hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Culex ne demek, sivrisineklerden mi bulaşır? Batı Nil Virüsü belirtileri nelerdir? Batı Nil Virüsü öldürür mü, Türkiye'de var mı?

    Culex ne demek, sivrisineklerden mi bulaşır Batı Nil Virüsü belirtileri nelerdir Batı Nil Virüsü öldürür mü, Türkiyede var mı
    expand

    Dünya Batı Nil Virüsü'nü yakınen takip ediyor. Sivrisinekler aracılığıyla yayılan Batı Nil Virüsü, Yunanistan'da büyük tehdit oluşturmaya devam ediyor. Ülkede bir günde 123 vaka tespit edilmesinin ardından 11 kişi yaşamını yitirdi. Peki ama Culex nedir, ne demek?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yunanistan Ulusal Halk Sağlığı Örgütü'nden (EODY) yapılan açıklamada, sivrisinekler aracılığıyla bulaşan bir enfeksiyon hastalığı olan BNV vakaları ve ölümlerinin artış gösterdiği belirtildi. Ülkede bugün 123 yeni vaka tespit edildiği aktarılan açıklamada, 11 kişinin de virüs nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi. İşte Batı Nil Virüsüne dair bilgiler...

    Culex nedir, ne demek?

    Culex, birkaç türü kuş, insan ve diğer hayvanların bir veya daha fazla önemli hastalığının vektörü olarak hizmet eden bir sivrisinek cinsidir. Vektör ettikleri hastalıklar arasında Batı Nil virüsü, Japon ensefaliti veya St. Louis ensefaliti gibi arbovirüs enfeksiyonları, aynı zamanda filaryaz ve kuş sıtması bulunur.

    Culex belirtileri...

    Açıklamada, vakalardan 74'ünün menenjit gibi merkezi sinir sistemi rahatsızlıklarından şikayetçi olduğu, 49'nun ise hafif semptom gösterdiği veya hiç belirti göstermediği vurgulandı. Yunanistan'da geçen bir haftada 36 BNV vakası kaydedilmişti.Sivrisineğin ısırdığı andan itibaren kuluçka süresinin 2 ile 14 gün arasında değiştiği, bağışıklığı zayıf olanlarda bu sürenin 21 güne çıktığı belirtiliyor. Virüsün bulaştığı kişilerin yaklaşık yüzde 80'inde herhangi bir belirti görülmediği, hastaların yaklaşık yüzde 20'sinde ateş, halsizlik, bulantı-istifra, baş ve kas ağrısı gibi semptomların görüldüğü ifade ediliyor. BNV vakalarına çoğunlukla Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya'da rastlanıyor.
     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow