Doğru nefes alıyor musunuz?
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk, burun içi eğriliklerin nedenlerini, hangi problemlere neden olduğunu ve tedavisinin nasıl yapıldığını sizler için anlattı.
Septum deviasyonu (burun eğriliği), burun, solunum yollarının başlangıç noktası olan ve vücut sisteminin en hayati işlevlerinden biri olan solunumun sağlıklı bir şekilde yapılmasını sağlayan temel yapıdır.
Yüzün tam odak noktasında yer alan, burnun iki duvar açıklığı arasında duvar görevi gören ve burnun orta çizgisini oluşturan kemik ve kıkırdak yapıların tamamına “burun dekapitasyon” adı verilir. Nazal septum herhangi bir şekilde eğriyse veya doğru yerleştirilmemişse sağlıklı nefes alınamaz. Nefes alma süreci tüm vücudun sağlığı için önemli ve hayati bir yere sahiptir. Bu nedenle nazal septum deviasyonu durumlarında ortaya çıkan nefes alma problemleri sadece nefes alma ile ilgili şikâyetlere neden olmakla kalmaz, tüm vücut sağlığı üzerinde zararlı etkilere neden olur ve kişilerin hayatını olumsuz etkiler.
Septum deviasyonu nedir?
Burnun anatomik yapısı gereği nazal septum adı verilen burnun orta hattının belli bir şekilde konumlandırılması gerekir ki nefes alma fonksiyonu sağlıklı ve doğru bir şekilde gerçekleşebilsin. Ancak genetik ya da sonradan oluşan travmalar gibi nedenlerle burnun orta çizgisini oluşturan kıkırdak ve kemik yapıdan oluşan burun septumu doğru konumlandırılamayabilir ya da eğri olabilir. Burun orta hattında yamuk şeklinde nazal septumun oluşturduğu kemik ve kıkırdak dokunun kişinin burundan nefes almasını zorlaştırması durumuna septum deviasyonu denir.
Septum deviasyonu, burundaki kemik ve kıkırdak yapının düzgün oturmaması ya da eğriliği nedeniyle nefes almanın zorlaşması ve hatta bazı durumlarda burun deliklerinin tamamen kapanmasıyla nefes almanın imkânsız hale gelmesi durumudur.
Septum deviasyonu, genellikle maruz kalınan fiziksel travmalar (çarpma, düşme vb.) nedeniyle oluşur ve bazı durumlarda anne karnındaki süreç sırasında ya da genetik nedenlerle ortaya çıkabilir.
Septum deviasyonu neden olur?
Burnun orta duvarı burundaki diğer yapılarla birlikte anne karnından itibaren gelişmeye başlar ve burundaki kıkırdak-kemik gelişimi 18 yaşına kadar sürer. Burun kıkırdağının gelişimi tamamlandığı sürece alınan darbeler Bu bölgeye alınan darbeler sonucu oluşan travmalar veya doğumda burnun anatomik yapısı ile ilgili var olan problemler septum deviasyonuna neden olabilir.
Bu sebepleri sıralayacak olursak:
- Kalıtım yoluyla burun kemerinin varlığı,
- Burun veya burun deliklerinde kalıtsal olan asimetri,
- Burun bölgesine alınan darbeler kemikte kaymalara neden olabilir. Bu durum zamanla estetik görünümü bozar.
Hangi sorunlar ortaya çıkıyor?
Septum deviasyonunun da en belirgin belirtisi olan burun tıkanıklığı nefes almada zorlanmaya neden olur. Hafif septum deviasyonu olan bazı kişilerde soğuk algınlığı sırasında belirtiler ortaya çıkar.
Septum deviasyonunun neden olduğu sağlık sorunlarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Bir veya iki tarafta meydana gelen burun tıkanıklıkları
- Horlama veya apne
- Östaki borusunda tıkanıklık
- Kulakta sıvı birikmesi
- Burun akıntısı
- Baş ağrısı
- Tekrarlayan burun kanamaları
- Tekrarlayan veya uzun süreli farenjit, sinüzit, bronşit hastalıkları
Septum deviasyonu nasıl teşhis edilir?
Rinomanometrik ölçümler yapılarak burun solunumu objektif olarak belirlenebilir ve akustik rinometri ile tüm burun pasajlarının hacmi ve darlıkları belirlenebilir.
Septum deviasyonu tanısı ise burun bölgesinin detaylı endoskopik muayenesi ile konulabilir.
Septum deviasyonu nasıl tedavi edilir?
Sağlıklı bir burunda ön giriş deliğinin arka kısmından itibaren genişlemeler meydana gelebilmektedir. Tam da bu noktada girişten çıkışa kadar olan burun tünelinde herhangi bir problem varsa temel yaşam fonksiyonumuz olan nefes alma ile ilgili problemler vardır. Burun tünelinden hava geçişinin engellenmesine neden olan bu durumun en yaygın nedeni burun orta duvarının oluşturduğu çıkıntı ve yumrudur. Bu çıkıntı ve tümsek burun boşluğunu ikiye bölen kıkırdak ve kemikten oluşan septum adı verilen yapıda meydana gelir.
Normal yapısı gereği ince ve düz olması gereken nazal septumun eğriliği nefes almayı zorlaştırabilir veya imkânsız hale getirebilir. Septumun eğriliği burun tıkanıklığına neden olacak şekilde eğri veya yanlış konumlandırılmışsa cerrahi müdahale yapılır. Burun orta hattındaki kıkırdak ve kemik dokusunun eğriliğinin düzeltildiği operasyonlara septoplasti denir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Aman dikkat! Çocuklarda hipertansiyon riskini artırıyor
Ateş düşürücü olarak kullanmayın! Yan etkileri korkunç: Böbrek ve karaciğeri bitiriyor
Dubai çikolatası yerken sağlığınızdan olmayın! Bu hastalıkları tetikleyebilir
Kardiyoloji Uzmanı uyardı: Her 15 saniyede bir insan kalp krizi geçiriyor
Çoğu kişi bilmiyor! Kış aylarında saç dökülmesinin en önemli nedeniymiş! Önlemek mümkün...