Diz protezi hangi durumlarda gereklidir?
Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Prof. Dr. Nejat Güney, diz protezinin hangi durumlarda gerekliği olduğunu ve konu hakkında tüm merak edilenleri sizler için anlatıyor.
Diz ekleminin günlük hayatta önemli işlevleri vardır. Kişinin hareket kabiliyeti ve tüm vücut ağırlığını taşıması nedeniyle diz ekleminde birçok problem ortaya çıkabilmektedir. Başka yöntemlerle elde edilemeyen durumlarda hastanın yaşam standardını yeniden kazandırmak için etkili bir tedavidir. Son zamanlardaki teknolojik gelişmeler ve cerrahi alandaki yeni imkanlar nedeniyle iyi bir diz protezi iyi ellerde uygulanarak yüzde 98-99 başarı oranı ile çözüm ve koşul ve 25-30 yıl problemsiz bir yaşam sağlanmaktadır.
Diz protezi ameliyatı, hastalığınız ne kadar ilerlemiş olursa olsun emin ellerde yapıldığı sürece başarı oranı aynıdır. Ancak ameliyat ertelendiği sürece ağrının artmaya devam edeceğini ve bazı durumlarda sırt ve diğer taraftaki eklemlerin aşırı yüklenmeden zarar görebileceğini unutmayın.
Protezin kullanım ömrü ne kadardır?
Protez ömründe hastanın bireysel özellikleri; yaşı, cinsiyeti, kilosu ve egzersiz düzeyi belirleyici faktörlerdir. En iyi protezlerin ömrü doğru kullanıldığında 25-30 yıla kadar çıkabilmektedir. 100 kg'ın üzerinde olan ve çok aktif bir yaşam süren (yorucu sporlar, ağır çalışma koşulları vb.) kişilerde protezin kullanım ömrünün 5 yıl kısalması beklenebilir.
Protezin kullanım süresi dolduğunda ağrıya neden olmaya başlayabilir ve zamanla şikayetler ilerleyebilir. Bunun nedeni protezin gevşekliği ve aşınması olabilir. Bu durumda protezin aşınan ve gevşeyen kısımları değiştirilir. İlk protetik cerrahiye göre daha zor, maliyetli ve teknik olarak daha zor, daha spesifik deneyim gerektiren bir işlemdir.
Hani durumlarda önerilir?
Diz protezi ameliyatının amacı, hastanın ekleminin ağrısız ve hareketli olmasını sağlamak ve günlük yaşam kalitesinin en üst düzeyde olmasını sağlamaktır.
Çok çeşitli nedenlerle diz ekleminde dejenerasyon (kireçlenme) oluşmaktadır. Diz ekleminde gelişen kireçlenmelere gonartroz (diz kireçlenmesi) denilir. Gonartrozun birçoğu yaşlanma ile kendiliğinden oluşmaktadır. Çok kilolu olmak dejenerasyonu artırır.
Kırık, menisküs yaralanmalarıve ameliyatları, romatolojik hastalıklar, enfeksiyon hastalıkları, travmatik kıkırdak lezyonları gibi nedenlerle de diz ekleminde dejenerasyon gelişebilir. Tüm bu hastalıkların diz eklemini ileri derecede harap ettiği hastalarda diz protezi ameliyatı yapılmaktadır. Diz ekleminde aktif bir enfeksiyon varsa diz protezi yapılmaz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SESSİZ KATİL! Uzman isimden böbrek kanseri uyarısı: ‘Riski azaltmak için…’
40 yaş altı felç geçiren erkeklerin sayısı artıyor! Nedeni ise...
Kulak çınlaması ve baş dönmesi anemi habercisi olabilir!
Araştırma: Alzheimer riski en düşük meslek belli oldu!
SÜREKLİ ÜŞÜME HİSSİ NEDEN OLUR? D vitamini eksikliğinden kansızlığa tek tek açıklandı! ÜŞÜMEYE İYİ GELEN BESİNLER