Doğum sonrası vücutta görülen değişiklikler nelerdir?
Hamilelik heyecan dolu bir süreçtir. Sağlıkla bebeğine kavuşan anne bir süre sonra vücudunda bazı değişiklikler fark edebilir. Kadın Doğum ve Jinekoloji Uzmanı Op. Dr. İrem Yengel, hamilelik sonrası dönemde yapılabilecekleri anlattı.
Hamilelik süreci vücutta bazı önemli değişikliklere sebep olur. Anneler doğum sonrası vücutlarında meydana gelen değişikliklerden rahatsız olabilirler. Bu rahatsızlar sadece estetik kaygılar nedeniyle olmayıp, yarattığı sağlık sorunları da ciddi boyutlara ulaşabilir. Doğum öncesi sahip oldukları görünümü geri kazanmak istemeleri gayet normaldir. Bazı durumlarda sadece estetik kaygılar sebebiyle değil, doğum sonrası değişikliklerin sağlığı ve yaşam standartlarını da etkilediği durumlar ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda süreç ayrıntılı bir şekilde değerlendirilerek tedavi planlanmalıdır.
Anneler doğum sonrası en sık karşılaştıkları problemler neler?
Anneler doğum sonrası en sık idrar kaçırma, genital bölge sorunları, vajinal gevşeme, pelvik organ prolapsusu (sarkma), ve hormonal değişiklikler nedeniyle ciltte oluşan leke ve çatlaklar gibi problemlerle karşılaşırlar. Bu durumlar, hem bazı fiziksel rahatsızlıklara hem de psikolojik sıkıntılara yol açabilir. Doğum sonrası dönemde bu sorunları yaşayan anneler, kendilerini daha iyi hissetmek ve yaşam kalitelerini artırmak için çeşitli tedavi yöntemlerine başvurabilirler.
Labioplasti: Doğum esnasında gevşeyen, sarkan iç vajina dudaklarına uygulanan bir işlemdir. Görünüm haricinde iç dudakların sarkması sağlık açısından riskli olabilir. Vajinal bölgenin sürekli nemli kalması ve hijyen sorunlarına yol açarak tekrarlayan vajinal enfeksiyon sebebi olabilir. İşlemle sarkan, büyüyen dudaklar küçültülerek normal boyutuna getirilir.
Vajinoplasti: Vajinal kanalın sıkılaştırılması amacıyla yapılan cerrahi bir işlemdir. Doğum sonrası genişleyen vajina kanalını daraltarak, vajinal enfeksiyon ve idrar kaçırma riskinin azalmasını destekler ve aynı zamanda cinsel ilişki sırasında yaşanan problemlerin önüne geçilmesini destekler ve kişinin kendine olan güvenini artırır.
Vajinal lazer tedavisi: Vajinal dokunun gençleştirilmesi ve sıkılaştırılması amacıyla kullanılan non-invaziv bir yöntemdir. Lazer ışınları sayesinde vajinal dokunun kollajen üretimi artırılarak, vajinanın eski elastikiyetine ve sıkılığına kavuşması sağlanır.
Genital beyazlatma: Doğum sonrası genital bölgede oluşan renk değişikliklerini gidermek amacıyla yapılan bir işlemdir. Lazer veya kimyasal peeling yöntemleri kullanılarak, genital bölgenin renginin açılması sağlanır.
Doğum sonrası idrar kaçırma ve idrar kesesinde sarkma: Doğum sonrası bazı kadınlarda idrar kaçırma problemleri görülebilir. Bu durum, pelvik taban kaslarının zayıflamasından ve doğum esnasında hasar almasından kaynaklanır. Vajinal lazer tedavisi ve bölgedeki kasları kuvvetlendiren bazı egzersizler ile bu sorunlar giderilebilir. Ayrıca, idrar kesesinin ileti derecede sarkması durumunda cerrahi müdahale gerekebilir.
Bunlara dikkat!
Gerçekleştirilen işlemler sonrasında anne, sağlık sorunlarındaki düzelme hastanın günlük konforunu olumlu etkilediği gibi, dış görünümündeki değişim ve kendine güvenini geri kazanır. Operasyon için uygun adaylarda aranan noktalar ise; doğum üzerinden en az 6 ay geçmiş ve emzirme dönemi tamamlanmış olmalıdır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en temel yolu! Uzman uyardı
Fazla tüketimi yarardan çok zarara neden oluyor! Uzman uyardı
Günde 7 bin adım atmak beyninizi nasıl değiştiriyor?
Yapay zekadan hayat kurtaran adım! İnme zamanını önceden hesaplıyor
BU KAHVALTI ZEKAYI AÇIYOR! Canan Karatay 'Süper besin' diyerek önerdi! 5 dakikada hazır!