Çocuklara nasıl severek ödev yaptırabiliriz?

Ev ödevinin çocuklara sorumluluk bilinci kazandıracağını söyleyen Eğitimci Abdulkadir Özbek, çocuklara ödev yapmayı sevdirmenin yollarını açıkladı.
Ev ödevleri çocuğa öğrenme süreçlerinin desteklenmesi, sorumluluk bilinci ve çaba harcayarak bir işin üstesinden gelebilme becerisi kazandırma gibi amaçlarla verilmektedir. Çocukların, ev ödevlerini bir görev yerine, öğrenme sürecinin bir parçası olarak nitelendirmesi büyük önem taşıyor.
Peki ya çocuğunuz ödev yapmama konusunda ısrarcı olursa? Çocuğumuza ödevleri nasıl sevdirerek yaptırabiliriz? Biz de bu konuda sizlere destek olmak için bazı önerilerde bulunmak istedik. Faydalı olması dileğiyle.
1. Çocuğunuza en sevdiği dersin ödevini yaparak çalışmaya başlamasını önerebilirsiniz.
2. Çocuğunuzun hangi sebeple ödev yapmak istemediğini çocuğunuza sorular sorarak onunla konuşabilirsiniz. Ödev yapmanın ya da yapmamanın ona ne kazandırıp kazandırmayacağını konuşabilirsiniz.
3. Çocuğuna ödevin kendisine neden verildiğini sorabilirsiniz. Böylece çocuğunuzun ev ödevleri konusunda düşüncelerini anlayabilirsiniz.
4. Ödev yapmayı biraz sevip kabullenene kadar çocuğunuzun sürekli başında değil, yanında-etrafında bulunabilirsiniz. Böylece İstediği zaman size soru sorabilmesini sağlayabilirsiniz.
5. Ödev yaparken “Bunu da mı bilmiyorsun yani? Öğretmenini dinlemedin mi yine?” gibi çocukta duygusal baskı oluşturacak, onu suçlayacak yorumlardan kaçınabilirsiniz.
6. Çocuğunuz ödevini vaktinde ve sizi yormadan yaptığında onu tebrik edebilirsiniz. Bu davranışının hem onu hem de sizi rahatlattığını söyleyebilirsiniz.
7. Ödev konusunda planlama yaparken ödev saatini çocuğunuzla beraber önceden konuşup belirleyebilirsiniz.
8. Ödev yaparken gürültülü olmayan sessiz, sıklıkla girip çıkmadığı bir ortam oluşturabilirsiniz.
9. Ödev yapılan ortamın dikkat dağıtacak unsurlardan (posterler, televizyon gibi) arındırabilirsiniz.
10. Güzel yazdığı kısımlara odaklanarak onu başarı konusunda motive edebilirsiniz. “Bak bu iki kelimeyi/cümleyi güzel yazmışsın vb.
11. Çocuğunuz okuldan gelir gelmez “Ödevin var mı?”, “Ödevini ne zaman yapacaksın?”, “Ödevini yap.” gibi cümlelerden kaçınabilirsiniz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
‘Erken dönemde tedavi edilen alerjik hastalıklar, ciddi sağlık sorunlarını önlüyor’
Uzmanı uyardı: Prostat kanseri 60 yaş üstü erkekleri tehdit ediyor
Uykusuzluk, kilo verememe, geçmeyen yorgunluk... Kansızlıktan D vitamini eksikliğine sebebi bunlar olabilir
Tavuk dönerde ölüm riski! Kocaeli'de 648 kişi zehirlenmişti! Pişirirken bu hatayı sakın yapmayın! Ölümcül olabilir
Kalp krizinde ilk 3 dakika hayati önem taşıyor! Uzmanı kritik belirtileri tek tek sıraladı