Coronavirüs nedir? Belirtileri ve korunma yöntemleri nelerdir?
Çin’in Wuhan bölgesinde yeni bir viral infeksiyon ortaya çıktı. Bu yeni bir Coronavirus infeksiyonu. Coronavirüslar insanlarda ve hayvanlarda soğuk algınlığı benzeri bir tabloya yol açıyor ve genellikle hafif seyrediyor. Ancak bu yeni Coronavirüs infeksiyonu ağır seyredebiliyor. Yeni coronavirüs Çin’in Wuhan bölgesi dışında Makao Özel İdari Bölgesi, Japonya, Güney Kore, Tayland, Singapur, Vietnam, Amerika Birleşik Devletleri ve Suudi Arabistan’da da görüldü. Bu vakaların tamamının Wuhan’dan geldiği düşünülmektedir. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Uzmanı Dr. Servet Alan konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
Coronavirüs infeksiyonları genellikle soğuk algınlığı tablosuna, kuru öksürük, halsizlik ve ateşe neden olur. Ancak bazı kişilerde özellikle yaşlılarda, kanser ya da bağışıklığı baskılayan hastalıkları olanlar, kronik akciğer hastalıkları bulunanlarda bu tablo daha da ağır seyrediyor. Yeni Coronavirus nedeniyle yaşamını yitirenlerin çoğunda altta yatan hastalıkların varlığı bildirilmektedir. Bu hastalarda viral akciğer infeksiyonuna yani viral pnömoniye bağlı olarak solunum sıkıntısı, solunum yetmezliği ortaya çıkabiliyor ve hasta kaybedilebiliyor.
2002 yılında SARS coronavirus infeksiyonunda hastaların yüzde 10’u hayatını kaybetmişti. SARS’ın kaynağı Misk kedisiydi. 2012’de ortaya çıkan MERS infeksiyonunda ise hastaların yüzde 34’ü hayatını kaybetti. Bu virusun kaynağı ise develer. Yeni coronavirus infeksiyonunda ise son bilgilere göre hastaların yüzde 2’si hayatını kaybetti. Bu virusun insandan insana da bulaştığı düşünülmektedir. Yeni Coronavirüse etkili bir ilaç yada aşı yoktur. Antibiyotikler hiçbir virusa etkili değildir. Antibiyotikler yalnızca bakterilere karşı etkilidir. Coronavirüs infeksiyonunda, grip gibi hastalıklarda ve soğuk algınlığında antibiyotiklerin hiçbir etkisi ve yeri yoktur.
Hem Coronavirus gibi viral infeksiyonlar, hem de diğer bulaşıcı hastalıklardan korunmada el hijyeni son derece önemlidir. Eller her zaman temiz tutulmalıdır. Eğer kalabalık ortamlarda bulunuluyorsa, mutlaka bir yere dokunuluyordur. Bu nedenle eller iyice temizlenmeden, ağıza, buruna ya da gözlere dokunulmamalıdır. Ellerin tüm yüzeyleri su ve sabunla iyice yıkanmalıdır. El hijyeninde alkol bazlı el antiseptiklerinden de faydalanmak mümkündür.
Öksürürken ya da aksırırken ağız ve burun elle değil tek kullanımlık bir kağıt mendille kapatılmalıdır. Mendil bulunamıyorsa, kolun iç tarafı ile ağız ve burun kapatılarak çıkacak damlacıkların havaya yayılması ve başkalarına hastalık bulaşması engellenebilir. Maske kullanımı solunum yolu infeksiyonlarının önlenmesinde önemlidir. Hasta olan kişilerin maske kullanması bu hastalığın başkalarına bulaşma olasılığını azaltır. Ayrıca bağışıklığı güçlendirecek şekilde beslenmek, taze sebze ve meyve tüketmek, bol sıvı almak, mümkün olduğunca kalabalık ve kapalı alanlarda bulunmamak, düzenli uyku hastalıklardan korunmak için alınacak önlemlerdendir.
Yeni Coronavirüs infeksiyonunun bulunduğu bölgeden gelenler ateş, kuru öksürük, solunum sıkıntısı gibi belirtiler ortaya çıkarsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Başkalarına bulaşmayı engellemek için sağlık kuruluşuna ulaşana kadar ağız ve burun mutlaka bir maske veya kumaşla kapatılmalı, eller her zaman temiz tutulmalıdır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Araştırma: Ev işleri, egzersiz ve sosyalleşme demans riskini azaltıyor
Bilim insanları açıkladı: Günde 7 bin adım atmak, depresyonun yıkıcı etkilerini ortadan kaldırıyor
Uzmanlar uyardı: Soğuk havalar kalp krizi riskini artırıyor
Virüsleri Tek Tek Söküp Atıyor! Antioksidan Kaynağı ile Bağışıklığınızı Çelik Gibi Güçlendiriyor!
HAP, TABLET, ŞURUBA SARILMAYIN! Mide ezilmesi, yanması, ekşimesine doğal çözüm! Prof. Dr. Osman Müftüoğlu mideyi yatıştıran 10 doğal besini açıkladı