Diz Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer? Diz Ağrısına İyi Gelen Şeyler Nelerdir?
Mevsimsel olarak eklem ve kemiklerde çeşitli ağrılar ortaya çıkabiliyor. Özellikle de yaş ilerledikçe diz ağrıları kendini gösteriyor. Patella olarak bilinen diz kapağı dizin ön kısmında yer alan küçük ve yassı bir kemik olarak bilinir. Diz kapağı, uyluk kemiği ile kaval kemiği arasında yer alan tendonlar ile bağlıdır. Alt bölümde ise eklem kıkırdakları bulunur.
Diz kapağı ağrılarının pek çok nedeni olabilir. Özellikle de diz kapağının dışa doğru kayması ile bölgede sıkışma meydana gelir. Diz ağrılarının en belirgin nedeni de bu olabilir. Bacağın hareket edebilmesi için gereken diz kapağında meydana gelen ağrılar hayat kalitesini düşürürken yürümeyi de zorlaştırmaktadır. Bu şekilde diz bölümünde şiddetli ağrılar ortaya çıkmaktadır.
Diz Ağrısı Neden Olur?
Diz ağrısının pek çok nedeni olabilir. Özellikle aşırı yük altında olan dizler sürekli kullanıldığı için eklemde bulunan kıkırdak dokusu aşınabilir. Bu kıkırdak dokusu tamamen yok olduğunda da kemiğe zarar verebilir. Bu durumda osteoartrit, travma ve yaralanmalar meydana gelir. Ayrıca diz kapağında bulunan tümörler, yağ dokusu ve ya tendonların iltihaplanması sonucu da diz kapağı yaralanmaları oluşur. Diz kapağındaki hastalığın tipine göre ağrının şiddeti ve şekli de değişiklik gösterir. Bu ağrı genel olarak diz kapağı ve diz eklemi çevresinde hissedilir. Diz ağrısının belirtilerine göre hastalığın neden kaynaklandığı teşhis edilir.
Nasıl Geçer?
Diz ağrısı belirtileri ortaya çıktığında mutlaka bir hekime gitmek gerekir. Uzman hekim tarafından hastalığın da tam teşhisi konulur. İlaç tedavisi veya fizik tedavi ile geçen diz ağrısına çok nadir cerrahi müdahale uygulanabilir. Diz ağrısı yaşandığı andan itibaren ihmal edilmeden mutlaka bir doktora gidilmelidir.
Uzman hekim gerekli kontrolleri yaparak tedaviyi yönlendirebilir. Genellikle krem ve ilaç takviyeleri ile diz ağrıları giderilebilir. Diz ağrılarının ilerleyen boyutlarında cerrahi müdahale ihtiyacı doğabilir. Ayrıca doğal ve bitkisel yöntemler uygulanarak diz ağrısı da giderilebilir. Özellikle6 tane lahana yaprağı suda kaynatıldıktan sonra süzülerek diz kapağına sarılır. Soğudukça lahana değiştirilir. Bu yöntem diz ağrılarını geçirir.
Diz Ağrısına İyi Gelen Şeyler Nelerdir?
Diz ağrısını geçirmek için bazı doğal yöntemler kullanılabilir. Özellikle de 4 bardak suya 7 adet at kestanesi ilave edilir. Bu karışıma bir çorba kaşığı at kestanesi tohumu eklenir. Yarım saat kaynatılan suyun üstündeki topaklanan tabaka alınarak temiz bir kavanoza alınır. Bu sıvı ile dizin ağrıyan yerlerine masaj yapılır. Yarım litre suya 3 çorba kaşığı dolusu parçalanmış kuru papatya konulur.
Bu da 15 dakika kaynatıldıktan sonra iyice süzülür. Bu su ile ağrıyan yerlere yumuşak bir şekilde masaj yapılır. Ayrıca zeytinyağı, defne yaprağı karıştırılarak bu karışım da diz kapağına sürülür. Bu şekilde ağrılar geçirilir.
Diz Kapağı Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
Genellikle belli bir yaşın üzerinde ortaya çıkan diz ağrılarının pek çok farklı nedeni olabiliyor. Özellikle gün içinde sürekli yürüyen ve ayakta duracağı işlerde çalışan kişilerde diz ağrısı meydana gelebilir.
Genellikle ağır sporlar yapan kişilerde diz ağrısı çok sık meydana gelir. Vücudun tüm ağırlığını diz kapağı taşıdığı için diz ağrıları da çok sık yaşanabilir. Bazı kişilerde yorgunluk, zorlama ve aşırı kullanım gibi durumlarda diz kapağı ağrıları ortaya çıkabilir. Ayrıca çeşitli hastalıklara bağlı olarak da diz diz ağrıları meydana gelebilir.
Diz Kapağı Kayması Nedir?
Diz kapağı kayması genel olarak diz kapağının pozisyonel olarak kayması ile ortaya çıkan sıkışmalardan kaynaklanır. Özellikle sürekli oturarak çalışan kişilerde diz kapağı kayması daha çok görülmektedir. Bağdaş kurarak oturanlarda da diz kayması daha çok görülmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...
"Alzheimer" ve "Parkinson" tedavisinde umut veren gelişme
Aciller Doldu! Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Pik Yaptı! Covid-19, Influenza Vakaları Patladı, Uzmanlar Uyardı
Rahim ağzı kanserinin yüzde 99'una HPV enfeksiyonu neden oluyor
A'dan Z'ye Diyabet: Diyabet Nedir, Neden Olur? Tip 1 ve Tip II Diyabet Belirtileri! Beslenme Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?