Diş hekimliğinde gelinen son nokta: Dijital diş hekimliği
Dijital diş hekimliğinin, diş prosedürlerinin manuel adımlarını ortadan kaldırdığı için diş hekimlerinin hastalara daha verimli ve daha hızlı bir tedavi süreci sağlayabileceğini belirten Diş Hekimi Şahin Durmuş, dijital diş hekimliği konusu hakkında bilgilerini aktardı.
Dijital diş hekimliği, mekanik veya elektriksel prosedürler kullanan geleneksel diş hekimliğinin aksine, bilgisayar tabanlı tedavi prosedürleri veya dijital bileşenleri kullanarak diş prosedürlerinin daha doğru ve verimli olmasını sağlar.
Dijital diş hekimliği teknolojisi, hem diş hekimlerine hem hastalara geleneksel diş hekimliği yöntemlerine göre önemli avantajlar sunmaktadır. Ana avantajlardan biri, hem doktorlara hem de hastalara zaman ve para tasarrufu sağlayan diş hekimliği prosedürlerinde verimliliğin artmasını sağlar. Geçmiş prosedürler, taramalar ve tedavi ile ilgili tüm verileri tek bir yerde kaydederek herhangi bir zamanda büyük bir veritabanı üzerinden hızlı erişilebilir. Bu da, diş hekimlerinin işini kolaylaştırır ve izlenebilirlik sağlar.
Ayrıca bu yöntem daha doğru teşhis ve tedaviye izin verir. Bu da daha iyi hasta bakımına olanak sağladığı gibi diş prosedürlerinin sonucunu da tahmin edebilir hale getirir, böylece diş hekimleri prosedürün nasıl sonuçlanacağını öngörebilir.
Dijital diş teknolojileri, hastalarla konsültasyonların ve diğer diş hekimliği uzmanlarıyla işbirliklerinin geçmiş yıllara göre daha hızlı ve ayrıntılı bilgilerle yapılmasını sağlar. Dahası, gelişmiş teşhis ve hassas restorasyonlar sayesinde bakım kalitesini önemli ölçüde artırır. Bu nedenle Diş hekimleri, daha verimli, etkili ve rahat bir biçimde gerçekleştirilebilecek en ileri diş tedavisi sağlamak için kanıtlanmış dijital teknolojileri kendi uygulamalarına dâhil etmeye isteklidir.
Dijital diş hekimliğinde kullanılan başlıca teknolojiler ve tedavi teknikleri nelerdir?
Dijital diş radyografisi
Günümüzde diş hekimleri ağız koşullarını ve hastalıklarını daha iyi tespit, teşhis ve tedavi etmek ve izlemek için dijital diş radyografileri (dijital röntgen) giderek daha fazla kullanmaktadır. Dijital diş radyografisi, geleneksel X-Ray filminin yerini alarak dijital X-Ray sensörlerini kullanan, dişlerin, diş etlerinin ve diğer ağız yapı ve koşullarının gelişmiş görüntülerini bilgisayar ortamında üreten dijitalleştirilmiş bir X-Ray görüntüleme türüdür.
Dijital diş görüntüleri üç yöntemle elde edilir: doğrudan yöntem, dolaylı yöntem ve yarı dolaylı yöntem. Doğrudan dijital görüntüleme yönteminde, görüntüleri kaydetmek için ağza bir elektronik sensör yerleştirilir ve ağız çıktısı alınır. Dolaylı dijital görüntülüme yönteminde, geleneksel diş röntgenlerini dijital görüntüler olarak görüntülemek için bir X-ray film tarayıcısı kullanır. Yarı dolaylı dijital görüntülüme yönteminde ise, geleneksel diş röntgenlerini dijital filme dönüştürmek için elektronik sensör ve X-ray tarayıcısı birlikte kullanılır.
Bu görüntüleme yöntemleri sayesinde hem ağız içi hem de ağız dışı röntgeni çekilebilir. Diş hekimlerinin en sık başvurduğu dijital ağız içi röntgeni, diş tasarlama noktasında boşlukları tespit etme, gelişmekte olan dişlerin durumlarını kontrol etme ve diş ve kemik sağlığını izlemede büyük ayrıntı sağlar ve sıfıra yakın bir hata oranı ile dişlerin yeninden tasarlanmasına olanak verir. Ayrıca dijital radyograflar, geleneksel radyograflara kıyasla yüzde 70'e kadar daha az radyasyon yaydığın için daha çevre dostudur.
Konik ışınlı bilgisayarlı tomografisi (KIBT)
Dijital diş hekimliğinde kullanılan diğer bir görüntüleme tekniği de Konik ışınlı bilgisayarlı tomografidir (KIBT). KIBT, dişlerin ve ağız anatomisinin üç boyutlu görünümünü sağlayan dönen bir X-ray cihazıdır. Bu görüntüleme tekniği, düzenli X-ray taramaları ile tespit edilemeyen ağız koşullarını tanımlamasının yanı sıra diş ve diş köklerinin tam konumunu da saptama konusunda ayrıntılı çıktı sunar.
Bu görüntüleme tekniği, ağız cerrahları ve periodontistler tarafından diş implantlarını yerleştirirken kullanılan implant cerrahi kılavuzlarının temelini oluşturur. Bu tür ameliyat öncesi görüntüleme teknikleri, implant yerleştirmeyi daha kolay ve daha öngörülebilir hale getirmekle birlikte tedavide daha fazla başarı sağlamaya yardımcı olur.
Lazer floresans cihazı
Lazer floresans, diş çürüklerini ve boşlukları tespit etmede daha hassas ve spesifik olacak şekilde tasarlanmış bir dijital diş hekimliği teknolojisidir. Bu cihaz, diş çürüklerini henüz oluşmadan tespit edebilir ve ağzın ulaşılması zor bölgelerindeki küçük çatlak ve boşlukları görmeye olanak sağlar. Gelişmiş bir diş hekimliği teknolojisi olan bu cihaz, çürükleri geleneksel yöntemler göre daha erken tespit etmek için ses darbesi ve lazer kullanır, böylece tedavi hemen başlayabilir ve diş çürüğü miktarını sınırlandırır. Bu, maksimum miktarda sağlıklı diş yapısının korunmasına yardımcı olur.
Diş hekimlerinin diş çürüklerini teşhis ve tedavi etmek için lazer floresans sistemini kullanmasının birkaç nedeni vardır. Bunların başında, non-invaziv olduğu ve radyasyon kullanmadığı için hasta bakımında genellikle sık tercih edilen bir teşhis-tedavi yöntemidir.
Diş hekimlerinin lazer floresans kullanmasının bir diğer önemli nedeni, hastalara yüksek kalitede koruyucu bakım sağlama yeteneğidir. Diş çürüklerinin erken tespiti, diş hekimlerinin daha ciddi müdahaleler (kanal tedavisi gibi) gerekmeden önce dişleri tedavi etmelerini sağlar. Genel olarak, bu daha fazla doğal dişin korunmasıyla sonuçlanır.
Bilgisayar Destekli Tasarım ve Bilgisayar Destekli Üretim
BDT/BDÜ teknolojisi, kuronlar, kaplamalar, inleyler ve onleyler gibi diş restorasyonlarının bilgisayar teknolojisi kullanılarak taranmasını ve üretilmesini sağlar. BDT/BDÜ diş hekimliği, diş hekimleri arasında giderek daha popüler hale geliyor. Bu eğilimin altında yatan birçok sebep bulunmaktadır. Bunların başında yöntemin kullanıcı dostu olmasının yanı sıra tek bir ziyarette tedavi imkânı sunması gelmektedir. BDT/BDÜ uygulaması, geleneksel ölçüler için gereken 2-3 hafta yerine, işlemi tek bir ziyarette tamamlama olanağı sunar.
Ayrıca bu, hastaların geleneksel ölçülerin verdiği rahatsızlıktan kaçınmaları ve diş görüntüsünün alınması için uzun süre beklemeleri gerekmediği anlamına gelir.
Diş hekimliğinde yeni teknoloji ve tekniklerin gelişmesi hastalara çeşitli avantajlar sunmaktadır!
Doğru durum teşhisi
Diş hekimleri, ağız hastalıklarını erken evrelerinde doğru bir şekilde tanımlamak, teşhis etmek ve tedavi etmek için dijital diş hekimliği tekniklerini kullanabilir. Bu sayede, bir hastanın dişlerinin ve ağız anatomisinin doğru bir çıktısını elde ederek sıfıra yakın bir hatayla vaka teşhisi yapabilir.
Zaman ve maliyet avantajı
Geleneksel diş hekimliği yönteminde bir laboratuvarın restorasyon oluşturması için günlerce beklemek yerine, bu yöntemle aynı gün içinde hazır hale getirebilir. Böylece hem hasta hem de dış hekimi zamandan ve paradan tasarruf eder. Ayrıca hastalar görüntüleri beklemek zorunda kalmazlar ve bunları ekranda kolayca görebilirler. Bu da tedavi sürecinde sürprizlerle karşılaşmanın önüne geçer.
Gelişmiş hasta deneyimi
Dijital diş hekimliği uygulamaları, diş hekimlerinin birçok hastanın rahatsız olduğu geleneksel ölçü materyalinin kullanımını azaltmasını da sağlamıştır. Diş hekimi, artık ölçü almak yerine hastanın dişlerini 3D tarayıcı ile kolayca tarayabilir. Bu, hastanın ölçü malzemesini ısırmasının önüne geçtiği gibi ağzınıza tepsi yerleştirmesine gerek kalmadığı da anlamına gelir. Genel olarak, birçok hasta 3D tarayıcının kullanımını çok daha rahat bulmaktadır.