Çocuklara kazandırılması gereken 4 temel beceri
Akademik başarı ile hayat balarısı arasında tahmin edildiği gibi bir ilişki olmadığını söyleyen Eğitim Uzmanı Abdulkadir Özbek, çocukların hayatta başarılı olmaları için edinmeleri gereken 4 temel beceriyi açıkladı.
Çocuğu olan herkes çocuğunun başarılı olmasını istiyor. Sınavları iyi geçsin, iyi okullara gitsin, ardından iyi bir üniversite okusun sonra da iyi bir işi olsun. Böylelikle iyi bir gelir ve rahat bir yaşam sürsün. Peki yapılan araştırmalarda akademik başarılar ile hayattaki başarı arasındaki korelasyonun .5 , .6 civarında olduğunu yani ikisi arasında çok da büyük bir bağ olmadığını biliyor muydunuz?
Akademik başarı ile hayat başarısı arasında tahmin ettiğimiz gibi bir ilişki yoksa hayatta başarıyı sağlayan şeyler neler olabilir?
Yapılan araştırmalar özellikle bilgiye erişimin bu kadar hızlı ve kolay olduğu bir çağda eskisi gibi çok bilgili insandan ziyade bu bilgileri becerilere dönüştüren insan ihtiyacını artırmıştır. Özellikle de yapay zeka ve robotik otomasyon sistemlerinin yoğun olarak kullanıldığı iş dünyasında bir çok meslek ya dönüşmekte ya da ortadan kalkmaktadır.
Öngörülere göre bugün okula başlayan çocukların %65’inin bugün var olmayan bir işte çalışması bekleniyor. Bu kadar belirsiz bir geleceğe çocuk hazırlarken bilginin de erişimin kolay olduğu bir çağda bilgi odaklı bir eğitim vermenin ne kadar anlamsız olduğu apaçıktır.
Dünya becerikli insanlar arıyor
Çocuklarımızın hayat ve iş yaşamındaki başarısı için yapmamız gereken onlara yapacakları mesleklerden bağımsız olarak her zaman işlerine yarayacak beceriler kazandırmaktır. Bu becerilerden en kritik olan dört tanesini ben bir akrostişle sizlerle paylaşmak istiyorum.
Yaratıcılık
Eleştirel Düşünme
Takım Çalışması
İletişim
Yukarıda gördüğünüz gibi dört becerinin baş harflerinden YETİ akrostişi oluşuyor. Ulusal literatürde 21. yüzyıl becerileri olarak ifade edilen bu becerilerin ben 3. yüzyılda da 30. yüzyılda da önemli olduğunu düşünüyorum.
İnsan hangi işi yaparsa yapsın o işi yaparken bir yaratıcılık sergileyebiliyorsa, yaptığı işe eleştirel bir şekilde bakabiliyorsa, iş arkadaşlarıyla uyumlu bir takım çalışması yapabiliyorsa ve kaliteli bir iletişim kuruyorsa o işte muhtemelen çok başarılı olacaktır.
Dikkat ederseniz bu becerilerin tamamı insani becerilerdir. Hiçbir zaman robotlar insanlar gibi bu becerileri sergileyemeyecektir. O yüzden insan olmak , insan kalmak git gide daha büyük bir öneme sahip olacaktır.
Tabi bu becerilerden önce iyi bir insanda olması gereken dürüstlük gibi, çalışkanlık gibi, hoş görü gibi güzel hasletlere sahip olmanın ön şart olduğunu da unutmayalım.
Ben velilerin akademik başarı için yaptıklarından çok daha fazlasını çocuklarına bu becerileri kazandırmak için yapmaları gerektiğine inanan bir eğitimciyim. Çocuklarınızın ulusal sınavlarda başarılı olan ama mezun olduktan sonra mülakatlarda kendini ifade edemeyen, işe girdikten sonra uyum sağlayamayarak defalarca iş değiştirmek zorunda kalan çocuklar olmasını istemiyorsanız bakış açınızı bir an önce değiştirin ve becerikli çocuklara sahip olmak için daha fazla dertlenin.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Mantar zehirlenmelerine karşı kritik uyarı: “Zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir”
2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası! Dikkat! Löseminin bu belirtisi gribal enfeksiyonlarla karıştırılabiliyor
Doğum korkusu ortadan kalkıyor! Sezaryenle mücadelede ‘Tokofobi’ hamlesi
Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları: Belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri... Uzmanından çok önemli 'Antibiyotik' uyarısı
5 yaş altı çocukları daha çok etkiliyor! Uzmanı uyardı, bu hastalık hafife alınmamalı