Diş Eti Ağrısı Neden Olur? Diş Eti Ağrısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?
Diş etleriniz dişlerinizi fırçalama sırasında ve sonrasında ağrıyor, ağrı yoğun olabilir ve sizi beslemeye engel olacak kadar ileri gidebilir. Diş etlerindeki ağrının ana nedeni diş eti iltihabıdır. Tedavi edilmeden bırakıldığında, bu diş eti iltihabı, dişin destek dokusunun değiştiği daha ciddi bir periodontal hastalık olan periodontite ilerleyebilir.
Diş Eti Ağrısı Neden Olur?
Diş eti ağrısı, iltihaplanma (diş eti iltihabı), enfeksiyon veya pamukçuk belirtisi olabilir. Devre dışı bırakabilir, ancak önlenebilir. Diş etleri ağız mukozasının bir parçasıdır ve dişlerin güvenli bir şekilde yerinde tutulmasına yardımcı olur. Bunlar periodontiyumun bir parçasıdır.
Diş temiz olduğunda etrafındaki diş eti pembe renktedir. Ancak diş düzgün bir şekilde temizlenmezse, yüzeyinde plak oluşur ve diş eti dokusu ağrıyabilir. Diş fırçalarken hassas olabilirler ve hafif ağrıya neden olabilirler. Ancak ağrılar devam edebilir, az ya da çok güçlü olabilir ve az ya da çok engelleyici olabilir. Tedavi edilmezse, diş eti ağrısı tekrarlayan bir rahatsızlığa dönüşebilir, apselere yol açabilir ve hatta diş kaybına neden olabilir. Diş eti ağrısı, sağlıklı beslenmeyi de engelleyebilir.
Takma diş takıyorsanız, ağız hijyeniniz de aynı derecede önemlidir. Ayrıca ağrı oluşur oluşmaz diş hekiminize görünün. Uzmanınız, protezlerinizi doğru bir şekilde takabilecek veya size uyumsuzluğu ve bunun sonucunda ortaya çıkan ağrı ve iltihabı düzeltmek için kesin bir çözüm sunacaktır.
Diş Eti Ağrısına Ne İyi Gelir?
Diş etlerinin iltihaplanması ciddi bir sağlık sorunu oluşturmasa da yine de rahatsızlık payını beraberinde getiriyor. Ağrının ortaya çıkmasını ve sorunun çene kemiğine saldıran bir ağız hastalığı olan periodontite dönüşmesini önlemek için uygun tedavi gereklidir. Hatta bir veya daha fazla dişin gevşemesine ve hatta kaybına neden olabilir. Bu nedenle, kızarıklık ve kanama gibi semptomlara dikkat etmenizi ve ortaya çıktığında ağrıyı hafifletmenizi tavsiye ediyoruz.
● Ağrılı bölgeye kan akışını teşvik etmek için diş eti dokunuza parmağınızla hafifçe masaj yapın. Yaklaşık 1 dakika dairesel bir masaj yapın. Bakterilerin yayılmasını önlemek için bu masajdan önce ve sonra ellerinizi iyice yıkadığınızdan emin olun.
● Bir çay poşetini sıcak suda demleyin, ardından soğumaya bırakın. Saşeyi hassas diş eti dokusu üzerine 5 dakika boyunca uygulayın. Poşetin içerdiği tanen dokuları sıkılaştıracak ve diş etlerinin şişmesi ile ağrıyı azaltacaktır.
● 2 yemek kaşığı ile sakinleştirici bir macun yapın. Kabartma tozu, 2 çay kaşığı, peroksit ve 1 çay kaşığı tuzla macun yapın. Macunu ağrılı sakızın üzerine sürün ve hafifçe ovalayarak birkaç dakika etki etmeye bırakın.
Diş Eti Ağrısı Nasıl Geçer?
İltihabı azaltmak için geçici olarak karanfil yağı sürün ve diş hekiminizden hızlı bir şekilde randevu alın. Dişlerinizi fırçalamak ve günde iki kez diş ipi kullanmak da dahil olmak üzere iyi ağız hijyeni, doğal dişleriniz varken diş eti ağrısını önlemenin anahtarıdır.
Diş eti iltihabı, bakterilerin varlığından kaynaklanabilen diş etlerinin iltihaplanmasıdır. Kovandan elde edilen doğal bir malzeme olan propolis, bilinen antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bu nedenle, dişeti iltihabını gidermek için propolis sakızı çiğnemek veya propolis spreyini doğrudan diş etlerine uygulamak tavsiye edilir. İşlemi günde birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.
Adaçayı da antiseptik ve antibakteriyel bilinmektedir. Bir litre kaynar suda 10 dakika demlemek için bir tutam taze veya kuru adaçayı yaprağıyla adaçayı infüzyonu hazırlayabilirsiniz. Bu infüzyonu gargara olarak kullanın veya birkaç dakika ağzınızda tutarken için. Organik kozmetikte hassas diş etlerini yatıştıran adaçayı jeli de bulunmaktadır. Diş eti kanaması veya daha hassas diş etleri hamilelikte sık görülen bir sorundur. Öte yandan hamilelik sırasında adaçayı veya asil defne esansiyel yağı tüketilmesi tavsiye edilmez.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Alışveriş öncesi kahve tüketenler dikkat! Bu etkisini kimse bilmiyor.... Bakın neyi tetikliyormuş
Vakalar çoğaldı, yoğun bakıma yatışlarda artış var! Bir hafta süren öksürük, kas ve eklem ağrısı varsa aman dikkat!
Konserve böyle görünüyorsa sakın tüketmeyin! Ev yapımı da olsa tehlikeli! ZEHİRLİYOR
Türkiye obezitede ABD ile yarışıyor: "Toplumun üçte biri obez"
15-49 yaş arası kişilerde felç vakaları arttı! Uzman isim sebebini açıkladı