Demans Nedir, Neden Olur? Demans Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?
Demans hastalığı pek çok kişinin yaşayabileceği bir hastalık türüdür. Bu hastalık türünün bazı belirtileri bulunuyor. Unutkanlığın ön planda olduğu hastalıklar için kullanılan bir terimdir.
Demans Nedir? Neden Olur?
Demans, genellikle hafıza ve düşünmeyi etkileyen belirtileri tanımlıyor. Demans tek başına oluşabilen bir hastalık değildir. Tıp alanında çok farklı türleri bulunuyor. En çok görülen türü Alzhemir demansıdır. Yaşanan bu demans durumlarının %60 ile %85'inden Alzheimer sorumludur. Yaşanabilecek bir inme sonucunda ortaya vasküler demans çıkar. Bu demans türü en çok görülen ikinci demans türüdür.
Demans, laetince bir kelimedir ve mens olan zihin kelimesinden ortaya çıkmıştır. Demanslar zihnin kaybedilmesi veya yitirilmesi anlamına geliyor. Oluşan bu demanslar hemen ortaya çıkmaz. Belirli bir süre geçmesi gerekir. Kişilerde bu belirtiler yavaş yavaş kendini gösterir ve hızlı ilerleyebilir.
Bazı demans türleri vücutta bulunan herhangi bir maddenin eksik olması nedeniyle ortaya çıkabilir. Farklı ilaçların etkisine göre de ortaya çıkabiliyor. Fakat bu nedenlerden dolayı ortaya çıkan demanslar çok fazla etkili olan demanslar değildir ve ilerleme olmaz. Beyin vücut için oldukça önemli bir organdır.
Vücut içerisinde herhangi bir bölgede hücreler zarar görürse, o bölge görevlerini gerçekleştiremez. Demans hastalıkları da beyin hücrelerinin zarar görmesi sonucu ortaya çıkar. Bu hasarlar, beyin hücrelerinin birbiri olan ilişkisiyle meydana gelir ve iletişim kurma yeteneklerini ortadan kaldırır.
Beyin hücreleri kurması gereken iletişimleri kuramadığında, hem düşünme hem de duyguları oldukça etkileyebilir. Farklı demans çeşitleri, beynin bazı bölgelerinde yaşanan hasarlarla alakalı olabiliyor. Hipokampus, beyin içerisindeki öğrenme ve hafızanın merkezi durumundadır. Bu bölgede bulunan beyin hücreleri Alzheimer hastalığında etkilenen ilk bölgedir. Bu sebepten dolayı Alzheimer hastalığının ilk belirtisi hafıza kaybıdır.
Demans Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?
Demans türleri farklı belirtiler gösterebilir. Bazı demans türlerinde belirtiler hemen görülebilirken bazı demans türlerinde bu belirtiler uzun bir sürece yayılabilir. Demasın belirti göstermesinde evreleri de çok önemlidir. Her evrede farklı bir belirti görülebilir. Erken evre demasların önemsenmediği bir evredir. Bu evrede belirtiler çok yavaş ilerler ve bazı durumlarda kendisini gösterir. Bu evrede yaygın görülen belirtiler şu şekildedir;
Unutkanlıklar
Zamanı takip edememe sorunu
Bilinen yerlerde kaybolmak
Demans yavaş yavaş ilerleyerek orta evreyi oluşturur. Orta evrede belirtiler daha sık ve net şekilde görülür ve kişiler bu durumdan oldukça etkilenir. Orta evrede oluşabilecek belirtiler şu şekildedir;
İnsanların ismini unutma
Ev içinde kaybolmak
İletişim kuramama
Kişisel bakım yapamamak
Bazı konularda yardıma muhtaç olmak
Demanslarda en tehlikeli evre geç evredir. Bu evrede belirtiler artık tamamen hastaya yerleşir ve sürekli görülür. Görülen belirtiler şu şekildedir;
Zamanı ve mekanı anımsayamamak
Yürümede zorluk
Saldırgan davranışlar
Aile bireylerini tanıyamamak
Demans Tanısı Nasıl Yapılır?
Demas tanısı koyulabilmesi için özel bir test yer almıyor. Doktorlar bu durumda detaylı bir klinik incelemesi yapabilir. Bazı sorular bulunan testler uygulanarak, kişilerin demans olup olmadığı anlaşılmaya çalışılır. Eğer doktorlar farklı bir durumdan şüphelenirse beyin görüntüleme gibi farklı testler talep edebilir. Beyin görüntülemeye ilave olarak hastalardan kan testi talep edilebilir.
Demans Engellenebilir mi?
Demans herkesi korkutan ve yaşlılıkla beraber kendini gösteren bir hastalıktır. Demansı önlemenin kesin bir yolu bulunmuyor. Fakat bazı yöntemlerle demansın başlaması yavaşlatılabilir veya süresi uzatılabilir. Bu yöntemler şu şekildedir;
Zihni aktif tutmak
Sigara içmemek
Vitamin içeren besinler tüketmek
Fiziksel ve sosyal olarak aktif olmak
Sağlık sorunlarının tedavi ettirilmesi
Uyku düzeni
Beslenme düzeni
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip ve soğuk algınlığına karşı en güçlü kalkan! Bağışıklığı güçlendiriyor: PORTAKALDAN 10 KAT DAHA ÇOK C VİTAMİNİ İÇERİYOR!
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor