hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Doktorlar uyarıyor: Kalp fırtınasına karşı önlem alınmalı

    Doktorlar uyarıyor: Kalp fırtınasına karşı önlem alınmalı
    expand
    KAYNAKAA

    Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek, kalp fırtınasının kontrol altına alınamaması durumunda hastaların çok sayıda şoklamaya maruz kalabileceğini belirterek "Bu son derece can sıkıcı bir durumdur. Şoklamalı kalp pilinin olmadığı hastalarda ise fırtına sırasında kalp korunmasız kalacağı için ani ölüm olasılığı oldukça yüksektir." ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ESOGÜ Rektörlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Amerikan Kardiyoloji Koleji Kalp Çarpıntıları Liderlik Konseyi üyesi de olan Görenek, ABD'nin Chicago kentinde düzenlenen "Kalp Ritmi Birliği Kongresi"nde yaptığı konuşmada, kalp fırtınalarının ölümcül olabileceğine dikkati çekti.

    Bazı hastalarda kalp karıncıklarından kaynaklanan ciddi çarpıntılar olabileceğine işaret eden Görenek, şöyle devam etti:

    "Bunların gün içinde çok sık tekrarlaması kalp fırtınası olarak nitelendirilir. Kalp fırtınası olan hastalarda acil tedavi son derece önemlidir. Bu hastaların bir kısmında daha önceden takılmış şoklama yapabilen kalp pilleri bulunmaktadır. Eğer kalp fırtınası kontrol altına alınamazsa hastalar çok sayıda şoklamaya maruz kalabilirler. Bu son derece can sıkıcı bir durumdur. Şoklamalı kalp pilinin olmadığı hastalarda ise fırtına sırasında kalp korunmasız kalacağı için ani ölüm olasılığı oldukça yüksektir. Günümüzde kalp fırtınalarının dindirilmesinde çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Bunlardan biri, fırtınaya neden olan bölgelerin 'radyo dalgaları' ile yakılarak tedavi edilmesidir. Bazı durumlarda 'koroner anjiyografi' ile tıkalı damarın açılması kalp fırtınalarını dindirebilmektedir. Bunların yanı sıra kullanılacak özel ilaçlar ve gerekli durumlarda kandaki elektrolit bozukluklarının düzeltilmesi de hastaların hayatının kurtarılması açısından önem arz etmektedir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Görenek, hastalıkta uyutma tedavisinin de diğer bir alternatif yöntem olduğunu anımsatarak fırtına tarzında ölümcül kalp çarpıntısı olan bazı hastalara genel anestezi vererek sık tekrarlayan çarpıntıların azaltılabildiği ya da ortadan kaldırılabildiğini kaydetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow