Deprem bölgesinde salgın tehlikesi var mı? Prof. Dr. Osman Müftüoğlu yazdı...
Depremin ilk darbelerini büyük acılar ve kayıplarla yaşadık, yaşıyoruz. Şimdi gündemde “salgın hastalık korkusu” var. Bulaşıcı hastalıklarla ilgilenen uzmanlar, depremden sağ kurtulanlar için bölgede ciddi bir salgın hastalık tehdidinin gündeme gelebileceğini belirtiyorlar. Haklılar.


SALGINI ÖNLEMEK İÇİN...
Deprem bölgesinde herhangi bir mikrobik hastalık salgınını önlemek için yapılması gereken ilk üç şey: 1- Temiz su ihtiyacının karşılanması, 2- Çöplerin düzenli toplanması, 3- Tuvalet meselesinin çözümlenmesidir.


TUVALET MESELESİ ÇOK ÖNEMLİ
Depremin ilk iki haftasında en çok ihtiyaç duyulan şeylerden birinin seyyar tuvaletler olduğu biliniyordu. Bu ihtiyaç yeterli olmasa da kısmen karşılanabildi. Şimdi de kalıcı konutlar yapılana kadar çadır ve konteyner kentlerde yaşamak zorunda kalacak olan depremzedelerin daha düzgün, temiz, hijyenik ve güvenli tuvalet ihtiyaçlarının sağlanması zorunludur. Ve bu özellikle yerel belediyelerin dikkate alması gereken bir konudur. Diğer taraftan depremzedelerin ve görevlilerin kullandığı geçici tuvaletlerin sağlıklı ve düzenli olarak temizlenmesi, içinde ve yakın çevresinde gerekli hijyenik koşulların eksiksiz sağlanması ve kanalizasyon/altyapı sistemlerinin daimi olarak işler durumda tutulması, salgın hastalıklardan korunmak için uyulması gereken en önemli ayrıntıdır.

SALGIN TEHDİDİ HEP GÜNDEMDE OLMALI
Bilelim ki depremlerden hemen sonra altyapı sistemlerinin çökmesi, hijyenik koşulların altüst olması, temiz su temininin neredeyse imkânsız hale gelmesi ve daha pek çok nedenle bulaşıcı hastalık tehdidi hemen gündeme girebiliyor. Bu nedenle önümüzdeki dönemde acil kurtarma operasyonlarında gösterdiğimiz dikkati ve çabayı salgın hastalıkları önleme konusunda da göstermemiz ve sürdürmemiz gerekiyor.