Covid geçirenler ne zaman aşı olur? Koronavirüsü yeni atlatan kişiler ne zaman aşı yaptırmalı?
Koronavirüs salgını ile mücadele yaklaşık 2 yıldır sürüyor. Salgınla etkin mücadele kapsamında aşılama çalışmaları da tüm hızıyla devam ediyor. Peki, Covid-19 geçirenler ne zaman aşı olmalı? İşte o detay..
Sağlık Bakanlığı, Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında ülke genelinde vatandaşların tamamının aşılanması için çalışmalarını sürdürüyor. Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) veya e-Nabız üzerinden randevu alan vatandaşlar, tüm hastane ile aile sağlığı merkezlerine gelerek, Sinovac, Turkavac veya BioNTech aşılarından istediğini yaptırabiliyor. Ancak Covid geçirmiş hastalar ise hemen aşı olamıyor belirli bir sürenin geçmesi gerekiyor. İşte resmi bilgiler..
COVİD GEÇİRENLER NE ZAMAN AŞI OLABİLİR?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz aylardaki Bilim Kurulu Toplantısı sonrası konuyla ilgili geçtiğimiz aylarda, "Hastalığı geçirmiş olan vatandaşlarımızın ne zaman aşı olacağı merak konusuydu. Hastalığı geçirenler 6 ay geçtikten sonra aşı olabiliyorlardı. Bugünden itibaren bu süre 3 aya indirilmiştir. Hatırlatma dozu olarak aşıyı hastalığı geçirdikten 3 ay sonra olabileceklerdir. Antikor seviyesinin artacağı belirlenmiştir." açıklamasını yaptı.
KORONAYI ATLATAN KİŞİLER NE ZAMAN AŞI YAPTIRMALI?
Prof. Dr. Ceyhan, hastalığı atlatan kişilerin ne zaman aşı yaptırması gerektiği ile ilgili şunları kaydetti: “Bunu da ben şöyle öneriyorum; çünkü yayınlanmış bir veri de yok. Bir kişi diyelim ki; iki doz aşılı, hiç belirtisi yok ve tesadüfen yapılmış PCR testi pozitif çıkmış. Bunu zaten dikkate almıyoruz çünkü aşılanmış kişinin boğazında virüs bulunabilir, bu aşının etkisizliğini göstermez. Eğer kişi hastalığı belirtisiz geçirdiyse bir ay, belirtili geçirip ancak hastaneye yatmadıysa iki ay, hastaneye yattıysa üç ay sonra aşısını yaptırması lazım. Her PCR’si pozitif kişiye ‘Üç ay, altı ay sonra gel’ demek yanlış. Bu tamamen klinik tablo ile ilgili. İnsanlar buna dikkat etsin. Çok sık soruluyor; hastalık geçirdim, ne zaman aşı olacağım. Bu şekilde, bu aralıkta yaptırırlarsa, koruyuculuğu da devam ettirebilirler.”
Ancak güncel bilgilere göre yeni Covid-19 geçirmiş biri e-Nabız uygulamasına girerek COVID-19 aşısı olmak istediğinde en erken tarih olarak sadece bir aylık süreyi beklemek durumundadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Uykusuz Kalınca Vücutta Neler Oluyor? Bağışıklıktan Ruhsal Sorunlara İşte Etkileri
Grip mi, Soğuk Algınlığı mı, Zatürre mi? Belirtileri Karıştırmayın! Prof. Dr. Tevfik Özlü Zatürrede Ayırt Edici En Önemli 2 Belirtiyi Açıkladı
Grip Vakaları Patladı, Acil Servislerde Yoğunluk Var! Uzmanı İsimden 'Virüs' Uyarısı: "Tam İyileşirken Diğerine Yakalanıyorlar"
Hastalıklara Karşı Koruyucu Güç! Yaşlanmayı Geciktiriyor, İltihabı Söküp Atıyor... Kalp, Cilt, Göz, Beyin... İyi Gelmediği Şey Yok! İşte O Süper Besin
Kronik Mide Ekşimesi Yemek Borusu Kanserine Yol Açabilir