Diyabet hakkında en çok sorulan 5 soru
Dünyada ve ülkemizde diyabet ve diyabete bağlı gelişen sağlık problemleri giderek artıyor. Bu nedenle dünyada 14 Kasım Dünya Diyabet Günü ile farkındalık yaratmak hedefleniyor. Diyabete dikkat çekmek üzere Dahiliye ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı bu konu ile ilgili en çok sorulan sorulara cevap verdi.
Dahiliye ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, doktorsitesi.com kullanıcılarının diyabet hakkında en çok sorduğu sorulara yanıt verdi.
Açlık kan şekeri ve tokluk kan şekeri nedir? Normal olarak kabul edilen değerler nedir?
Açlık kan şekeri en az 10-12 saat açlıktan sonra sabah aç karnına alınan kanda yapılan kan şekeri ölçümüdür. Normalde açlık kan şekeri 100 mg/dl’nin altındadır. Açlık kan şekeri 126 mg/dl veya daha yüksekse birey diyabetlidir. Tokluk kan şekeri ise yemekten 2 saat sonra yapılan kan şekeri ölçümüdür. Tokluk kan şekeri 200 mg veya üzerinde ise yine diyabet tanısı konur.
Gizli şeker hastalığı ne demektir?
Eğer bir kişinin kan şekeri düzeyi normalden yüksek olmasına karşın diyabet tanısı koymaya yeterli yükseklikte değilse bu durumda kişi pre-diabetik (gizli şeker hastası) olarak tanımlanır.
Pre-diyabet varsa açlık kan şekeri 100-125 mg/dl arasındadır veya tokluk kan şekeri 140-199 mg arasındadır. Prediyabette kalp damar hastalığı riski 1.5 kat fazla iken diyabette kalp damar hastalığı riski 2-4 kat daha fazladır.
Şeker yüklemesi nedir? Hamilelikte ne zaman şeker yüklemesi yapılır?
OGTT’de, bireyin kan şekeri açlıktan sonra ve glikozdan zengin içecek içildikten yarım, 1 ve 2 saat sonra ölçülür. Normal kan şekeri 2. saatte 140 mg/dl’nin altındadır. 2.saat kan şekeri 140-199 mg/dl arasında ise pre-diyabet, 2. saat kan şekeri 200 mg/dl’nin üstünde ise diyabet tanısı konulur.
Hamile kadınlarda şeker hastalığı teşhisi için 24 üncü gebelik haftasında (altıncı gebelik ayında) şeker yükleme testi yapılmalıdır. Ailesinde şeker hastalığı olanlar, ileri yaşta gebe kalanlar ve aşırı kilolularda testler daha erken önerilir. Önce basit bir tarama testi yapılır.
Gebe kadına günün herhangi bir saatinde açlık veya tokluk aranmaksızın 50 gr glikoz içirilir, bir saat sonra kan glikoz düzeyi 140 mg/dl altında ise şeker hastalığı yoktur.140 mg/dl üzerinde ise şeker hastalığı şüphesi vardır. Bu durumu netleştirmek için 3 saatlik 100 gram glikoz ile yükleme yapılması gerekir.
Üç saatlik şeker yükleme testinde açlık kan şekeri 95 mg/dl altı, birinci saat sonrası kan şekeri 180 mg/dl altı, ikinci saatlik kan şekeri 155 mg/dl altı ve üçüncü saatlik kan şekeri 140 mg/dl altında olmalıdır. Bu değerlerin iki tanesi fazla ise hamilelik diyabeti yani tıp dilindeki adı ile gestasyonel diyabet teşhisi konulur.
Şeker hastalığında kalıcı tedavi var mı?
Tip 1 şeker hastalarında vücutta insülin yetersizliği olduğu için bu hastalar insülin kullanmak zorundadır. Yaşam tarzı değişikliği ile birlikte insülin tedavisi kaçınılmazdır ve süreklidir. Tip 2 şeker hastaları iyi bir diyet, egzersiz ile hastalığı bir süre kontrol altında tutabilirler bir süre sonra ağızdan şeker ileçlerı kullanmak zorunda kalabilirler. Bazı tip 2 diyabet hastalarında ağızdan kullanılan şeker ilaçları yetersiz gelir ve insülin kullanma ihtiyacı olur. Prediyabet hastaları diyet ve egzersiz yaparsa normal metabolik duruma dönebilir, dikkat etmezler ise şeker hastalığı gelişir.
Eğer şeker hastalığı gelip geçici bir pankreas hastalığına bağlı ise o hastalık iyileştiğinde şeker de normalleşebilir. Ya da şeker yüksekliği bazı ilaçların kullanılmasına bağlı ise (kortizon gibi), o ilaç kullanımı sonlandığında şeker düzeyide normalleşir.
İnsülin hangi değeri aşınca kullanılır?
Ağızdan uygun dozda ve çeşitte kullanılan şeker ilaçları ve diyete rağmen kan şekeri değerleri hala yüksek seyrediyorsa insülin kullanmak gerekir. Karar vermekte kullanılan laboratuvar değeri genellikle 3 aylık şeker ortalaması denilen hemoglobin A1C testidir. Bu testin normali yüzde 6'nın altında olmasıdır. Yüzde 6-7 arasında olması iyi kontrolü gösterir, yüzde 7-8 iyi kontrol değildir, yüzde 8 üzerinde olması tedavi değişikliğini gerektirir. Ağızdan ilaç kullanma seçeneği kalmadı ise yüzde 8 üzerinde insüline geçmek gerekir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Aralık Ve Ocak Ayında 'Domuz Gribi' Vakaları Patladı! 'Maske Ve Hijyen' Uyarısı
Alzheimer'a neden olabilecek nadir bir gen keşfedildi
Kas Gücü Ve Fiziksel Zindelik Kanserden Koruyor! Bel Çevrenize Dikkat Edin
Araştırma: Erkekler İki Kat Daha Fazla Büyüdü! Bilim Nedenini Açıkladı
Plastik Şişe İle Su İçerken Bir Kez Daha Düşünün! Bu Zararını Kimse Bilmiyor...