Diş eti hastalığı olana ilaç gibi gelecek
Daha sağlıklı ve zinde olmak adına beslenmeye oldukça dikkat etmek gerekiyor. Doğal besinleri tedavi olarak kullanan kişiler iğdeyi sıklıkla tüketiliyor. Ancak toplumda bu şifa kaynağı meyvenin faydaları tam olarak bilinmiyor. İşte iğdenin saymakla bitmeyen faydaları...
İğde meyvesi yaz boyunca bol güneş alan yerlerde olgunlaşıyor. Sonbahar aylarında yemeye hazır hale gelen iğde sevilerek tüketiliyor. Görünüşü zeytine benzeyen iğdeyi hâlâ denemeyen birçok kişi bulunuyor. Oysa ki iğde hem lezzeti hem de faydalarıyla oldukça dikkat çeken meyveler arasında bulunuyor. Çiçeklerinin kokusuyla bilinen iğde kalp-damar hastalıklarını ve ölüme neden olan damar sertliğini durdurarak çeşitli hastalıklar üzerinde etkili sonuçlar veriyor.
Yüksek oranda C vitamini içeren iğde, özellikle kış aylarında sık görülen soğuk algınlığı enfeksiyonlarının tedavisine destek olur. C vitamini suda eriyen bir vitamindir ve vücut tarafından depo edilemez.Düzenli olarak iğde tüketerek vücudunuzun ihtiyaç duyduğu C vitamini değerine ulaşabilirsiniz. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynayan C vitamini, enfeksiyonlara karşı vücut direncinin artmasını sağlayarak hastalıklara yakalanma riskini azaltır ve tedavi sürecini kısaltır. Aynı zamanda ağız ve diş sağlığının korunmasına da destek olarak diş ve diş eti rahatsızlıklarının tedavisine katkıda bulunur.
İğde ile ilgili yapılan araştırmalar afrodizyak etkisi olduğuna işaret etmektedir. Hem erkek hem de kadınlarda cinsel gücü artırıcı etki göstere İğdedeki bazı fenol bileşenler midenin hazmetme kabiliyetini artırır. Mide iç dokusunu güçlendirerek gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıklarının tedavisine destek olur. Ayrıca mide bulantısı ve kusmaya iyi gelebilir
Yüksek lifli yapısı sayesinde mideyi geç terk ederek uzun süre tokluk hissi yaratır. Zayıflama diyetlerine destek olarak kilo vermeye yardımcı olabilir. Mideyi geç terk etmesi aynı zamanda kanda glikozun yavaş yavaş yükselmesini sağlayarak şeker hastalığının tedavisini destekleyici rol oynar. Bağırsak hacmini artırır ve bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlık gibi problemlerin üstesinden gelmeyi kolaylaştırır. Sindirim sistemini düzenlenmesine yardımcı olan iğde kolesterolün düşürülmesine destek olur.
İğdeye kendine has aromasını veren fenolik bileşenlerdir. Bu bileşenler antioksidandır ve metabolizmaya zarar veren serbest radikallerin vücuttan uzaklaşmasına yardımcı olur. Serbest radikaller hücre zarlarını hasara uğratır ve hücrenin yapısını bozar. Özellikle cilt hücrelerine verdiği zararlar nedeniyle ciltte kırışıklık, lekelenme ve sivilce gibi problemler ortaya çıkabilir. Düzenli iğde tüketimi ile serbest radikallerin etkisini azaltabilir, cilt hücrelerinin kendini yenilemesini ve ışıl ışıl bir görünüm kazanmasını destekleyebilirsiniz.
İğdenin pek bilinmeyen faydalarından biri de böbrek hastalıkları üzerindeki etkisidir. Böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkili rol oynayan iğde özellikle böbrek taşı düşüremeyenler için tavsiye edilir. Böbreklerden geçen elektrolit miktarını artırarak daha hızlı çalışmasını destekler ve toksin maddelerin atımını artırır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MASTERCHEF SOMER'İN İMZA TABAĞI! Meğer 'Ben Saksı Değilim' yemeği bu püf noktaları ile çok kolaymış
BLACK FRİDAY 2024! Efsane Cuma (Muhteşem Cuma) ne zaman, hangi tarihte?
KURBAN BAYRAMI TARİHİ 2025! Bu yıl Kurban Bayramı ne zaman?
TARİFİ BASİT, TAMAMEN ORGANİK! Kokulu üzümden yapılıyor, tadı damak çatlatıyor... Giresun'un geleneksel lezzeti; Samaksa tatlısı
Sadece hafızayı değil beyin yapısını da bozuyor! Uzmanı 'Azı da fazlası da zarar' dedi 'İDEAL UYKU SÜRESİ'ni açıkladı