Defne Yaprağının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Defne Yaprağının Az Bilinen Faydaları
Mantar yok edici ve bakteri öldürücü olarak kullanılabilen defne yaprağı, cilt ve vücut hastalıklarında kullanılabilir. Evde sinek, böcek ve pireleri kovmak için kullanılan defne yaprağı, onlarca yarara sahiptir.
Defne Yaprağının Faydaları Nelerdir?
Defne ağacında yetişen, kendine özgü kokusuyla bilinen defne yaprağı, alternatif tıpta ve kozmetikte uzun yıllardan bu yana kullanılıyor. Yemeklerde ve şerbetlerde de kullanılan defne yaprağı, insan sağlığına birçok faydaya sahiptir.
Defne yaprağı boğazda enfeksiyon oluşumlarında kullanılabilir. Çayı yapılarak tüketildiğinde, enfeksiyona sebep olan mikropların ölmesini sağlar. Böylece solunum yolu rahatsızlıklarının giderilmesinde yardımcı görev görür. Defne yaprağı ayrıca balgam söktürücü etkiye sahiptir.
Yüksek ateş durumunda, defne yaprağı çayı yapılıp soğutulduktan sonra, bez yardımıyla, ense, göğüs veya alın kısmında konulabilir. Yüksek ateşin düşmesinde yarımcı görev görür.
Çayı yapılarak günde 1 defa tüketilirse, böbrekte oluşan taşların atılmasına destek görev görür. Bu yönde kullanılması tavsiye edildiğinde, mesane ve böbrek taşlarının eriyip atılmasına destek olabiliyor.
Defne yaprağını toz haline getirip, üzerine su ekleyerek saç köklerinize sürebilirsiniz. Bu sayede kepek veya bit gibi sorunlardan kurtulmanız mümkün olabilir.
Defne yaprağı, serbest radikalleri önleyici yapıya sahiptir. Bununla birlikte bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri bulunur. Vücudun hastalıklara karşı dirençli olmasına yardım eder.
Defne Yaprağı Neye İyi Gelir?
Defne yaprağının neye iyi geldiği konusunda pek çok bilgi mevcuttur. Buna yönelik bazı yanlış bilgilerle karşılaşmak olasıdır. Defne yaprağı tüketmeden önce uzman doktorunuza başvurmanız, sağlığınızı korumanız açısından çok önemlidir.
Hücreleri Yeniler
Defne yaprağı vücut içerisindeki ve üzerindeki hücreleri yenileyici özelliklere sahiptir. Yaşlanma karşıtı olan defne yaprağı, hücre yenilemesi sağladığından, hastalıklara karşı kalkan görevi görür.
Sindirimi Rahatlatır
Sindirim sisteminde yaşanan sorunlar, genellikle çok yemek yemekten kaynaklanır. Sadece yemek yemeden değil çeşitli diğer faktörler, sindirim sorunlarına neden olabilir. Bu sorunu çözmek için 2 gram defne yaprağını suya ekleyin. Üzerine biraz zencefil ekleyip, 5 dakika kadar bekletin ve tüketin. Sindirim sorunlarını gidermede bunu kullanabilirsiniz.
Defne Yaprağının Az Bilinen Faydaları
Defne yaprağı, uzun yıllardan bu yana alternatif tıp alanında kullanılıyor. Kullanım alanının geniş olmasından, sağladığı faydaların tamamı neredeyse herkesçe biliniyor. Ancak defne yaprağının hiç bilinmeyen veya az bilinen faydaları mevcut.
Defne yaprağının az bilinen faydalarından birisi de kolesterol dengeleyici olmasıdır. Kolesterolü dengeleme hususunda etkili olan defne yaprağı, uzmanlara danışılarak tüketilebilir.
Az bilinen faydalarından birisi de şeker miktarını dengeleyici unsurlar içermesidir. Uzman tavsiyesi alındıktan sonra şeker dengeleyici özelliğinden yararlanmak mümkündür.
Defne yaprağı kan akışını kolaylaştırıcıdır. Bundan dolayı kalp ve damar sağlığına iyi geldiğine dair bilgiler mevcuttur. Defne yaprağının kalp ve damar sağlığı açısından kullanılıp kullanılamayacağı hususunda, uzman doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.
Defne Yaprağı Nerelerde Kullanılır?
Defne yaprağının kullanım alanları, sadece sağlık açısından tüketilmediğinin göstergesidir. Mısır kitabelerinde, defne yaprağının birçok alanda kullanıldığına dair bilgiler bulunuyor. Yemeklere tat vermesi ve koku giderici olması, kullanım sebepleri arasındadır.
Sadece yemeklerde kullanılmaz, yine güzel kokusu nedeniyle kozmetik alanda kullanılır. Mısır kadınlarının güzelliklerini defne yaprağına borçlu oldukları birçok kaynakta yer alıyor. Defne yaprağının cilde parlaklık vermesi özellikle Osmanlı saray kadınlarını etkilemiş ve bu yönde defne yapraklarını kullanmışlardır.
Kısacası güzellik alanında kullanılan defne yaprağı, sağlık bakımında fayda sağlaması için de kullanılabilir. Defne yaprağının hoş kokusu olmasına rağmen, özellikle sinek, böcek ve diğer haşereler için sprey şekline getirilip kullanılabildiği biliniyor.
Defne Yaprağı Yan Etkileri
Defne yaprağı aşırı tüketildiğinde bazı yan etkiler gösterebilir. Doğal bitkilerin genelinde, yan etkiler çoğunlukla aşırı tüketim nedeniyle meydana gelir. Ancak buna ek olarak kronik rahatsızlık sorunu olan kişiler, ilaç kullananlar, emziren ve hamile kadınlarda kullanılması pek tavsiye edilmez. Defne yaprağı aşırı tüketilirse bazı yan etkiler gösterebilir.
Midede ekşime sorunları ortaya çıkabilir. Aşırı tüketimde mide bulantısı meydana gelebilir.
Defne yaprağının fazla tüketimi baş ağrısı sorununa neden olabilir.
Defne yaprağı bilinçsiz ve kontrolsüz kullanılırsa, karın ağrısı ve bacak uyuşmalarına neden olabilir.
Emziren annelerde kullanılması uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Ancak bu tüm emziren annelerde kullanılmasının uygun olduğu anlamına gelmez. Bu yüzden kullanım öncesi doktordan bilgi alınması sağlık bakımından oldukça önemlidir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
3 yıl erken yaşlandırıyor! Uyku sorunu olanlara kötü haber
Sonbaharda metabolizmayı ateşleyecek öneriler! Kilo artışını bu adımlarla engellemek mümkün
Araştırma: Kuruyemişler kalp ve damar sağlığını koruyor
Uzun süre hareketsiz kalmak, düzenli egzersiz yapılsa da kalp sağlığını etkiliyor
KOAH’ın ihmale gelmez 3 belirtisi! Duman, gaz ve toza maruz kalmak tetikliyor