hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Diş etinizdeki iltihap sizi unutkan yapıyor! Alzheimer'ı bile...

    Diş etinizdeki iltihap sizi unutkan yapıyor Alzheimerı bile...
    expand

    Diş etinizdeki iltihabın sadece ağız ve dişlerinize zarar verdiğini sanmayın. Eğer diş eti ilitabı tedavi edilmezse hafızanızı bile etkileyebiliyor. Nasıl mı? Güney Kore’de yapılan bir çalışma şiddetli diş eti hastalığı ile hafıza zayıflığı arasında bir bağlantı olabileceğini ortaya koydu. Hatta öyle ki diş eti iltihabı olanlar olmayanlara göre yüzde 6 daha yüksek bunama riskine sahip! Periodontoloji Uzmanı Dr.Öğr. Üyesi Begüm Alkan araştırmanın detaylarını paylaştı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Begüm Alkan diş eti enfeksiyonunun, dişleri destekleyen dokuların mikrobiyal enfeksiyon nedeniyle iltihaplanması olduğuna değinerek "Tedavi edilmezse iltihap, yumuşak dokuda kalıcı hale gelir ve sonrasında çene kemiğini de tahrip ederek diş kaybına neden olur.

    Bilinmesi gereken; bu mikropların ve toksinlerinin yalnız ağız boşluğunda sınırlı kalmadığı, vücudumuza da yayıldığıdır.

    Diş eti hastalığı kalp, felç, diyabet ve bunama gibi birçok sağlık sorunuyla ilişkilidir ve açıkçası corona virüs salgını sırasında diş tedavilerine erişimin azalması hem hekimler hem de hastalar için önemli bir endişe kaynağıdır” dedi.

    İyi bir ağız hijyeni beyni de hafızayı da koruyor 
    Dr. Alkan, şöyle devam etti: "Bunama, hafıza ve akıl yürütmede günlük yaşamı zora sokan bir azalışın tanımıdır. En yaygın sebebi, Alzheimer'dır.

    Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünyada 50 milyon kişi bunamadan muzdariptir ve maliyeti yıllık 800 milyar dolardır.

    Bu nedenle bunamanın risk faktörlerini azaltma ihtiyacı küresel bir halk sağlığı önceliğidir. Yapılan çalışmalara göre bunama risk faktörlerini yüzde 20 azaltmak, 2050’de beklenen oranı yüzde 15'ten fazla azaltacaktır.

    En kolay kontrol altına alınabilecek risk faktörü ise diş eti iltihabıdır. Yani iyi ağız hijyeni beyin sağlığımızın korunmasına yardımcı olacaktır."

    Yakın zamanda Güney Kore’de yapılan bir çalışmaya dikkat çeken Dr. Alkan, şu bilgileri verdi: "Bu araştırmada ulusal sağlık verileri taranmış (50 yaş üzeri 262 bin 349 kişi) ve şiddetli diş eti hastalığı ile hafıza zayıflığı arasında bir bağlantı olabileceğine dair kanıtlar bulunmuştur.


    Analiz, diş eti iltihabı olan kişilerin, olmayanlara göre yüzde 6 daha yüksek bunama riskine sahip olduğunu ortaya koymuştur.

    Bu yıl ABD'de yapılan bir araştırmanın sonucuna göre de şiddetli diş eti enfeksiyonu ile hafif bilişsel bozukluk arasında bir bağlantı olduğu ve bu hastalarda 20 yıl sonra gelişen bunama ihtimalinin 2 kat fazla olduğu ortaya çıktı.

    Ancak bu çalışmaların tasarımındaki sınırlamalar nedeniyle periodontitisin bunamaya neden olduğunu iddia etmek doğru değildir; öngörülebilen şey yalnızca olası bir bağlantıdır."

    Diş et iltihabı Alzheimer'ı tetikler mi? 
    "Diş eti iltihabının bunamaya neden olabileceğine dair biyolojik mekanizma; enfekte diş etlerindeki bakterilerin ve toksik ürünlerinin kan dolaşımına girmesini takriben kan-beyin bariyerini geçerek beyne ulaşmasıdır" diyen Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Begüm Alkan şu bilgileri paylaştı:

    Daha sonra beyin dokusunda iltihap, damar çeperlerinde hasar ve Alzheimer hastalığının ayırt edici özelliği olan toksik protein üretimi gözlenir.

    Yüzde, burun ve ağzı çevreleyen bölgeye 'ölüm üçgeni' denir ve buradaki kan damarları beyinle yakın bağlantıya sahiptir.

    Bu da tehlikeli bakterilerin açık yaralardan (sivilce, diş eti iltihabı, apse gibi) girmesini ve enfeksiyonların kafatasına aktarılmasını kolaylaştırır.

    Geçen sene Norveç’ten yayımlanan çarpıcı bir araştırmada diş eti iltihabına özgü bir bakteri olan 'porphyromonas gingivalis'in Alzheimer hastalığı olan kişilerin beyinlerinde de bulunduğu bildirilmişti.

    Kuşkusuz, diş eti iltihabının önlenmesinin ve tedavisinin bunama riskini azaltıp azaltmayacağını anlamak için daha fazla araştırmaya gereksinim vardır.

    Ancak şu açık ki sağlıklı bir ağıza sahip olmak, beyin sağlığımızı da korumak için ciddiye almamız gereken bir durumdur. Görünen o ki bugün diş fırçalamayı unutursak, yarın çok daha fazlasını unutabiliriz."
     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow