Dış gebelik nedir? Riskleri nelerdir?
Doğum ile sonuçlanmayan gebeliklerden biri de dış gebeliktir. Erken teşhis edilmediğinde ölümle sonuçlanabilen dış gebeliği Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir anlatıyor.
Dış gebelik hayati tehlike taşır
Hamilelik dönemi yumurtanın döllenmesi süreci ile başlar. Döllenen yumurta rahim duvarına eklenir ve gelişmeye başlar. Dış gebelikte ise döllenmiş yumurta rahmin dışında yerleşir ve gelişir. Dış gebelik durumu yumurtaları rahme taşıyan fallop tüplerinde gerçekleşir. Bazı vakalarda karın boşluğunda ve yumurtalıklarda da dış gebelik görülmesi mümkündür.
Dış gebelik normal seyirde devam etmez. Döllenen yumurta sonrası büyüyen dokular çeşitli yapıları tahrip eder. Tedavi edilmediği durumlarda tehlikeli kanamalara sebep olarak hayati risk yaratır. Erken dönemde tedavi edilmesi durumunda dış gebelik ilerleyen zamanlarda doğurganlığı olumsuz etkilemez.
Dış gebelik kimi durumlarda kendini belli etmeyebilir. Ancak adet görememe, göğüs bölgesinde hassaslık, bulantı gibi belirtiler yaşanabilir. Dış gebelik durumunda yapılan hamilelik testinde sonuç pozitif olur fakat gebelik sağlıklı bir şekilde ilerlemez.
Vajinal kanama ile birlikte göbek bölgesinin altına görülen şiddetli ağrılar, sersemlik ve bayılma durumlarında mutlaka hastaneye başvurulmalıdır.
Fallop tüplerinin hasarlı ya da iltihaplı olması durumunda döllenmiş yumurta rahme geçemeyerek dış gebeliği oluşturur. Hormonal dengesizlikler, anormal fetüs gelişimi de dış gebeliğin sebeplerindendir. Kimi vakalarda da ise sebebi bilinmemektedir.
Dış gebeliğin birçok sebebi olabilir
Dış gebeliğin birçok sebebi olabilir. Bunlar; daha önceden yaşanan dış gebelikler, endometriozis, fallop tüplerinde görülen enfeksiyonlar, bel soğukluğu, doğurganlık problemleri, genetik bozukluklar dış gebeliğin yaşanmasının sebeplerinden olabilir.
Erken fark edilmezde kanı zehirleyebilir
Dış gebeliğin fark edilmemesi risklidir ve geri dönüşü olmayan sorunlara yol açabilir. Tedavi edilmediği durumlarda ise yırtılan fallop tüpleri hayati tehlike yaratacak kanamalara sebep olur.
Çoğunlukla hamileliğin 5. ve 10. haftaları arasında farkedilir. Karnın tek tarafında olan sürekli ve şiddetli ağrılar, adet kanamasından farklı şekilde gözlenen vajinal kanamalar, idrara sonrası alt karın bölgesinde oluşan ağrı, ishal ve kusma gibi belirtiler dış gebelik belirtileri arasındadır.
Dış gebelik belirtileri ve ihtimali olan kişiler mutlaka uzman bir hekime gitmeli ve erkenden tedavi olmalıdır. Tedaviye geç kalınan dış gebelik durumlarında anne adayının sağlığını kalıcı olarak etkileyecek sonuçlar ile karşı karşıya kalınabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip misin yoksa nezle mi? Grip, nezle ve soğuk algınlığı arasındaki farklar ne? İşte ayırt etmenin yolu
Vücutta 300'den Fazla Reaksiyonda Görevi Var! Eksikliğinde En Sık Görülen Belirti Kas Krampları... Magnezyumun Önemi
Ağız Kanseri Riski: Erkeklerde 2 Kat Fazla Görülüyor! Belirtileri Göz Ardı etmeyin...
Gözden Kaçan En Önemli Salgın! Mide Ve Bağırsak Kanserlerini Tetikliyor! Bulaş Yaşı Çocukluk Çağına Kadar İndi
Uzman İsimden Korkutan Uyarı: 2050 Yılında, Dünya Nüfusunun Yarısı Miyopi Olacak Diye Tahmin Ediyoruz