Dikkat! Önemsenmediğinde organ iflasına yol açıyor
Alkol kullanımı ve safra taşlarının pankreas iltihabına yol açtığını vurgulayan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. A. Murat Koca, iltihabın önemsenmemesi ve iyi tedavi edilmemesi durumunda pek çok organı etkileyerek yetmezlik ve iflas etmesi gibi ciddi sorunlara yol açabildiğini ifade ediyor. Op. Dr. A. Murat Koca, en sık yaygın karın ağrısı şeklinde kendini gösteren pankreas iltihabının kronikleşmesi durumunda organda bozuklukların yanı sıra kist ve tümör oluşabileceğine dikkat çekiyor. Koca, belli oranda pankreatitlerin ölüme yol açtığını hatırlatarak gecikmeden tedaviye başlanması konusunda uyarıda bulundu.
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. A. Murat Koca, sağlık açısından ciddi sorunlara yol açabilen pankreas iltihabı ile ilgili son derece önemli bilgiler paylaştı.
Pankreas iltihabı ölümcül olabilir
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. A. Murat Koca, “Sindirim düzenlenmesi ve şekerin dengelenmesinde görevli pankreas organının iltihabı önemsenmediği ve iyi tedavi edilmediği zaman pek çok organı etkileyerek büyük sorunlara, organlarda yetmezlik ve iflasına yol açabiliyor. Eğer ciddi bir pankreas iltihabı varsa ölümle sonuçlanabilir.” diyerek hastalığın önemine dikkat çekti.
Karın ağrısı ile belirti veriyor
Alkol kullanımı ve safra taşlarını pankreas iltihabına yol açan iki ana neden olarak ifade eden Op. Dr. A. Murat Koca, “Ayrıca diyetteki bozukluklar, bazı iltihaplar ve ilaçlar, ailesel etkenler de bu iltihap için yatkınlık oluşturabiliyor. En sık karın ağrısı şeklinde yana, arkaya ve yayılarak kendini göstermekle birlikte bulantı, kusma, ateş, cilt değişiklikleri gibi belirtiler de ortaya çıkabiliyor.” diye konuştu.
Kronikleşirse kist ve tümör görülebilir
Op. Dr. A. Murat Koca, pankreas iltihabının ‘akut ve kronik pankreatit’ olarak ikiye ayrıldığını söyledi ve “Kronik yani uzun devam eden ve tekrarlayan durumda organda bozukluklar ve değişimler olur. Kist ve tümörleşme ortaya çıkabilir. Akut yani erken dönemdeki iltihapta ise şiddetine göre kistler ve ciddi hasarlar oluşabilir. Belirtiler ortaya çıktığında kan testleri ve radyolojik (ultrason / tomografi) tetkiklerle tanı konulabilir.” ifadelerini kullandı.
Tedavisine gecikmeden başlanmalı
Tedavide hafif durumlarda özel diyet ve ilaç tedavisi yapıldığını belirten Op. Dr. A. Murat Koca, “Daha ciddi ve ileri durumlar, hastanede yatış ve yoğun bakım bile gerektirebilir. Ancak komplikasyonlu, problemli ve ciddi durumlarda cerrahi müdahale uygulanır. Çok ciddi iltihaplı hastalık olması nedeniyle tedavide etkinlik sınırlı olup vücutta hasarlar kalabilir. Belli oranda pankreatitlerin ölüme yol açabildiği unutulmaması gereken en önemli noktadır. Bu yüzden gecikmeden gerekli tedaviye başlanmalı.” dedi
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...
"Alzheimer" ve "Parkinson" tedavisinde umut veren gelişme