hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çocuklarda kabızlığı önlemenin yolları

    Çocuklarda kabızlığı önlemenin yolları
    expand

    Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Feryal Gün Soysal, çocuklarda uzun süren kabızlığa dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bebek ve çocuklarda kabızlık, en sık yaşanan sağlık sorunlarının başında yer alıyor. Düzenli sebze ve meyve yemek kabızlığa karşı alınacak en etkili önlem olsa da kabızlığı engellemek için yeterli olmayabiliyor. Özellikle uzun süren kabızlık yaşanması durumunda uzman bir doktora başvurmak yaşanabilecek ciddi sağlık problemlerinin erken teşhis edilmesini sağlayabiliyor.

    Çocuklarda kabızlık başka bir hastalığın belirtisi olabilir

    Bebek ve çocuklarda sık yaşanan bağırsak hastalıklarından biri olan kabızlık dışkıdaki sertlik ve kalınlık nedeniyle seyrek ve zorlanarak tuvalete çıkma olarak tarif edilebilir. Bebeğin yaşına ve beslenme şekline göre tuvalet sıklığı değişkenlik gösterebilir. Özellikle 4 yaşından büyük çocuklarda haftada üçten az sıklıkta ve sert dışkılama kabızlık olarak kabul edilir. Kabızlıkların çoğunda altta yatan belirli bir hastalık bulunmaz. Ancak yine de yüzde 5’lik dilimde bağırsak yapısıyla ilgili bir durum ya da farklı bir hastalığın bulgusu olarak kabızlık görülebilmektedir. Özellikle erken bebeklik ve yenidoğan döneminden itibaren dışkılama sorununa dikkat edilmelidir. Mutlaka uzman bir doktora kontrole götürülmelidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Meyve ve sebze ağırlıklı beslenme çok önemli

    Çocuklarda sebze ve meyve ağırlıklı sağlıklı beslenme ile kabızlığa karşı koruma sağlanabilir. Ancak sağlıklı beslenme kabızlıktan koruyucu olsa da bebek ve çocuklarda bir kere kabızlık oluştuğunda sadece beslenme ile kabızlığı tedavi etmek her zaman mümkün olmayabilir. Tedavi edilmeyen kabızlık bebek ve çocuklarda makat çatlaklarına ağrı ve kanamalara yol açabilir. Bu nedenle çok geç kalınmadan mutlaka çocuk doktoruna gidilerek kontrolü ve tedavisi sağlanmalıdır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow