COVID-19 bir daha tekrarlar mı? Prof. Dr. Osman Müftüoğlu yazdı
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu Hürriyet'teki köşesinde COVID-19 enfeksiyonu geçirenlerin yeniden hastalanıp hastalanmayacakları yönündeki sorulara açıklık getirdi, karantina günlerini evde huzurlu geçirmek isteyenlere önemli uyarılarda bulundu.
Haberin Devamı
/

COVID-19 enfeksiyonu ile ilgili henüz yanıtlanmamış pek çok soru var. Bunlardan biri de ‘hastalığı geçirenlerin yeniden hastalanıp hastalanmayacakları’ sorusudur.
/

Elimizde net ve açık bir veri yok ama uzmanların çoğu, enfeksiyonu geçirip de iyileşenlerin tekrardan hastalanma ihtimallerinin pek mümkün olmadığı görüşündeler. Benim kanaatim de aynı yönde.
Haberin Devamı
/

Koronavirüs enfeksiyonu geçiren birinin en azından ilk 6-12 ay içinde yeniden aynı enfeksiyona yakalanma ihtimalinin olabileceğini ben de düşünmüyorum.
/

Bu bilgiyi okuyunca aklınıza hemen şu sorunun geleceğinden eminim: “Peki, iyileştikten sonra yapılan PCR testi ile ‘virüs pozitif’ bulunan kişilerin durumu nasıl izah edilecek?” Sorunun yanıtını yandaki kutuda önemli bir viroloji uzmanı veriyor. Merak ediyorsanız buyurun...
Haberin Devamı
Haberin Devamı
O testi pozitif yapan virüsün kendisi mi yoksa parçacıkları mı?
/

Viroloji uzmanı Angela Rasmussen, iyileştikten sonra yapılan virüs taramasında PCR testinin pozitif çıkabilmesinin nedenini şöyle açıklıyor: “Hastalığı atlatan bir kişi kendisi ya da başkaları için bulaşıcı olmadan yani herhangi bir tehlike oluşturmadan da tamamen iyileşmesine rağmen virüsün kalıntılarını taşıyabiliyor. Hasta iyileştikten ve bulaştırıcı biri olma ihtimali sıfıra indikten sonra da o kişide etkisi olmayan ama testlerle saptanabilen RNA kalıntıları bulunabiliyor.”
/

Kısacası bazen böyle sürprizlerle karşılaşmak mümkün.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Karantina günlerinde evde huzur arayanlara 5 öneri
/

1.Hoşgörülü olun.
/

2. Daha fazla paylaşımcı olmaya bakın.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

3. Saygı sözcüğünü içselleştirin.
/

4. Tartışmalardan uzak kalın.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

5. ‘Dinleten’ değil, ‘dinleyen’, ‘küsen’ değil, ‘hoş gören’ olmaya çalışın.
Hedefimiz o eğriyi düzleştirmek olmalı
/

Virüsün toplum içinde yaygınlaşması, salgının baş edilmez bir hızla yayılması, ‘hasta sayısı’ ve ‘kaybedilenler’ rakamlarının da sert ve sivri bir tepe yapması anlamına geliyor. Sanırım şunu hepimiz öğrendik: Bu hızlı çıkışlı dik tepe sağlık sisteminin çökmesi ve kaybedilenlerin artması ile eşanlamlı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Eğer ‘izolasyon/tecrit/karantina, evde kalma, sosyal mesafeye koşulsuz uyma, kişisel hijyen önlemlerini dikkatle uygulama’ gibi süreçler canlı ve sürekli hale getirilebilirse enfeksiyonun yayılma hızı düşüyor, her gün işitmeye alışık olduğumuz ‘hasta sayısı’ ve ‘kaybedilenler’ rakamları minimuma iniyor. Bu da basitçe ‘eğriyi düzleştirmek!’ olarak tanımlanıyor.
/

Peki bu süreci yakalamak, eğriyi düzleştirmek yeterli mi? Tabii ki yeterli değil. Esas hedef hastalığı sıfırlamak olmalı.