaralanmanın sonucuysa, yaralanmadan sonraki birkaç hafta içinde gerçekleştirilirse ameliyat genellikle daha başarılı olur.
Ameliyat genellikle ayakta tedavi bazında yapılır. Dikişleriniz büyük ihtimalle 10 gün sonra alınır. Ameliyat sonrası genellikle fizik tedavi gerekebilir. Birçok hasta üç ay içinde tam hareket açıklığına kavuşabilir. Ameliyat olduysanız, sorunun tekrarlamaması için sonraki aylarda terapi egzersizlerine devam etmeniz önemlidir.
Erken tedavi, durumun kötüleşmesini önlemeye yardımcı olur. Şeker hastalığınız varsa, uygun şekilde yönetmek donuk omuz riskinizi azaltabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Diş iltihaplarında bilinçsiz antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı ölüme kadar gidiyor
Uzmanlar kadınlarda 'sessiz salgın' diyor! Kovid geçirenlerde risk daha fazla...
DİKKAT! Şiddetli ve geçmeyen baş ağrısının neden bu olabilir...
Lazerle "ben" sildirme uygulamaları ölümcül risklere yol açabiliyor
Merdiven altı güzellik uygulamalarına dikkat!