Çocukluk obezitesinin birçok zararı var
Yolda şişman bir çocuk gördüğümüzde aklımızdan ilk geçen "ne kadar tatlı" olduğudur. Ama sağlık açısından bakınca, ne büyük bir zorlukla karşılaşacağınız bilmemiz imkansız gibi. Uzmanlar, çocuk yaşta obez olan kişilerin, yetişkinliklerinde kalpten tansiyona kadar birçok kronik hastalığa yakalanabildiklerini söylüyor. Bu nedenle çocukluk çağı obezitesinin önüne geçilmesinde fayda var. Medicana Konya Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr. Gülsüm Gönülalan çocukluk çağı obezitesinin zararlarını anlattı.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizdeki çocuklarda da obezite arttı. Obezite aşırı kilolu olma hastalığına deniyor ve birçok farklı sebebi olabiliyor. İHA'ya konuşan Dr. Gülsüm Gönülalan, "Genetik, hormonal, çevresel pek çok sebebi olabilir. Bunun için obezite olan çocuklarımızı mutlaka incelemek gerekir. Ama en büyük sebep maalesef beslenme alışkanlıklarımızın kötülüğü, çocuklarımızın daha çok ekran başında vakit geçirerek hareketsiz kalması, yüksek enerjili ama hiçbir faydası olmayan besinleri tüketmesinden kaynaklanıyor" dedi.
Çocuklarda görülen obezite oldukça önemli bir rahatsızlık ve mutlaka müdahale edilmesi gerekiyor. Gönülalan, çocuklardaki obezite probleminin gelecekte getireceği sorunları şöyle sıralıyor:
İlerleyen dönemde kalp hastası, tansiyon hastası, yağlanmış karaciğer rahatsızlığı görülebiliyor.
Kız çocukları çok erken ergenliğe girebiliyor.
Kronik hastalıklar ömürleri boyunca yakasını bırakmıyor.
Çocukluk yaşında obez olan kişiler gençliklerinde ya da ileri çağlarda yine obeziteye yatkın oluyorlar.
Dr. Gülsüm Gönülalan, "Şişmanlayan çocuklarımızı, obezitesi çığ gibi büyüyen ülkemizdeki bu durumu mutlaka durdurmak, önlemimizi almak zorundayız" diyor.