hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Diş çürükleri ihmal edilmemeli

    Diş çürükleri ihmal edilmemeli
    expand

    Diş Hekimi Dr. Şahin Durmuş, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açan diş çürükleri ile ilgili merak edilenleri sizler için derledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ağızda başlayan diş çürükleri zamanla vücudunuzun farklı bölgelerinde sağlık sorunları yaşamanıza neden olabilir.

    Ağız florasında bakteri bulunur. Diş yüzeyinde yumuşak, mineralize olmayan, yarı saydam, yapışkan maddelerin birikmesine plak denir. Yapışma oluştuğunda, bu öncü organizmalar çoğalır ve yanal olarak yayılır, diş yüzeyini bir yastık oluşturacak şekilde kaplar. Dişlerin çiğneme yüzeyi pürüzlü bir alan olduğundan besinler ve mikroorganizmalar burada kolayca toplanabilir. Bu nedenle azı dişlerinin çiğneme yüzeylerinde çürük oluşması yaygındır. Ayrıca iki diş arasındaki arayüz de çürük oluşumunun başlangıç bölgesidir. Çürüklerin geliştiği diğer alanlar azı dişlerinin kenarlarındaki oluklar ve ön dişlerin iç yüzeyindeki küçük çukurlardır.

    Tedavi edilmeyen çürükler birçok hastalığa yol açabilir. Bunun nedeni ise ağzın genel olarak sağlığın başlangıç alanı olmasıdır. Diş çürüğü tedavi edilmezse bademcik iltihabı, romatizma, kemik erimesi, şeker hastalığı ve kalp hastalığı gibi ciddi hastalıklara neden olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diş çürümesi önlenebilir

    Düzenli fırçalama, diş çürümesine neden olan diş plağı oluşumunu kontrol edebilir. Diş ipi veya ara yüz fırçalama ve düzenli olarak fırçalama ile ara yüz çürükleri de önlenebilir. Diş hekimleri, kliniklerde hastaları yüzeylerini temizledikten sonra dişlerin nasıl temizleneceği konusunda yönlendirme yapabilir.

    Kullanılan diş fırçası tüm dişlere ve her yüzeye ulaşabilmelidir. Hastanın fırçayı rahatlıkla kullanabilmesi tercih edilmesi gereken en önemli faktörlerden biridir. Kıllar yıprandıkça plak temizleme etkisi yavaş yavaş azalacaktır. Bu nedenle diş fırçalarının düzenli olarak değiştirilmesi gerekir. Kullanılan diş macunu; yeni plak oluşumunu en aza indirmek, dişleri çürüğe karşı güçlendirmek, renklenmeleri temizlemek, yemek artıklarını uzaklaştırmak ve ağza taze bir tat vermek için kullanılır.

    Dişlerin asitlere karşı direncini artırmak için florürlü gargaralar, mikroorganizmaları yok etmek için antibakteriyel gargaralar kullanılabilir. Diş çürüğü çok önemli bir sorundur. Ağızda başlayan çürükler zamanla vücudun farklı bölgelerinde sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle tedavisi ihmal edilmemelidir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow