Çeşitli egzersizler kullanarak bu tepkilerin azaltılabileceğini söyleyen Uzm. Klnk. Psk. Alaca, şu önerilerde bulundu:
- Stresli zamanlarda, bizi sersemleten ve gergin hissettiren şekilde nefes alma eğiliminde oluruz. Bu yüzden yavaş ve özenli nefes almak psikolojik iyi oluşumuza ciddi bir katkıda bulunabilir. Art arda burnunuzdan nefes alıp ağzınızdan yavaş ve uzunca nefesinizi verin.
- Vücudunuzdaki bütün kas gruplarını ayaklarınızdan başınıza gerin ve 5’e kadar sayarak gergin tutun, derin bir nefes alın nefesinizi yavaşça bırakırken kas gruplarınızı gevşetin. Kaslarınızı sizi rahatsız edecek veya bir krampa neden olacak kadar aşırı germeyin.
- Kaygı seviyenizin arttığını hissettiğiniz anlarda size güvende hissettiren bir şarkıyı mırıldanmak boğazımızın arka kısmındaki kasları harekete geçirerek sinir sistemimizin yatışmasını sağlayabilir.” "
UZMAN HEKİMLERDEN DESTEK ALINABİLİR"
- Bu zor günlerde psikolojik iyi oluş için yardım almanın gayet doğal ve gerekli olduğunu vurgulayan Uzm. Klnk. Psk. Berk Alaca, "Şikâyetlerinizde herhangi bir azalma olmadığını gözlemlediğinizde ve günlük yaşamınızı etkilerini görmeye başladığınızda, kendinize veya başka birine zarar verme düşüncelerinizin oluştuğunu hissettiğiniz zaman ruh sağlığı uzmanı hekimlerden yardım alabileceğinizi ve yalnız olmadığınızı unutmayın” diyerek sözlerini noktaladı.