Diş çürüğü çocukların eğitimini olumsuz etkileyebiliyor
Okul çağı çocuklarında beslenme, ağız ve diş bakımı hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Yıldırım Erdoğan, çocuklarda ağız ve diş sağlığını korumanın ve çürük oluşumunu engellemenin yollarını anlattı.
Hazır paket gıdaların tüketimi, dişin gerektiği gibi fırçalanmaması gibi etkenlere bağlı olarak gelişen diş çürükleri hakkında bilgilendirmelerde bulunan Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Yıldırım Erdoğan, çürük dişlerin mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini dile getirdi. Dr. Yıldırım Erdoğan, çocuklarda yaşanan diş çürüklerini önlemenin en iyi yolunun fırçalamaktan geçtiğini belirterek, “Diş çürüğü dünyadaki en yaygın bakteriyel rahatsızlıktır. Okul çağı çocukların yüzde 60 ile 90'nında diş çürüğü görülebiliyor. 6-12 yaş arası çocuklar, gıdalarının yüzde 60'ına yakınını karbonhidrattan alıyor. Gıdalarla alınan şeker oranı günlük enerjinin yüzde 5'inden az olmalı. Buna dikkat edilmediği için çocuklarda çürük deneyimi oldukça yaygın durumda. Çocukluk çağı diş çürüklerini engellemek için günde 2 defa dişleri fırçalamak gerekiyor” dedi.
“3 yaşından sonra çocuklarda otomatik fırçayı öneriyoruz”
Peynir, çay, içine şekerli gıda eklenmemiş süt gibi gıdaların diş çürüğünü engelleyebildiğini söyleyen Dr. Yıldırım Erdoğan, “Klasik ya da otomatik diş fırça kullanımı ile ilgili çok soru geliyor. Fırçalar ile ilgili yapılan bazı çalışmalar fark bulmazken, bazı çalışmalar otomatik fırçaların daha iyi performans gösterdiğini gösteriyor. Otomatik fırçalar, özellikle dişin arka yüzeylerini ve ara yüzleri daha iyi temizleyebilir. Dolayısıyla biz 3 yaşından sonra, çocuklara otomatik fırçayı öneriyoruz. Ebeveynler genellikle diş macunu ile ilgili sorular soruyor ama diş fırçası daha önemli bir konu, çünkü ağız hijyeninin dörtte üçünden fırça sorumlu. Peynir halk tarafından çok bilenen bir gıda. Kalsiyum, fosfor, kazein içeriği yüksek olduğu için dişlerden kaybedilen mineralleri yerine koyabiliyor ve kaybedilmesini engelleyebiliyor. Peynirin yanında çay ve süt de dişleri koruyabiliyor. Çayın içindeki flor ve polifenoller diş çürüklerini engellemede yardımcı olabilir. Ancak unutulmamalı, çay ve sütün içine şeker veya şekerli gıdalar eklendiğinde dişlerin çürümesini neden olabilir. Diş çürükleri, çocukların eğitimini olumsuz etkiyebiliyor” ifadelerini kullandı.
“Bizler diş çürüğü için çay öneriyoruz”
Çay kullanımın diş çürümesine karşı önemli bir etken olduğunun altını çizen söyleyen Dr. Erdoğan, “Bizler diş çürüğü için çay öneriyoruz. Tabi küçük çocuklar için çok fazla kullanmayı önermiyoruz. Çay flor içeriği çok yüksek bir besin, bunlar çürük oluşumunu durdurabiliyor. Dişleri güçlendirebiliyor, dolayısıyla çay tüketimini destekliyoruz. Bizler soğuk çayı tavsiye etmiyoruz. Çünkü bunlar hem gazlı içecekler hem de çok yüksek şeker oranı bulunuyor. Soğuk çay yerine bildiğimiz demleme olan siyah çay diş korumasında önemli rol alıyor. 6 ayda bir çocukları görmek gerekiyor, eğer yüksek risk grubunda bulunuyorsa, 3 ayda bir de kontrol edebiliyoruz. Ne yazık ki dişler geç sentom veren organlardır. Gerçekten ciddi bir noktaya gelmeyen dişler, sentom göstermiyor. Dişlerde öyle çürükler meydana geliyor ki, bizlerde bazen göremiyoruz. Ancak radyografik yöntemlerle görme imkanımız oluyor. Dolayısıyla 6 ayda bir diş hekimine başvurarak çok daha ciddi ve pahalı durumlardan kurtula bilinir” şeklinde konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Herkes yanlış biliyor! Meğer bitter çikolatanın doğru tüketim miktarı... Depresyonu önlüyor, kalp hastalıkları riskini düşürüyor!
Kışın Enerjinizi Tavan Yaptıracak! Enfeksiyona Lahana, Çorbalara Zerdeçal... İşte Bağışıklığı Güçlendirecek O Reçete
Uykusuz Kalınca Vücutta Neler Oluyor? Bağışıklıktan Ruhsal Sorunlara İşte Etkileri
Grip mi, Soğuk Algınlığı mı, Zatürre mi? Belirtileri Karıştırmayın! Prof. Dr. Tevfik Özlü Zatürrede Ayırt Edici En Önemli 2 Belirtiyi Açıkladı
Grip Vakaları Patladı, Acil Servislerde Yoğunluk Var! Uzmanı İsimden 'Virüs' Uyarısı: "Tam İyileşirken Diğerine Yakalanıyorlar"