hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Diyabet cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir

    Diyabet cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir
    expand

    Diyabet, dünya genelinde yaklaşık 200 milyondan fazla kişiyi etkileyen ilerleyici özelliği olan kronik bir rahatsızlıktır. Araştırmalar son 10 yıl içinde diyabet kaynaklı ölümlerin yüzde 50 oranında arttığını gösteriyor. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar ise diyabet rahatsızlığının cerrahi yöntemlerle tedavisinin mümkün olduğunu ve ihmal edilmemesi gerektiğini belirtiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doç. Dr. Kamil Gülpınar'ın konu hakkında yaptığı açıklama şöyle:

    Diyabetin en yaygın şekli olan tip 2 diabetes mellitus'un (T2DM) yaklaşık yüzde 90'ı obezite yani aşırı vücut yağından kaynaklanıyor. Obeziteden kaynaklı diyabet tedavisinde metabolik ve bariatrik cerrahi günümüzde en etkili tedavi şeklidir. Tedavinin ardından neredeyse bütün hastalarda iyileşme görülür ve diyabet belirtileri kaybolur.

    Obezite cerrahisi kimlere uygulanır? Yöntemler nelerdir?

    Obezite cerrahisi sonrası normal hayata ne zaman dönülür?

    Morbid obezite nedir?

    Diyabet yani şeker hastalığı nedir?

    Buna cevap vermek için önce vücudunuzdaki insülinin rolünü anlamanız gerekir. Yemek yediğinizde vücudunuz yiyecekleri şekere veya glukoza çevirir. Bu noktada, pankreasınızın insülin salgılaması gerekiyor. İnsülin, hücrelerinize glukozun girmesini sağlamak için 'anahtar' olarak hizmet eder ve glukozu enerji için kullanmanızı sağlar. Ancak diyabet rahatsızlığında bu sistem çalışmıyor. Birçok farklı faktör diyabetin başlamasına neden olabilir. Tip 1 ve tip 2 diyabet, hastalığın en yaygın biçimleridir, ancak gebelik sırasında ortaya çıkan gebelik şeker hastalığı gibi başka türler de vardır. Tip 2 diyabet, diyabetin en yaygın şeklidir ve tüm vakaların yaklaşık yüzde 95'ini oluşturmaktadır. Tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık, felç, körlük, böbrek yetmezliği, nöropati, amputasyonlar, iktidarsızlık, depresyon, bilişsel düşüş ve belirli kanser türlerinden kaynaklanan mortalite riski dahil birçok ciddi sağlık sorununa yol açabilir. Tip 2 diyabet nedeniyle erken ölüm yüzde 80 oranında artabilir. Bu nedenle zamanında tedavi edilmesi çok önemlidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Obezite cerrahisinin tehlikeleri var mı?

    Reflü nasıl bir hastalıktır? Belirtileri nelerdir?

    Diyabetin ilaçla tedavisi

    Tip1 diyabet, insüline bağımlı diyabettir. Tipik olarak 'juvenil' diyabet denir, çünkü tip 1 diyabet genellikle çocuklarda ve gençlerde gelişir. Ancak ileriki yaşlarda da gelişebilir. Tip 1 diyabette, vücudun bağışıklık sistemi pankreasın bir bölümüne saldırır ve yanlışlıkla pankreastaki insülin üreten hücreleri yabancı gibi görür ve onları yok eder. Bu saldırı 'otoimmün' hastalık olarak bilinir. Tip 1 diyabeti olan hasta insülin enjeksiyonları yaparak hastalığı tedavi eder. Beraberinde yaşam tarzı yani beslenme, egzersiz, stres ve genel sağlık kontrol altına alınmalıdır. Tip 2 diyabetin medikal tedavisi de yaşam tarzı kontrolü (kilo kaybı, uygun diyet, egzersiz) ve anti-diyabet ilaçları içerir. Tıbbi kontrol ve reçete edilen diyabet tedavisine sıkı sıkıya bağlı kalmak, ilaçların ve yaşam tarzı değişikliklerinin hastalığın hafifletilmesine ve kan şekeri düzeylerinin aşırı yükselmesini önlemeye yardımcı olur. Ancak tip 2 diyabet zamanla kötüleşebilir ve kan şekerini kontrol altına almak için daha fazla ilaç veya daha yüksek dozaj gerekebilir. Yani tip 2 diyabet kronik ve ilerleyici bir hastalıktır ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesi gerekir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diyabetin cerrahi yöntemlerle tedavisi

    Diyabet cerrahisi teknikleri ile diyabet rahatsızlığı kontrol altına alınarak iyileştirilebilir. Bariatrik cerrahi yani obezite cerrahisinin tip 2 diyabet rahatsızlığına birçok olumlu etkisi olur. Kan şekerini düşürebilir, gerekli ilaç dozajını ve türünü azaltabilir, diyabetle ilgili sağlık sorunlarının iyileştirilmesine yardımcı olur. Bariatrik cerrahide çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilir. Genel bariatrik cerrahi prosedürleri arasında gastrik bypass ameliyatı, sleeve gastrektomi (tüp mide ameliyatı), ayarlanabilir mide bandı (kelepçesi) ve duodenal switch teknikleri sayılabilir. Bariatrik cerrahi prosedürleri; midenin hacmini küçültmek, besin maddelerinin emilimini azaltmak, mideyi kısıtlamak amacıyla uygulanır. Günümüzde bariatrik cerrahi; minimal invaziv teknikler yani kapalı teknik kullanılarak yapılır. Güvenirliği yüksek olan bu teknikler ile hayati risk taşıyan diyabet hastalığı başarılı bir şekilde kontrol altına alınabilir.

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow