Çocuklarda işitme kaybına dikkat!
Bebeğin doğumundan sonra belirlenemeyen işitme kaybının, çocuğun dil ve konuşma gelişiminde geride kalmasına neden olduğu bildirildi.
Özel Avrupa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih İbrahim Arabacı, doğum sonrası bebekteki işitme kaybının çocuğun dil ve konuşma gelişiminde 7-8 yıllık bir kayıp meydana getirdiğini, eğitim ve sosyal uyum açısından yaş ve zekaca eşitleri olan çocuklardan geri kaldığını dile getirdi.
Dr. Arabacı, araştırmalarda tek kulağında işitme kaybı olan çocukların normal işiten yaşıtlarına göre, 10 misli daha fazla akademik başarısızlık gösterdiğini, işitme kaybının en yaygın görülen doğumsal rahatsızlık olduğunu, Sağlık Bakanlığının verilerine göre, Türkiye de yılda yaklaşık 800 bin bebeğin biyonik kulak gerektirecek düzeyde işitme kaybıyla doğduğunu belirterek şunları söyledi:
"Ailede sağırlığın olması, bebeğin 1 kilo 500 gram ağırlığının altında doğması, doğumda uzun süre oksijensiz kalması, suni solunuma ihtiyaç duyması, bebekte yüz kulak anomalisi olması, ototoksik ilaçların kullanımı, bakteriyel menenjit geçirilmesi ve sarılığın çok yüksek seyretmesi işitme kayıplarını ortaya çıkmasına neden olmaktadır."
Bebeğin sağlıklı doğmasının ebeveynleri yanıltmaması gerektiğini kaydeden Dr. Arabacı, çok hafif, hafif ve orta derecedeki işitme kayıplarının aileler tarafından tespitinin zor olduğunu, işitme kayıplarının ancak özel test cihazlarıyla ölçülebildiğini belirtti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Günlük hayattaki bu alışkanlıklar kemikleri mahvediyor!
Metabolizmayı bozuyor, kanser riskini artırıyor! Ketojenik beslenmenin sağlığa 6 zararı
Uzmanı uyardı: Ölümcül olabilir! Mantar yedikten sonra bu belirtiler varsa aman dikkat!
Gençler arasında tüketimi arttı! Amana dikkat: Ani kalp durmasına yol açabilir
Gözlerdeki sinsi tehlike! Kalıcı görme kaybına neden olabilir