COVID ve diğer viral enfeksiyonlarda sıklıkla görülen kas kuvvetsizliği ve eklem ağrıları nasıl tedavi edilmeli?
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ufuk Özkaya, COVID-19 ve diğer viral enfeksiyonlarda sıklıkla görülen kas kuvvetsizliği ve eklem ağrılarının tedavisini sizler için anlattı.
Ortopedik ve Travmatolojik rahatsızlıklar ve COVID-19 virüsü arasında genel anlamda direkt bir ilişki bulunmaz. Ancak hastanın bağışıklık sistemini etkileyebilecek rahatsızlıklar viral enfeksiyonlara yakalanma riskini artırır. Sosyal mesafeyi korumak, toplu alanlardan kaçınmak viral enfeksiyondan korunmanın en önemli yöntemidir. Bu açıdan bakıldığında hastanelerin riskli alanlar olduğu açıktır.
Hangi durumlarda hastaneye gidilmelidir?
Uzun süredir var olan ve şikayette ciddi bir değişiklik olmayan tüm rahatsızlıklar için başvuru bu dönemde ertelenmelidir. İlk yaralanma sırasında çok rahatsızlık olmayıp bir süre sonra başlayan şikayetler istirahat, soğuk uygulama ile azalıyor ise hastane ziyareti için acele edilmemelidir. Üzerine yük verebildiğiniz veya eklemlerinizi hareket ettirebildiğiniz travmalardan sonra istirahat, soğuk uygulama ile bir süre takip edilebilir, şikayet azalıyor ise hastane ziyareti ertelenebilir.
Hastaneye gidilmesi gereken durumlar ise şunlar: Bir yaralanma sonrası bacak/ayak üzerine yük veremiyorsanız. Kızarıklık, şişlik, ısı artışı, ateş, hareket kısıtlanması yaşıyorsanız. Yaralanma sonrası ekleminizi hareket ettiremiyorsanız. Eklemde, uzuvda veya kemikte şekil bozukluğu veya anormal hareket varsa. Zorlanma sonrası uzuvda ciddi ağrı, şişlik, morarma ve kullanamama durumu. Devam eden sarkom, habis tümör tedavisidir. Giderek artan şiddetli şikayet; ağrı, kullanamama, yük verememe sıkıntısı. Kesiler. Geçirilmiş ameliyat sonrası doktorunuzla kararlaştırılmış kontroller.
Nasıl tedavi edilmelidir?
Ortopedistler her zamandan daha dikkatli olmalı, yüksek düzeyde klinik şüphe duymalı ve COVID-19 enfeksiyonunu önlemek için daha fazla önlem almalıdır.
Tıp ve ortopedi dernekleri erkenden hazırlıklı olmalı, enfeksiyon önleme ve kontrol prosedürlerinin belirsizliğinin farkında olmalı, gerektiğinde eğitim sağlamalı ve -varsa- kişisel koruyucu ekipman yetersizliğini dile getirmelidir.
Elektif ameliyatların minimale indirilmesi, ertelenmesi veya iptali akıllıca olacaktır. Tıbbi olanaklar yeterliyse ameliyat edilecek hastalara COVID-19 testi yapılmalı ve hastaların maskeli olmaları sağlanmalıdır.
Halen hastane ortamında çalışan ortopedik cerrahlar için ABD Enfeksiyon Kontrol ve Önleme Merkezinin (CDC) önerilerine uymalı ve pandemi sırasında gerekli olan her an N95 maskesi takmalıdırlar.
Onaylanmış veya şüphelenilen COVID-19 hastaları tarafından kontamine olmuş ortamlara maruz kalan ortopedistler, aile üyeleri ile yakın temastan kaçınmalıdır. Ev ve diğer ortamlarda sosyal mesafeyi korumalıdırlar.
Ortopedik cerrahlar uzun süreli aşırı çalışma ve yorgunluktan kaçınmaya çalışmalıdır; bu COVID-19'a karşı bağışıklığı tehlikeye atar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Telefonlar akıllı, uykular kalitesiz
Gribi elinizden gözünüze bulaştırmayın
ORGANİK BESLENME: Organik besin nedir? Neden daha pahalı? Sağlıklı beslenmede iyileştirici süper besinler!
Tek öğün beslenmek mucize mi? Dilara Koçak yazdı
Bu kez bir fenomen masada kaldı... Her estetik güvenli mi! Fulya Soybaş yazdı