Çörek otu yağının faydaları nelerdir?
Türk mutfağında sıkça kullanılan çörek otu ve çörek otu yağının pek çok faydası bulunuyor. Vücuttaki birçok sisteme iyi gelen ve hastalıklarla mücadelede rol oynayan çörek otu ve çörek otu yağına talep de gün geçtikçe artıyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Semahat Burcu Sel, çörek otu ve yağının faydaları hakkında bilgi verdi.
Çörek otu Nigella sativa bitkisinin tohumlarıdır. Güneybatı Asya, Akdeniz ve Afrika'ya özgü bir bitkidir. Çörek otu, baharat olarak ve geleneksel tıpta kullanılmak için yüzyıllardır yetiştirilmektedir. Çörek otu yağı bu tohumlardan elde edilen uçucu bir yağdır. Çörek otu yağının ana etken maddesi timokinondur. Timokinon, antioksidan, antienflamatuar, antibakteriyel ve antikanserojen etkiye sahip bir bileşendir. Çörek otu yağı linoleik asit, oleik asit gibi doymamış yağ asitleri ve bazı doymuş yağ asitleri içermektedir. Linoleik asit vücutta üretilmeyen esansiyel yağ asitlerinden biridir. Çörek otu yağı ayrıca çinko, kalsiyum, demir, selenyum, magnezyum ve amino asitler gibi birçok önemli mineralin yanı sıra A vitamini ,C vitamini, B1, B6, biotin, niasin ve folik asit gibi vitaminleri de içerir. Çörek otu yağının sağlıkla ilgili olumlu etkileri bu zengin içeriğinden kaynaklanmaktadır. Tüm uçucu yağlarda olduğu gibi çörek otu yağı sıcaktan ve güneş ışığından uzak tutulmalıdır.
ÇÖREK OTU YAĞININ FAYDALARI NELERDİR?
Çörek otu yağı bağışıklık sistemini güçlendirir, iltihabı azaltır ve enfeksiyonlarla savaşır. Yapılan çalışmalar çörek otu yağının; kan şekeri seviyeleri, yüksek tansiyon ve astım üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Çörek otu yağı, haricen uygulandığında cilt ve saçta da etkili sonuçlar vermektedir. Çörek otunun en önemli bileşeni olan timokinonun bağışıklığı destekleyici özelliği daha fazla antikor oluşmasına yardım etmektedir. Çörek otu yağı bağışıklık hücrelerin sayısını artırarak grip, soğuk algınlığı ve hatta virüslere karşı koruma sağlayabilir. Timokinon bileşeni sayesinde çörek otu aynı zamanda mevsimsel alerji belirtilerini hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Yapılan çalışmalarda düzenli olarak çörek otu yağı kullananlarda burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, burun akıntısı ve hapşırma gibi alerji belirtilerinde iyileşme görülmüştür. Çörek otu yağının anti-inflamatuar özellikleri astım belirtilerini de hafifletebilir. Anti-inflamatuar etkileri çörek otu yağını bronşitle mücadele için uygun hale getirmektedir. Çörek otu yağı kan şekeri ve kolesterol seviyelerini düşürerek diyabetin kontrol altında tutulmasına yardımcı olmaktadır. Çörek otu yağı sindirim sorunlarını giderir ve sindirim sağlığını desteklemektedir. Hazımsızlık, gaz, iştahsızlık ve ishale karşı kullanılmaktadır. Timokinon etken maddesi asit salınımını engeller ve sindirim sistemini kaplayan ve koruyan mukoza zarlarını korumaktadır. Çörek otunun iltihap önleyici özellikleri, romatizma ve iltihaplı hastalıklar üzerinde de etkili olmaktadır. Çörek otu yağı eklem ağrılarına iyi gelir ve romatoid artrit nedeniyle eklemlerdeki ağrıyı hafifletebilir. Yapılan araştırmalar çörek otu yağının sahip olduğu antioksidanların iltihaplanmaya neden olan bazı kısa ömürlü doku hormonlarını engellediğini göstermiştir.
Çörek otu yağında bulunan antioksidanlar, kıkırdak aşınmasını ve yırtılmasını yavaşlatabilmektedir. Çörek otu, A,C ve B vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, magnezyum ve çinko gibi çeşitli mineraller içerdiği için cilt için de faydalıdır. Cildi nemlendirir, düzenli kullanımı ciltteki koyu lekelerin açılmasına yardımcı olur, cilde genç bir görünüm sağlar. Çörek otu yağı antienflematuar özelliği ve içerdiği birçok önemli yağ asidi sayesinde akne, egzama, sedef hastalığı ve nörodermatit hastalıklarında olumlu etki göstermektedir. Biotin ve folik asit içeriğinden dolayı çörek otu yağı ile yapılan saç bakımları saçı güçlendirir ve parlaklık verir.
ÇÖREK OTU YAĞI NASIL KULLANILIR?
Çörek otu yağı soğuk sıkım olarak kullanılmalıdır. Pişirilmeye uygun bir yağ değildir. O yüzden salata ve yemeklere sonradan eklenmelidir. Çörek otu yağı tek başına da günde 1 çay kaşığı tüketilebilir. Her ne kadar doğal bir ürün olsa da çok fazla ve uzun süreli kullanımı durumda yan etkiler oluşabilmektedir. Bu nedenle kullanmadan önce uzman bir hekime danışılması gerekmektedir. Çörek otu yağını harici olarak cilde de uygulanabilir. Bu şekilde kullanıldığında Hindistan cevizi veya badem yağında seyreltilmelidir. Antibakteriyel ve antienflamatuar özelliklerinden dolayı bu karışım akne veya egzama gibi yaygın cilt problemlerinde kullanılabilir.
ÇÖREK OTU YAĞININ SAÇA FAYDALARI NELERDİR?
Çörek otu yağı, biotin, folik asit, çinko selenyum ve magnezyum içeren Çörek otu yağı saçı besler, güçlendir ve parlak olmasını sağlar. Şampuan ve saç kremi gibi saç bakım ürünlerine birkaç damla eklenmesi saçın ve saç derisinin sağlığı destekleyecektir. Çörek otu yağını kimler kullanamaz? Hamileler, emziren kadınlar, şeker hastaları, tansiyon ve kanama bozuklukları olanlar ve düzenli ilaç kullanan kişiler çörek otu yağı kullanmadan önce mutlaka bir hekime danışmalıdır. Çörek otu yağının yan etkisi var mıdır? Her ne kadar doğal bir ürün olsa da çörek otu da yan etkilere neden olabilir. Çörek otu yağı, mide bulantısı ve kaşıntıya neden olabilir. Alerjik reaksiyonlar da göz ardı edilemez. Bazen ağızdan alındığında veya cilde uygulandığında alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Bu nedenle kullanmadan önce küçük bir cilt bölgesinde denenmesi gerekmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
CANAN KARATAY'IN FAVORİSİ! 5.000 yıllık şifa deposu: Kalp sağlığını destekliyor, yaşlanma sürecini yavaşlatıyor
Saba Tümer'in zayıflama sırrı! Diyet yaparak tam 10 kilo verdi! Ödem atmak için bakın ne yapmış: 'Günde 1 litre...'
Diş çürüğü ve ağız kokusunu engelliyor! İşte o besinler
Ciltteki doğal yağları yok ederek cildi kurutuyor! Kışın en sık yapılan hata! Banyo yaparken...
Araştırma: Hava kirliliği egzamaya neden olabilir