Dehidrasyon nedir, nasıl oluşur?
Canlıların olmazsa olmaz besinlerinden en önemlisi su olarak bilinir. İnsan vücudu günlük olarak belirli miktar suya ihtiyaç duyar. Su en temel besin kaynağı olup vücudun %60'ı kadarını oluşturur. İnsanların suyu günlük olarak az alması veya çok enerji harcaması sonucunda sıvı kaybı oluşabilir. Bu durum sonrasında karşımıza dehidrasyon çıkar. Peki dehidrasyon nedir, nasıl oluşur? Dehidrasyon neden olur, belirtileri nelerdir? İşte, dehidrasyon hakkında merak edilen soruların yanıtları
Dehidrasyon genellikle yaz mevsiminde görülen bir rahatsızlıktır. Genel vücut sağlığının korunması için kişilerin gün içerisinde yeterli sıvı alması ve bu sıvıyı doğal yollar ile vücuttan uzaklaştırması gerekir.
DEHİDRASYON NEDİR?
İnsan vücudunda su kaybı yaşanması sonucu genel sağlığın korunması için gereken fizyolojik ve biyokimyasal mekanizmalarda bazı sorunların ortaya çıkması durumuna dehidrasyon denilir. Yaşamın devam etmesi için su gerekli bir besin olup vücutta gerçekleşen her olay için çok önemli bir unsurdur.
Vücutta farklı görevleri bulunan enzimlerin işlevlerini yerine getirebilmesi için vücuda yeterli miktarda su alınması gerekir.
Bununla beraber kalp, böbrek ve beyin gibi organların çalışması için kan, omurilik sıvısı ve idrar gibi vücut sıvılarına ihtiyaç duyulur. Bu sıvının yeterli miktarda alınmaması sonucunda vücutta çeşitli sorunlar görülür. Bu durum dehidrasyon olarak açıklanır.
DEHİDRASYON NASIL OLUŞUR?
Vücutta çeşitli nedenlerden dolayı sıvı kaybının yaşanmasına dehidrasyon denilir.
Besinlerin sindirilmesinden, vücuttaki kimyasal reaksiyonların gerçekleştirilmesine kadar su olmazsa olmaz temel ihtiyaçlardan birisidir. Su olmadan insan birkaç gün yaşayabilir. Vücudun sıvı elektrolit dengesinin bozulması başta böbrekler olmak üzere pek çok organın hasar görmesine neden olur. Vücudun sıvı dengesine hidrasyon adı verilir.
Normal şartlarda susuzluk hissi ile birlikte vücut sıvı kaybettiğinin ve yerine konması gerektiğinin belirtilerini verir. Fakat bebekler susuzluğunu dile getiremedikleri için bebeklere dikkat etmek gerekir.
Ayrıca böbreklerdeki bozukluklar, ishal, terlemesi uzun uçak yolculukları, kusma gibi durumlarda vücutta sıvı kaybı ortaya çıkabilmektedir. Bu sıvı kaybının yerine tekrar sıvı alınmaz ise dehidrasyon oluşur.
DEHİDRASYON NEDEN OLUŞUR?
Dehidrasyon normalden fazla sıvı kaybı ile ilişkilendirilir. Bunun pek çok nedeni olabilir.
Dehidrasyon nedenleri şunlardır:
Kişinin gün içinde yeteri kadar beslenmemesi ve gerekli su miktarını almaması dehidrasyona neden olur.
Yüksek hava sıcaklıkları sebebiyle çok fazla terleme su kaybına neden olur.
Enfeksiyon hastalıklarından dolayı görülen yüksek ateş su kaybına ve dehisrasyona neden olur.
Kalp, karaciğer ve böbrek yetmezliği rahatsızlıkları dehidrasyona neden olur.
DEHİDRASYON BELİRTİLERİ NELERDİR?
Dehidrasyon sonucu ortaya çıkan belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterir. Fakat genel olarak dehidrasyon sonrası aşağıdaki semptomlar ortaya çıkar;
Halsizlik ve yorgunluk
Cilt kuruluğu
Ağız kuruluğu ve susama hissi
İdrarda azalma
Gözyaşı salgısında azalma
Kabızlık
Gözlerde kararma veya baş dönmesi
Bilinç bulanıklığı
Kalp atış hızındaki artışa bağlı çarpıntı dehidrasyon belirtileri arasındadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yapay zekada cinsel istismar tehlikesi; ebeveynler dikkatli olmalı
Kalp krizine benzer belirtileri var! ‘Panik Bozukluk’ kadınlarda daha sık görülüyor
Uzun süren ve tekrarlayan karın ağrılarına dikkat
İnci gibi dişlerin sırrı bu besinlerde
Kış geldi, hastalıklar kapıyı çaldı! Hangi belirtiler hangi virüsü işaret ediyor?